Πληροφορίες μιλούν για σοβαρό επεισόδιο με τουρκικό ελικόπτερο στη Ρω

1883
ρω

Πληροφορίες που χρήζουν έλεγχου και διασταύρωσης κάνουν λόγο για σοβαρό επεισόδιο στη νησίδα Ρω, δυτικά του Καστελόριζου με τουρκικό ελικόπτερο που πραγματοποίησε χαμηλή πτήση χθες αργά το βράδυ, μεταδίδει ο ΣΚΑΙ.
Η ελληνική στρατιωτική φρουρά απάντησε με τροχιοδεικτικά πυρά στον αέρα προκειμένου να απομακρυνθεί το ελικόπτερο.
Το επεισόδιο έγινε γύρω στις 23:30 το βράδυ και, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, επιβεβαιώνεται και από το Πεντάγωνο.
Παρά την πρόσφατη εκτίμηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου ότι η Τουρκία δεν θα επιδιώξει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίζονται φέρνοντας σε επιφυλακή τις ένοπλες δυνάμεις.
Σημειώνεται πως είναι η τρίτη υπέρπτηση ελληνικού εδάφους που πραγματοποιείται τα τελευταία 24ωρα, καθώς είχαν προηγηθεί δύο τουρκικά F-16 την Κυριακή του Πάσχα πάνω από την νησίδα Παναγιά των Οινουσσών, την οποία λίγες ώρες νωρίτερα είχε επισκεφθεί ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΣ. (Υπενθυμίζεται ότι συμφωνία Παπούλια-Γιλμάζ του 1988 προέβλεπε την αποφυγή προκλητικών δραστηριοτήτων σε ημέρες θρησκευτικών εορτών και των δύο πλευρών).
Το σύμπλεγμα του Καστελόριζου, στο οποίο ανήκει και η νησίδα Ρω, αποτελεί, ως γνωστόν, “κλειδί” για την υλοποίηση των τουρκικών επιδιώξεων στην ανατολική Μεσόγειο, εξ ού και η Άγκυρα με κάθε ευκαιρία αμφισβητεί την επήρειά του στο καθορισμό θαλάσσιων δικαιοδοσιών. Επιπλέον, με ναυτικές οδηγίες (NAVTEX) η Τουρκία δεσμεύει για ασκήσεις έρευνας και διάσωσης περιοχές που περιλαμβάνουν και το σύμπλεγμα του Καστελόριζου στο σύνολό του, όπως συνέβη λ.χ. στις 27 Μαρτίου και στις 2 Απριλίου.
Στις 22 Μαρτίου ελικόπτερο που μετέφερε από τη Ρόδο στη Ρω και την παρακείμενη Στρογγύλη τον αρχηγό ΓΕΣ, τον διοικητή της ΑΣΔΕΝ και άλλους 15 αξιωματικούς παρενοχλήθηκε από τα τουρκικά ραντάρ, που το κάλεσαν να αλλάξει πορεία, με το σκεπτικό ότι παραβίαζε το τουρκικό FIR, ενώ κατά την πτήση της επιστροφής σημειώθηκε αερομαχία ανάμεσα σε τουρκικά αεροσκάφη που το προσέγγισαν και ελληνικά.

1 σχόλιο

  1. Δεν υπάρχει καμία ανησυχία πρόκειται για έναν καθαρό ανταγωνισμό της άρχουσας
    τάξης της Τουρκίας με την άρχουσα τάξη της Ελλάδας σύμφωνα πάντα με την
    αλάνθαστη ανάλυση του Περισσού και των ομοιωμάτων του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας