«Παρών» κ. Σόιμπλε!

2133
διαστροφές
Η υπόκλιση στα κελεύσματα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Σόιμπλε, ξεγυμνώνει την αξιωματική αντιπολίτευση και δείχνει ότι όσα λέει για “εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο” είναι άνευ σημασίας
 
Υπάρχει ένα λατινικό ρητό που λέει ότι scripta manent. Και όντως, δυστυχώς για την Νέα Δημοκρατία, τα γραπτά μένουν.
Την Τρίτη το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με “άτυπο ενημερωτικό σημείωμα” ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει την διάταξη για τo έκτακτο βοήθημα, καθώς “έστω και προσωρινά, και για μία μόνο φορά, δίνεται μια ενίσχυση στους συνταξιούχους”.
Δυο ημέρες μετά, την Πέμπτη, η ΝΔ ψήφιζε “παρών” και κύκλοι του κόμματος προσπαθώντας να εξηγήσουν την αλλαγή πλεύσης ανέφεραν ότι “η απόφαση είναι υπεύθυνη και σοβαρή και ελήφθη μετά από πολλή σκέψη. Δείχνει πως η ΝΔ δεν λαϊκίζει κινούμενη στη στρατηγική συμφωνίας αλήθειας με τους πολίτες”.
Η κυβίστηση είναι προφανής. Και το μόνο που μεσολάβησε υποχρεώνοντας τους νεοδημοκράτες να ανακαλύψουν… στρατηγικές που δύο ημέρες πριν αγνοούσαν, ήταν οι ενστάσεις του Σόιμπλε. Αλλά όταν η Νέα Δημοκρατία σπεύδει να υποκλιθεί σε αυτές τις ενστάσεις, που με τις λαθροχειρίες των διαφόρων Ντάιζελμπλουμ επιχειρείται να μετατραπούν σε φιρμάνια, αποκαλύπτεται ότι δεν έχει στρατηγική, ό,τι κι αν ισχυρίζεται εκ των υστέρων για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.
Γιατί βέβαια, η ολοκληρωτική αποδοχή της στρατηγικής των δανειστών και μάλιστα στην πιο ακραία, απροσχημάτιστα κυνική, εκδοχή της, δεν μπορεί να είναι στρατηγική ελληνικού κόμματος που ισχυρίζεται μάλιστα ότι είναι κυβέρνηση σε αναμονή, τρομάρα τους.
Γιατί την Τρίτη, που ακόμα παρίστανε ότι ακούει την ελληνική κοινωνία και όχι τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, η Νέα Δημοκρατία υπερθεμάτιζε, υπογραμμίζοντας ότι “μια τέτοια ενίσχυση θα έπρεπε να κατευθύνεται ΚΑΙ στη στήριξη της απασχόλησης των ανέργων. Ιδιαίτερα των μακροχρόνια ανέργων που περνούν μια μεγάλη δοκιμασία”.
Τώρα, μετά την στροφή επί το μνημονιακότερον, αποδεικνύεται ότι ούτε και αυτό το εννοούσαν οι νεοδημοκράτες. Ήταν μια ακόμα προσχηματική διατύπωση κατασκευασμένη στα meetings των επικοινωνιολόγων τους και όχι μία πολιτική θέση που εντάσσεται σε συγκεκριμένη τακτική και στρατηγική.
Γιατί -μετά το “παρών”- κανείς δεν μπορεί να δεχτεί ότι η αξιωματική αντιπολίτευση εάν βρισκόταν στην κυβέρνηση, θα είχε την παραμικρή διάθεση να κατευθύνει έστω και ένα ευρώ στην στήριξη της απασχόλησης ανέργων. Εκτός πια κι αν θεωρούν ότι θα αναλάβει να τους ξελασπώσει ο Σόιμπλε εκπονώντας για λογαριασμό τους το “εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο” που όλο υπόσχονται ότι θα καταρτίσουν και ποτέ δεν το βλέπουμε.
Αλλά αυτό ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα, ή μάλλον στις πιο τρελές τους αυταπάτες!
*Ο Βαγγέλης Δεληπέτρος είναι δημοσιογράφος. Πηγή: News247.gr.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας