Πεδίο μάχης η Μινεάπολη για τη δολοφονία Αφροαμερικανού από αστυνομικούς

880
πεδίο

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα χθες η Μινεάπολη, στις ΗΠΑ. 

Διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό την οργή τους αφότου κυκλοφόρησε βίντεο με τη βίαιη σύλληψη και δολοφονία ενός άοπλου Αφροαμερικανού από λευκούς αστυνομικούς.

Το βίντεο, το οποίο τράβηξε περαστικός τη Δευτέρα το βράδυ, εικονίζει  τον 46χρονο Τζορτζ Φλόιντ με το πρόσωπο στο έδαφος, δεμένο με χειροπέδες, να φωνάζει «δεν μπορώ να αναπνεύσω», ενώ ένας αστυνομικός τον πιέζει με το γόνατό του στον λαιμό.

Κατά τη δεύτερη ημέρα των διαδηλώσεων ξέσπασαν ταραχές και σημειώθηκαν λεηλασίες, λίγες ώρες αφού ο δήμαρχος της Μινεάπολης Τζέικομπ Φρέι ζήτησε από τους εισαγγελείς να ασκήσουν δίωξη εναντίον του λευκού αστυνομικού που φαίνεται να κρατά με τη βία τον Φλόιντ στο έδαφος.

Ο αστυνομικός και τρεις συνεργάτες που συμμετείχαν στη σύλληψη του Φλόιντ αποπέμφθηκαν από το Σώμα την Τρίτη, καθώς το FBI ξεκίνησε έρευνα για το περιστατικό.

Ο Φλόιντ, που φέρεται να είναι ύποπτος ότι προσπάθησε να περάσει πλαστούς λογαριασμούς σε ένα γωνιακό εστιατόριο, διακομίστηκε με ασθενοφόρο από το σημείο της σύλληψής του και κηρύχθηκε νεκρός το ίδιο βράδυ σε νοσοκομείο.

Εκατοντάδες διαδηλωτές, πολλοί με πρόσωπα καλυμμένα, πλημμύρισαν τους δρόμους γύρω από το Τρίτο Αστυνομικό Τμήμα χθες, πολύ κοντά στο σημείο όπου είχε συλληφθεί ο Φλόιντ, φωνάζοντας «Δεν υπάρχει ειρήνη, χωρίς δικαιοσύνη» και «Δεν μπορώ να αναπνεύσω».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έγραψε στο Twitter ότι η έρευνα του FBI για το συμβάν «θα πρέπει να επισπευστεί», τονίζοντας ωστόσο ότι εκτιμά «το έργο όλων των τοπικών αστυνομικών». Δίνοντας, έτσι, έμμεση κάλυψη στις αστυνομικές βιαιότητες. «Οι σκέψεις μου είναι με την οικογένεια και τους φίλους του Τζορτζ. Θα αποδοθεί δικαιοσύνη», πρόσθεσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας