Πνίγουν τη ΔΕΗ, επιβαρύνουν τους καταναλωτές, βάζουν ταφόπλακα στην ανάπτυξη

    1266
    βουλή

    Η ΔΕΗ αυτό που χρειαζόταν και χρειάζεται είναι στήριξη, σχέδιο και ανασυγκρότηση. Αν εξαιρέσουμε το διάλειμμα Λαφαζάνη στο υπουργείο Ενέργειας, όλες οι κυβερνήσεις το μόνο που έκαναν ήταν να εγκληματούν σε βάρος της ΔΕΗ και να τη διαλύουν, στο όνομα της απελευθέρωσης της αγοράς και των χαριστικών ρυθμίσεων υπέρ των πολυεθνικών και των εγχώριων ολιγαρχών της ενέργειας.

    Αυτό το εγκληματικό έργο συνεχίζει και η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τον Κ. Χατζηδάκη και τη νέα Διοίκηση της ΔΕΗ.

    Η ΔΕΗ, με βάση τον νέο κυβερνητικό σχεδιασμό, θα φορτώσει στους καταναλωτές και την οικονομία με νέες αυξήσεις άνω του 10% στο ήδη ασήκωτο βάρος του ηλεκτρικού ρεύματος συν νέα πρόσθετα βάρη με πρόσχημα το κόστος των ρύπων από τον λιγνίτη.

    Η δήθεν αντιστάθμευση των αυξήσεων από τη μείωση του ΦΠΑ και τα αποθέματα του λογαριασμού ενίσχυσης των ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ) είναι περισσότερο προπαγάνδα παρά αλήθεια. Και πέραν των άλλων, η μείωση του υπερβολικού ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα είχε εξαγγελθεί για να ανακουφίσει τους καταναλωτές και όχι για να γίνει θυσία σε νέες αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος.

    Πέραν αυτού, η ΔΕΗ πληρώνει, επιπλέον, το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις δεν διεκδίκησαν εξαιρέσεις και εκπτώσεις από το κόστος των ρύπων, σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, στην οποία είχε και έχει ειδικό βάρος ο λιγνίτης.

    Ταυτόχρονα, ο νέος σχεδιασμός προβλέπει (άκουσον άκουσον!) να εμμείνει η ΔΕΗ να προσφέρει πελάτες της στους ανταγωνιστές της και μάλιστα χωρίς κανένα αντάλλαγμα, για να διευκολύνει (άκουσον άκουσον!) την ισχυροποίησή τους και τον ανταγωνισμό τους σε βάρος της. Αντί του μεριδίου των 50% των πελατών το οποίο θα έπρεπε η ΔΕΗ να διατηρήσει, τώρα θα διεκδικήσει να κρατήσει το 60%. Αυτή είναι η πρόοδος με τη νέα κυβέρνηση και αυτό σημαίνει απελευθέρωση της αγοράς. Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού να εξαναγκάζει και να δίνει με το ζόρι τους πελάτες της στους ανταγωνιστές της, προκειμένου να σταθούν στα πόδια τους στην αγορά.

    Τέλος, αν και δεν υπάρχει τέλος, η ΔΕΗ θα προχωρήσει αδικαιολόγητα στην ιδιωτικοποίηση, μερική στην αρχή, των μονοπωλίων της ΔΕΔΗΕ που έχει σίγουρα κέρδη και μεγάλες προοπτικές.

    Το συμπέρασμα: Η ΔΕΗ αργοσβήνει, πεθαίνει και η ηλεκτρική ενέργεια παραδίδεται στα πιο ληστρικά ιδιωτικά συμφέροντα, πράγμα που αποτελεί ένα ανυπέρβλητο βάρος για τους καταναλωτές και κυρίως ταφόπετρα για την ανάπτυξη της χώρας.

    Το τραγικό είναι ότι όλα τούτα περνάνε απαρατήρητα. Και μόνο όταν η κεραμίδα πέσει στο κεφάλι μας με ακόμα μεγαλύτερη δύναμη, τότε μόνο, ως συνήθως, θα αντιληφθούμε τις συνέπειες, αλλά μπορεί να είναι πολύ αργά.

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
    Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας