ΠΟΥ: Έξαρση κρουσμάτων ιλαράς στην Ευρώπη. Ανησυχία για την Ελλάδα

750
ιλαράς

Η Ευρώπη βιώνει μεγάλη έξαρση των κρουσμάτων ιλαράς καθώς η ασθένεια αυτή επανεμφανίστηκε σε τέσσερις χώρες της αναφέρει ο ΠΟΥ.

Ιλαρά εμφανίστηκε και στην Ελλάδα, όπου θεωρείτο ως τώρα πως είχε εξαλειφθεί, τονίζει με ανησυχία σε έκθεσή του που δημοσιοποιεί σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), απευθύνοντας έκκληση να ενταθούν οι εκστρατείες εμβολιασμού.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναφέρει ότι τριπλασιάστηκαν τα κρούσματα ιλαράς μέσα σε ένα χρόνο και κάνει λόγο για 89.994 κρούσματα ιλαράς σε 48 ευρωπαϊκές χώρες το πρώτο εξάμηνο του 2019, αριθμό υπερδιπλάσιο από αυτόν που καταγραφόταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο (44.175) και ήδη υψηλότερο από αυτόν όλης της περασμένης χρονιάς (84.462).

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ΠΟΥ προσθέτει στην έκθεσή του ότι πλέον παύει να θεωρεί το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελλάδα, την Τσεχία και την Αλβανία, χώρες όπου η ασθένεια έχει «εξαλειφθεί».

Το φαινόμενο καταγράφεται σε όλες τις άλλες περιοχές του κόσμου πλην της αμερικανικής ηπείρου, υπογραμμίζει η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ, με τα κρούσματα της ασθένειας, που μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα με εμβόλια και μπορεί να σκοτώσει ή να αφήσει ανάπηρα τα παιδιά, να αυξάνονται σε παγκόσμια κλίμακα στα 365.000, επίπεδο που είναι το υψηλότερο από το 2006.

Στην Ευρώπη καταγράφηκαν 37 θάνατοι το πρώτο εξάμηνο εξαιτίας της ιλαράς και 74 το 2018. Στα περισσότερα κρούσματα, οι ασθενείς είναι κάτω των 19 ετών (60% του συνόλου).

Σε αρκετές ανεπτυγμένες χώρες, έχει δημιουργηθεί ένα «αντιεμβολιαστικό» κίνημα, το οποίο διατείνεται μεταξύ άλλων πως υπάρχει σχέση ανάμεσα στο εμβόλιο για την ιλαρά και τον αυτισμό. Ο ΠΟΥ έχει διαψεύσει επανειλημμένα αυτή την επικίνδυνη θεωρία.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας