Πορτογαλία: Εκβιάζει με παραίτηση ο Κόστα την Αριστερά. Θέλει συνέχιση λιτότητας

1616
πορτογαλία

Να παραιτηθεί απείλησε ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, αν το κοινοβούλιο αγνοήσει τις προειδοποιήσεις του και ψηφίσει τον νόμο με τον οποίο θα ξεπαγώσουν οι μισθοί των εκπαιδευτικών.

Οι εκπαιδευτικοί διαδηλώνουν εδώ και μήνες, ζητώντας την αναπροσαρμογή των μισθών τους, που πάγωσαν κατά την περίοδο της κρίσης. Την περασμένη Πέμπτη την αύξηση των μισθών αποφάσισε αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή Εκπαίδευσης, με τις ψήφους κυρίως των αριστερών εταίρων των σοσιαλιστών στην κυβέρνηση αλλά και της κεντροδεξιάς.

Ο Αντ. Κόστα με αυτήν την κίνηση του στην ουσία εκβιάζει πρώτα απ’ όλα το Κ.Κ. Πορτογαλίας και το Μπλόκο της Αριστεράς, τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση του, ενώ η Κεντροδεξιά ψήφισε την πρόταση για αύξηση των μισθών περισσότερο για δημαγωγικούς λόγους και για να σπάσει τη συνεργασία Αριστεράς με το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Μετά την απόφαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής και άλλα συνδικάτα του δημοσίου τομέα ζήτησαν να αντιμετωπιστούν κατά τον ίδιο τρόπο με τους εκπαιδευτικούς.

«Αυτό είναι κάτι που αργά ή γρήγορα θα στοιχίσει 800 εκατομμύρια ευρώ στους Πορτογάλους», προειδοποίησε ο πρωθυπουργός, λίγο πριν συναντηθεί με τον πρόεδρο Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα.

«Η επικύρωση αυτής της κοινοβουλευτικής πρωτοβουλίας, θα υποχρεώσει την κυβέρνηση να υποβάλει την παραίτησή της», είπε ο Κόστα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο Κόστα εκτίμησε ότι το μέτρο που εγκρίθηκε το βράδυ της Πέμπτης από την κοινοβουλευτική Επιτροπή Εκπαίδευσης μπορεί να οδηγήσει σε εκτροχιασμό τις δημόσιες δαπάνες και ότι οι αυξήσεις στους μισθούς δεν συνάδουν με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει κι «απειλούν τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας» τονίζοντας πως «αυτή η αξιοπιστία είναι αδιαπραγμάτευτη».

«Θα συνιστούσε έλλειψη σεβασμού για τους Πορτογάλους, ενώ πλησιάζουμε στο τέλος αυτής της τετραετίας και στις εκλογές, να διαλύσουμε αυτά που τους στοίχισαν τόσο ακριβά», υποστήριξε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός.

Οι βουλευτικές εκλογές στην Πορτογαλία είναι προγραμματισμένες για τις 6 Οκτωβρίου.

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας