Πελώριες κυβερνητικές ευθύνες-Ουραγός η Ελλάδα διεθνώς στην κούρσα αντοχής στον κορωνοϊό

847
Πελώριες κυβερνητικές ευθύνες

Το Bloomberg κατατάσσει την Ελλάδα στον πάτο της Ευρώπης, στη διαχείριση της πανδημίας τον Δεκέμβριο. Αρνητική πρωτιά στους θανάτους ως ποσοστό των κρουσμάτων παρά το αυστηρό lockdown. Μία από τις χειρότερες χώρες παγκοσμίως.

Τη χειρότερη θέση στην Ευρώπη και την 50ή μεταξύ 53 οικονομιών με ΑΕΠ άνω των 200 δισ. δολαρίων καταλαμβάνει τον Δεκέμβριο η Ελλάδα, όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο δείκτης Covid Resilience κατατάσσει οικονομίες με ΑΕΠ πάνω από 200 δισ. δολάρια με βάση 10 παράγοντες. Η αύξηση των νέων κρουσμάτων, το ποσοστό θνησιμότητας, η δυνατότητα διεξαγωγής τεστ, οι συμφωνίες για εμβόλια, η αποτελεσματικότητα του συστήματος υγείας, ο αντίκτυπος των μέτρων στην οικονομία και η ελευθερία κίνησης των πολιτών, είναι κάποιες από τις μεταβλητές για τη συγκρότηση του δείκτη.

Τον προηγούμενο μήνα, η Ελλάδα βρισκόταν στην 31η θέση, αλλά τον Δεκέμβριο υποχώρησε 19 θέσεις, πάνω μόνο από το Περού, την Αργεντινή και το Μεξικό.

Η Ελλάδα συγκεντρώνει το χειρότερο σκορ μεταξύ των χωρών στους θανάτους ως ποσοστό των κρουσμάτων με 6,3%, ενώ παράλληλα έχει λάβει τα αυστηρότερα μέτρα, με τη λιγότερη δυνατότητα κινητικότητας των πολιτών. Συγκεκριμένα, στην κατηγορία της αυστηρότητας του lockdown η Ελλάδα παίρνει το υψηλότερο σκορ με 84, με τη Γερμανία να ακολουθεί με 82. Στην κατηγρία της κινητικότητας των πολιτών κατατάσσεται πάλι στη χειρότερη θέση με -49,9% και την Αυστρία να ακολουθεί με -46,9%.

Εκτός από τη χώρα μας, μεγάλη πτώση στην κατάταξη του Bloomberg σημείωσαν επίσης οι ΗΠΑ (-19 θέσεις), η Τουρκία (-15 θέσεις), η Ινδονησία (-13 θέσεις) και η Γερμανία (-7 θέσεις). Στον αντίποδα, η Γαλλία κατέγραψε άνοδο 11 θέσεων, όπως και η Φιλιππίνες και η Νιγηρία, ενώ άλμα 13 θέσεων πραγματοποίησε το Ιράκ.

Στην πρώτη θέση της κατάταξης παρέμεινε η Νέα Ζηλανδία, η οποία ανακοίνωσε μέσα στον Δεκέμβριο ότι εξάλειψε πλήρως τον ιό. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν η Ταϊβάν, η Αυστραλία, η Νορβηγία, η Σιγκαπούρη, η Φινλανδία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Κίνα και η Δανία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας