Περί του "ηθικού πλεονεκτήματος" της συστημικής αριστεράς

1437
αγώνας

Στα τέσσερα περίπου εκατομμύρια δολάρια, φτάνει η περιουσία της Ράνιας Αντωνοπούλου και του συζύγου της και παρόλα αυτά δεν ντράπηκε να λαμβάνει το μηνιαίο επίδομα ενοικίου των 1000 ευρώ. Το να ασκήσουμε κριτική σε αυτή την απαράδεκτη πράξη θα είναι σα να κλέβουμε εκκλησία. Η καταδίκη είναι αυτονόητη, το ίδιο και ο εξευτελισμός της εν λόγω κυρίας. Αξίζει, όμως, να κάνουμε λόγο για το υποτιθέμενο ηθικό πλεονέκτημα μιας υποτιθεμένης αριστεράς.
Ένα από τα πιο «χρησιμοποιημένα χαρτιά» της κυβέρνησης τόσο πριν, όσο και μετά την εκλογική της νίκη, υπήρξε αυτό το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς. Η προσπάθεια αυτή δεν ήταν τίποτα άλλο παρά αυτή η θλιβερή κυβέρνηση να καρπωθεί αγώνες και αξίες ανθρώπων που ανυστερόβουλα, είτε ταλαιπωρήθηκαν μια ολόκληρη ζωή, είτε έδωσαν τη ζωή τους για αξίες και ιδανικά (ας θυμηθούμε τις επισκέψεις στην Καισαριανή). Και οι άνθρωποι αυτή ήταν κατά βάση κομμουνιστές. Η (κομμουνιστική) αριστερά ήταν αυτή που δημιούργησε κώδικες ηθικής που εξύψωσαν τον άνθρωπο που μπορούν και εμπνέουν και σήμερα παρά το μακρύ αντεπαναστατικό κύμα που βιώνουμε εδώ και κοντά τριάντα χρόνια.
Οι αξίες αυτές έβαζαν τον άνθρωπο στο κέντρο και τον αποσυνέδεαν από την υπέρτατη καπιταλιστική αξία: το κέρδος και την εκμετάλλευση. Οι αγώνες αυτών των ανθρώπων σήμαιναν πολλά για τη ζωή τους: φυλακίσεις, βασανισμοί, διώξεις, εξορίες, δολοφονίες, βιασμοί, ανελέητο κυνήγι για χρόνια. Πολλοί από τους αγωνιστές αυτούς είδαν για πρώτη φορά τα παιδιά μετά τη γέννησή τους κι ενώ αυτά είχαν φτάσει στην εφηβεία. Αν δεν υπέγραφαν δήλωση μετάνοιας δεν έβρισκαν εργασία, δεν μπορούσαν καν να πάρουν δίπλωμα οδήγησης.
 
Η παραίτηση της Ράνιας Αντωνοπούλου πάει να σώσει τα προσχήματα. Η ίδια βέβαια πήγε να την αποφύγει (την παραίτηση) με μία αστεία δήλωση, ενώ ο Τσίπρας παρουσιάζεται ως ο άμεμπτος που δεν σηκώνει τέτοιες ατασθαλίες. Αλλά ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να μας πείσουν. Το ηθικό πλεονέκτημα δεν εντοπίζεται γενικά στην τιμιότητα, αλλά στην ίδια την άσκηση της πολιτικής. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν δικαιούται να μιλάει για κανένα ηθικό πλεονέκτημα, γιατί είναι αυτή η κυβέρνηση που διατήρησε όλους τους μνημονιακούς νόμους. Είναι αυτή η κυβέρνηση που έφερε και νέα μνημόνια και που υποκλίνεται στους δανειστές. Είναι αυτή η κυβέρνηση που όπως και οι προηγούμενες χρησιμοποιεί τα ΜΑΤ (που θα καταργούσε) στις λαϊκές κινητοποιήσεις. Είναι αυτή η κυβέρνηση που για πρώτη φορά μεταπολιτευτικά δημιούργησε νομοθετικές προϋποθέσεις για την απαγόρευση της απεργίας. Είναι αυτή η κυβέρνηση που έκανε το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος με ευκολία ΝΑΙ. Είναι αυτή η κυβέρνηση που παίρνει τα σπίτια του κόσμου για να τα προσφέρει στα κάθε λογής κοράκια. Είναι αυτός ο πρωθυπουργός που πήγε προεκλογικά στις ΗΠΑ και έδωσε εξετάσεις, ενώ εξευτελίστηκε όταν μίλαγε στον Ομπάμα, ελληνικά με αμερικανική προφορά.
Μία από τις πλέον σημαντικές προσφορές του ΣΥΡΙΖΑ στο σύστημα είναι η απαξίωση της έννοιας της αριστεράς σε χιλιάδες κόσμου και το γεγονός ότι δίνει το δικαίωμα στη ΝΔ να δηλώνει πως  «Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες το γνωρίζουν πλέον πολύ καλά δεν υπήρξε ποτέ ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς».
Πάει πολύ να μιλάει η σημερινή κυβέρνηση για ηθικό πλεονέκτημα. Οι υπηρέτες της ελληνικής ολιγαρχίας, οι σφουγγοκωλάριοι της ΕΕ, του ΔΝΤ και του ΝΑΤΟ, έχουν απύθμενο θράσος. Δεν είχαν, δεν έχουν και δεν θα αποκτήσουν ποτέ καμία σχέση με τους χιλιάδες εκτελεσμένους της Κατοχής και του εμφύλιου. Με τη στάση του Μπελογιάννη στο δικαστήριο. Με τον Ναπολέοντα Σουκατζίδη, την Ηλέκτρα Αποστόλου, την Ηρώ Κωνσταντοπούλου, τον Νίκο Νικηφορίδη και τόσους άλλους.
Αλλά οι αξίες, τα ιδανικά, οι αγώνες, η ιστορία δεν λερώνονται από κανένα ΣΥΡΙΖΑ. Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι και συλλογικότητες που θα όλα αυτά θα τα κρατάνε ζωντανά.
*Πηγή: kordatos.org

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας