Ανθεί ο εμβολιακός τουρισμός και από Έλληνες στη Σερβία

788
Πολλοί Έλληνες πηγαίνουν Βελιγράδι
Πολλοί Έλληνες πηγαίνουν Βελιγράδι για να εμβολιαστούν με το ρωσικό εμβόλιο

Την πιο γρήγορη κι αποτελεσματική λύση επιλέγουν πολλοί Έλληνες που κατευθύνονται στη γειτονική Σερβία για να κάνουν το εμβόλιο κατά του Covid-19 και να μη χρειάζεται να περιμένουν πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για να εμβολιαστούν στην Ελλάδα.

Ο “εμβολιαστικός τουρισμός” είναι ένα φαινόμενο που έχει καταγραφεί τους τελευταίους μήνες και έχει μεγάλη απήχηση μεταξύ άλλων σε χώρες όπως η Τουρκία και η Ιταλία, ενώ δημοφιλείς προορισμοί είναι η Σερβία, η Ρωσία αλλά και η Κύπρος και το Ντουμπάι. Πολλά τουριστικά πρακτορεία προσφέρουν εκδρομές εμβολιασμού, συνδυάζοντας το τερπνόν μετά του ωφελίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, μόνο τον τελευταίο μήνα έχουν επισκεφτεί 50 Έλληνες κεντρικό ξενοδοχείο στο Βελιγράδι για να εμβολιαστούν. Συνολικά στο ίδιο ξενοδοχείο έκαναν κράτηση 300 τουρίστες από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Την τάση αυτή μας επιβεβαίωσε και το προξενείο της Ελλάδας στο Βελιγράδι χωρίς ωστόσο να έχει εικόνα για τον ακριβή αριθμό των επισκεπτών από τη χώρα μας.

Γιατί στη Σερβία;

Η Σερβία προμηθεύτηκε από νωρίς συνολικά 15 εκατ. εμβόλια ενώ ο πληθυσμός της χώρας ανέρχεται σε 7 εκατομμύρια. Υπάρχει λοιπόν πλεόνασμα το οποίο οι Σέρβοι αποφάσισαν να διαθέσουν τόσο σε γειτονικές χώρες όσο και σε υπηκόους τρίτων χωρών.

Η Σερβία η οποία δεν είναι στην ΕΕ και δεν δεσμεύεται από ενωσιακές συμφωνίες έχει κάνει παραγγελίες για τα εμβόλια της AstraZeneca, της Pfizer-Biontech, του ρωσικού Sputnik V, του κινέζικου Sinopharm και αναμένει να παραλάβει και εμβόλια της Moderna.

Τον Μάρτιο χιλιάδες υπήκοοι της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, της Βόρειας Μακεδονίας, του Μαυροβουνίου, της Αλβανίας και άλλων χωρών ταξίδεψαν στη Σερβία για να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της AstraZeneca μιας και γι’ αυτό δεν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους ίδιους τους Σέρβους. Σημειώνεται ότι οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων δεν έλαβαν εμβόλια από το ενιαίο σύστημα Covax του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ούτε κατάφεραν να εξασφαλίσουν μόνες του κάποια εμβόλια με αποτέλεσμα η πορεία του εμβολιασμού να έχει μείνει πίσω.

Στη Σερβία δόθηκε η δυνατότητα σε όσους ξένους επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα “eUprava” της σερβικής κυβέρνησης. Μετά την αίτηση ειδοποιούνται για την ημερομηνία εμβολιασμού τους. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, το διάστημα αναμονής είναι περίπου 15 ημέρες.

Στις 9 Απριλίου η κυβέρνηση της Σερβίας ανέστειλε το πρόγραμμα εμβολιασμού για πολίτες άλλων χωρών. Μέχρι τότε περίπου 30.000 τουρίστες είχαν εμβολιαστεί.

Η ανακοίνωση της αναστολής ήρθε αφότου άρχισαν να αυξάνονται τα κρούσματα στη γειτονική χώρα, η οποία είχε ένα από τα πιο ισχυρά αντιεμβολιαστικά κινήματα στην Ευρώπη με 1 στους 3 πολίτες να συμφωνούν σε κάποιο βαθμό με τις θεωρίες συνωμοσίας που αφορούν τα εμβόλια. Η σερβική κυβέρνηση λοιπόν συνειδητοποίησε ότι έπρεπε να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στον εμβολιασμό των Σέρβων και ξεκίνησε μια σειρά από διαφημιστικές καμπάνιες που προτρέπουν τους πολίτες να εμβολιαστούν.

Στις 21 Απριλίου όμως ξεκίνησαν και πάλι στα μεγάλα αστικά κέντρα της Σερβίας μαζικοί εμβολιασμοί χωρίς ραντεβού με το εμβόλιο των Pfizer-Biontech. Στα εμβολιαστικά κέντρα μπορούν να προσέρχονται όσοι το επιθυμούν, ακόμη και ξένοι υπήκοοι που διαθέτουν άδεια διαμονής.

Στη Σερβία μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί περίπου δύο εκατομμύρια πολίτες με την πρώτη δόση, ενώ 1,3 εκατομμύρια έλαβαν και τις δύο δόσεις. Στο Βελιγράδι, που αποτελεί την μεγαλύτερη εστία διάδοσης της νόσου, εμβολιάστηκε το 40% του πληθυσμού, ενώ στις ηλικίες άνω των 65 ετών το ποσοστό των εμβολιασθέντων έφτασε το 70%.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς έχει ανακοινώσει πως στις 20 Μαΐου θα ξεκινήσει σε ινστιτούτο του Βελιγραδίου η παραγωγή του εμβολίου Sputnik-V με πρώτη ύλη που θα φτάνει από την Ρωσία. Τον Μάρτιο επίσης ανακοίνωσε συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Κίνα ώστε να κατασκευαστεί στην Σερβία εργοστάσιο παραγωγής των κινεζικών εμβολίων της Sinopharm το οποίο θα αρχίσει να λειτουργεί τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους.

Ταξίδια για εμβόλια σε Σερβία – Ρωσία

Στην Ιταλία έχει καταγραφεί μεγάλο κύμα πολιτών που κατευθύνονται για εμβολιασμό στη Σερβία. Η ιταλική πρεσβεία στο Βελιγράδι αναφέρει σχετικά στην ιστοσελίδα της:

“Για τη συμμετοχή στη διαδικασία εμβολιασμού στη Σερβία μπορούν από τις 11 Ιανουαρίου ακόμη και αλλοδαποί πολίτες (με ή χωρίς άδεια παραμονής), πέρα από τους Σέρβους πολίτες, να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους για εμβολιασμό κατά του Covid-19 συμπληρώνοντας ένα απλό ερωτηματολόγιο στο Portal eGovernment (eUprava)”. Όσον αφορά στην επιλογή του εμβολίου σημειώνεται πως “είναι δυνατόν να υπάρξουν πάνω από μία επιλογές”.

Σχετικά με τα ταξίδια εμβολιασμού, ο Σέρβος υπεύθυνος της ηλεκτρονικής πλατφόρμας “eUprava”, Mihailo Jovanovic, επέστησε την προσοχή των πολιτών σε περιστατικά απάτης τονίζοντας πως τα εμβόλια στη Σερβία γίνονται δωρεάν και δεν υπάρχει καμία συνεργασία της σερβικής κυβέρνησης με οποιοδήποτε τουριστικό πρακτορείο.

Πολλά είναι τα παραδείγματα γραφείων που διοργανώνουν εκδρομές και προσφέρουν μεταξύ άλλων υπηρεσίες μετάφρασης και μετάβασης προς τα εμβολιαστικά κέντρα.

Ιταλικό τουριστικό πρακτορείο διοργανώνει ταξίδια στη Σερβία για τους Ιταλούς που θέλουν να κάνουν το εμβόλιο:

"Ανθεί" ο εμβολιαστικός τουρισμός από Έλληνες στη Σερβία

Ταξιδιωτική εταιρεία από την Τουρκία προσφέρει τουριστικά ταξίδια στη Σερβία, όπου οι ταξιδιώτες πέρα από τα αξιοθέατα του Βελιγραδίου θα μπορούν και να εμβολιαστούν.

Πέρα από τη διαμονή αναφέρει πως η λήψη της πρώτης δόσης εμβολίου Pfizer/Biontech θα γίνει από 23 με 25 Απριλίου και η δεύτερη 14 με 16 Μαΐου.

εμβολια σερβια-ρωσια

Ένα άλλο τουρκικό τουριστικό πρακτορείο κάνει ταξίδια στη Μόσχα για το Sputnik V με τιμή 1.299 ευρώ:

εμβολια σερβια-ρωσια

Το νορβηγικό ταξιδιωτικό πρακτορείο World Visitor προσφέρει αποδράσεις μαζί με εμβολιασμό στη Ρωσία. Οι πελάτες καλούνται να επιλέξουν το ταξιδιωτικό πακέτο που τους ενδιαφέρει αλλά όλα περιλαμβάνουν τη λήψη του ρωσικού εμβολίου Sputnik V.

“Με 1.199 ευρώ μπορείτε να κάνετε δύο ταξίδια σε ένα μήνα, ένα για κάθε δόση. Για 2.999 ευρώ, απολαμβάνετε πολυτελή διαμονή 22 ημερών σε ένα ρωσικό θέρετρο υγείας, με την πρώτη δόση στην αρχή και τη δεύτερη στο τέλος του ταξιδιού.

εμβολια σερβια-ρωσια

Οι ίδιοι οι Ρώσοι ανακοίνωσαν στις αρχές Απριλίου ότι μέσα στο καλοκαίρι θα ξεκινήσει πρόγραμμα εμβολιασμού για τουρίστες με το Sputnik V. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ επιβεβαίωσε πως η Ρωσία επεξεργάζεται σχέδιο εμβολιαστικού τουρισμού ωστόσο για την ώρα προτεραιότητα αποτελούν οι πολίτες της χώρας.

εμβολια σερβια-ρωσια

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας