Παρουσίαση Βιβλίου του Απόστολου Καψάλη: Μετανάστες εργάτες στην Ελλάδα (2/11-20:00)

1433
βιβλίου

Ο ρόλος που διαδραματίζει η πολιτική για τη μετανάστευση και την εργασία των μεταναστών στην εξέλιξη της εργατικής νομοθεσίας στη χώρα μας, καθώς και η επιτακτική ανάγκη για την επεξεργασία μιας ριζικά διαφορετικής μεταναστευτικής πολιτικής είναι ορισμένα από τα ζητήματα που θα τεθούν στο επίκεντρο της παρουσίασης του βιβλίου του Απόστολου Καψάλη “Μετανάστες εργάτες στην Ελλάδα. Εργασιακές σχέσεις και μεταναστευτική πολιτική στην εποχή των μνημονίων”.

Την εκδήλωση διοργανώνει ο Αυτοδιαχειριζόμενος Κοινωνικός Χώρος “Rossonero”
την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου, στο Μουσείο “Τσιτσάνη” στις 8 μ.μ.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

– ο Δικηγόρος, μέλος του Δ.Σ. του Δ.Σ.Α. και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Βασίλης Παπαστεργίου

– ο Καθηγητής Κοινωνιολογίας της Μετανάστευσης στο Πανεπιστήμιο του Κίελου στη Γερμανία, Βασίλης Τσιάνος

– και ο συγγραφέας.

Συντονίζει ο Οικονομολόγος Κωνσταντίνος Παπαθανασίου.

Στο βιβλίο διατυπώνεται και τεκμηριώνεται η άποψη πως στα χρόνια των μνημονίων, ένα σύμπλεγμα απορρύθμισης, ανισότητας και παρανομίας καθορίζει την ελληνική κοινωνική πολιτική, επιβάλλοντας ένα τέλμα ακινησίας και αδιεξόδου, τόσο στους ίδιους τους μεταναστευτικούς πληθυσμούς, όσο και στην κρατική ή κινηματική προσέγγιση του μεταναστευτικού ζητήματος.

Με αφετηρία αυτή τη διαπίστωση, προκύπτει η επιτακτική ανάγκη για την επεξεργασία μιας ριζικά διαφορετικής μεταναστευτικής πολιτικής, την οποία ο συγγραφέας διατυπώνει διεξοδικά στο βιβλίο.

Ο Απόστολος Καψάλης, τρικαλινής καταγωγής και από τους δύο γονείς και γεννημένος στην Αθήνα το 1975, είναι νομικός (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης) εξειδικευμένος στο εργατικό δίκαιο (Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου) και διδάκτορας του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπου εκπονεί μεταδιδακτορική έρευνα στο αντικείμενο της Παραβατικότητας στην αγορά εργασίας.

Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια εργάζεται ως ερευνητής εργασιακών σχέσεων στο Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, ενώ κατά την περίοδο Μαρτίου-Ιουλίου 2015 διατέλεσε Ειδικός Γραμματέας στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Πολιτικά και επιστημονικά άρθρα και μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά, ελληνικά ή διεθνή περιοδικά και σε συλλογικούς τόμους, στα γνωστικά πεδία των εργασιακών σχέσεων, του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος, της μετανάστευσης, των διακρίσεων και του ρατσισμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας