ΠΕΝΕΝ: Καμιά αυταπάτη-Καμιά ολιγωρία-Όλοι στους δρόμους του αγώνα

1001
ΠΕΝΕΝ

Συνάντηση ΠΝΟ – Υπουργού Ναυτιλίας

Όλοι στους δρόμους του αγώνα για τα ναυτεργατικά δικαιώματα

Με πρωτοβουλία του νέου Υπουργού Ε.Ν πραγματοποιήθηκε στις 16/7/2019 συνάντηση με την Διοίκηση της ΠΝΟ.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ ανέδειξε τα Ναυτεργατικά προβλήματα και τις δίκαιες διεκδικήσεις τους στα εργασιακά, στις ΣΣΕ, στο κοινωνικοασφαλιστικό, στο φορολογικό και σε πλήθος ακόμη προβλημάτων που έχουν διαμορφώσει ένα σκηνικό αβεβαιότητας και ανασφάλειας για όλο τον Ναυτεργατικό κόσμο της χώρας μας.

Τόνισε ότι εφοπλιστές – κυβέρνηση – αξιωματική αντιπολίτευση και τα άλλα αστικά κόμματα έχουν κοινή ατζέντα στην Ναυτιλία και κάτω από το ψευδεπίγραφο της εθνικής ναυτιλιακής πολιτικής υπηρετούν από κοινού το δόγμα της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Αναφέρθηκε στις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Πλακιωτάκη ο οποίος με απύθμενο θράσος ξεδίπλωσε το σύνολο των εφοπλιστικών αξιώσεων για νέα προνόμια και τα ενέταξε στους στόχους της ασκούμενης κυβερνητικής ναυτιλιακής πολιτικής της Ν.Δ.

Κατήγγειλε ότι αυτή η πολιτική είναι υπεύθυνη και υπόλογη για τον μαζικό διωγμό των ελλήνων Ναυτεργατών από την ελληνική ναυτιλία, για την καταστροφή των ασφαλιστικών μας Ταμείων, την υπονόμευση και την απαξίωση των συντάξεων, την μαζική ανεργία, την δραματική επιδείνωση των εργασιακών δικαιωμάτων, για ένα ιδιότυπο καθεστώς εργασιακής γαλέρας που έχει διαμορφωθεί στα πλοία, την μαύρη και χαμηλόμισθη εργασία.

Είναι ακριβώς αυτή η πολιτική που ενθαρρύνει την επιθετικότητα των εφοπλιστών να ζητούν εδώ και τώρα την κατάργηση της ΣΣΕ και την αντικατάστασή της με τα διεθνή κρατούντα, δηλαδή την θεσμοθέτηση μισθών και συνθηκών εργασίας που αντιστοιχούν στα κατώτερα επίπεδα όπως αυτά θεσπίζονται στην ΣΣΕ της ITF για τους αλλοδαπούς Ναυτεργάτες των τρίτων χωρών (Φιλιππίνες, Αίγυπτο κ.λπ).

Υπογράμμισε ότι δεν χρειάζεται να περιμένει κανείς τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης τόσο για την γενική πολιτική που θα ασκήσει όσο και ειδικά στην Ναυτιλία.

Οι προεκλογικές και προγραμματικές θέσεις της Ν.Δ οι οποίες καμουφλάρονται πίσω από τα συνθήματα περί ανάπτυξης, επενδύσεων, στήριξης της επιχειρηματικότητας, των ιδιωτικοποιήσεων, των φοροελαφρύνσεων του εγχώριου και διεθνούς κεφαλαίου, συνιστούν μια σκληρή ταξική επιλογή που στοχεύει να τσακίσει τα εργατικά δικαιώματα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκανε να ολοκληρώσει….

Οι αναφορές περί μιας πολιτικής ίσων αποστάσεων και ισορροπιών στην ασκούμενη πολιτική μεταξύ του κεφαλαίου και των εργαζομένων είναι προπέτασμα καπνού αφού όπως ξεκαθάρισε ο κ. Πλακιωτάκης στην κορυφή της ατζέντας θα είναι η ανταγωνιστικότητα και η βιωσιμότητα των ναυτιλιακών επιχειρήσεων. 

Κλείνοντας την παρέμβασή του ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ υπογράμμισε ότι η Ένωσή μας, ο κλάδος και ο αγωνιστικός Ναυτεργατικός κόσμος θα βρεθεί όπως και το προηγούμενο διάστημα στον δρόμο του αγώνα ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, βάζοντας μπροστά τα δίκαια Ναυτεργατικά αιτήματα και δικαιώματα.

Στην απάντησή του ο Υπουργός Ε.Ν μεταξύ των άλλων αποκάλεσε τον εαυτό του ως άνθρωπο των ισορροπιών, ότι δεν διακατέχεται από δογματισμούς, δεν θα είναι ούτε με τους εφοπλιστές ούτε με τους Ναυτεργάτες…., θα επιδιώξει την συναίνεση στην άσκηση μιας εθνικής Ναυτιλιακής πολιτικής και ζήτησε για τον σκοπό αυτό την βοήθεια και την κριτική στήριξη της ΠΝΟ…

Δίνοντας δείγμα γραφής για το πώς εννοεί την ισορροπημένη πολιτική που θα ασκήσει κατέστησε σαφές μιλώντας για τους εφοπλιστές ότι θα σταθεί στο πλάι τους στην υπόθεση με τα βρώμικα καύσιμα που μάχονται να διατηρηθούν και τα οποία προκαλούν τεράστια οικολογική καταστροφή…., ότι παράλληλα με την δημόσια ναυτική εκπαίδευση θα ανοίξει τον δρόμο και για την ιδιωτική…, σημείωσε με έμφαση ότι οι εφοπλιστές αναπτύσσουν την επιχειρηματική τους δράση σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον…, ενώ άφησε επίσης ανοιχτό το ζήτημα να συνεχίσει την πρωτοβουλία που εγκαινίασε η αντιλαϊκή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση της ΣΣΕ στην ποντοπόρο ναυτιλία….

Ενώ δήλωσε άριστος γνώστης των προβλημάτων της Ναυτιλίας και της Ναυτεργασίας και παρά την επιμονή του Προέδρου της ΠΕΝΕΝ για την θέση του αναφορικά με την κατάργηση ή όχι του νόμου 4150/2013 (νόμος Μουσουρούλη – Βαρβιτσιώτη), κατέστησε σαφές ότι αυτό είναι αδύνατο να γίνει επισείοντας τον κίνδυνο οι ναυτιλιακές εταιρίες να αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα αφού ήδη είναι επιβαρυμένες από τον δανεισμό, τα νέα περιβαλλοντολογικά καύσιμα και την αυξημένη τιμή του πετρελαίου…

Δεν δίστασε να κινδυνολογήσει αναφερόμενος στην Ακτοπλοΐα, τονίζοντας ότι ήδη την μεγαλύτερη Ναυτιλιακή Ακτοπλοϊκή εταιρεία την ελέγχουν διεθνή FUNDS και αυτό αποτελεί κίνδυνο παίρνοντας υπόψη τον εθνικό χαρακτήρα των Ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών…

Ξέχασε όμως να αναφέρει ποιός άνοιξε τον δρόμο για την απελευθέρωση της Ακτοπλοΐας και την κατάργηση του καμποτάζ….

Σημειώνουμε ότι ο καλός γνώστης των προβλημάτων μας κ. Πλακιωτάκης δεν δεσμεύτηκε σε κανένα απολύτως πρόβλημα – αίτημα, διεκδίκηση των ναυτεργατών δηλώνοντας ότι θα τα μελετήσει….

Τέλος θλιβερή ήταν η εικόνα που παρουσίασε η πλειοψηφία της ΠΝΟ (εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός) και η συντριπτική πλειοψηφία που πήρε τον λόγο αναφέρθηκαν μόνο σε επιμέρους κλαδικά και σωματειακά προβλήματα και αναλώθηκαν σε δημόσιες σχέσεις….

Η ΠΕΝΕΝ με αφορμή την συνάντηση αυτή τονίζει την ανάγκη να μην καλλιεργηθούν αυταπάτες, αναμονή, πίστωση και ολιγωρία χρόνου, να μην υπάρξει ο παραμικρός εγκλωβισμός σε κοινωνικούς διαλόγους.

Εκείνο το οποίο είναι αναγκαίο περισσότερο από ποτέ είναι ο σχεδιασμός, η οργάνωση, η κινητοποίηση και η αγωνιστική διεκδίκηση λύσεων στα ώριμα Ναυτεργατικά προβλήματα.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

Υ.Γ.: Κρίνουμε αναγκαίο να επισημάνουμε σε όλους εκείνους που έχουν ασθενική μνήμη την θέση της Ν.Δ και του κ. Πλακιωτάκη σε δύο σημαντικούς και κομβικούς αγώνες των Ναυτεργατών.

Στις 3/4/2012: “Απεργία μέσα στην έξοδο της μεγάλης εβδομάδας που οι πολίτες επιζητούν μια ανάπαυλα και τα νησιά μας να δουλέψουν δεν είναι σοφή η συνδικαλιστική απόφαση περί απεργίας”….

Στις 4/11/2015: “Μετά την ανακοίνωση για παράταση της απεργίας αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα τα πλοία να παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια της χώρας … με προφανείς συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία”… και στην συνέχεια διερωτάται γιατί δεν έχουν εφαρμοστεί οι διατάξεις του νόμου 4256/2014 περί έκτακτης Ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας για την διασφάλιση της εδαφικής συνέχειας και διασύνδεσης των νησιών με την ηπειρωτική χώρα και απεύθυνε κάλεσμα στο ΥΕΝ όπως το ΣΑΣ δρομολογήσει το πλοίο ασφαλείας (απεργοσπαστική διάταξη) όπως ο νόμος ορίζει…!!!!

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας