Παρατείνεται η θητεία Πάιατ. Πέτυχε στην προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων

1033
πάιατ

Παρατείνεται, όπως όλα δείχνουν, η θητεία του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος χειρίστηκε με επιτυχία ζητήματα καίριας σημασίας για τα αμερικανικά συμφέροντα. 

Ανάμεσα  σ’ αυτά και πρώτα στην αξιολόγηση της θητείας του, είναι η Συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία άνοιξε ο δρόμος για την επέκταση του ΝΑΤΟ και της αμερικανικής επιρροής στα δυτικά Βαλκάνια, η επέκταση των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα, η περαιτέρω πρόσδεσή της στον Άξονα ΗΠΑ-Ισραήλ στην ανατολική Μεσόγειο και η πλήρης υποταγή της στους αμερικανικούς σχεδιασμούς για την ενεργειακή πολιτική.

Οι επιτυχίες αυτές του Τζέφρι Πάιατ συνδέονται άμεσα με τη συγκυρία της διακυβέρνησης της χώρας από τον Αλέξη Τσίπρα και την πολιτική της περαιτέρω εξάρτησης της χώρας από τα συμφέροντα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Η Αμερικάνικη Πρεσβεία στην Αθήνα επιβεβαιώνει, εμμέσως πλην σαφώς, την πληροφορία, αναρτώντας στον επίσημο λογαριασμό της στο twitter σύνδεσμο με την είδηση ότι ο διπλωμάτης θα παραμείνει στην χώρα μας τουλάχιστον έως το 2020.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ συνήθως αντικαθιστά κάθε περίπου τρία χρόνια τους πρέσβεις στις χώρες. Αυτό ήταν και το διάστημα για το οποίο παρέμεινε στην Ελλάδα ο προκάτοχος του Πάιατ, Ντέιβιντ Πιρς, ενώ αντίστοιχα τόσο κάθισε και ο ίδιος ο Πάιατ στην Ουκρανία, πριν έρθει στην Ελλάδα.

Εκεί όπου είχε μια επίσης επιτυχημένη θητεία, συμβάλλοντας καθοριστικά στο πραξικόπημα της πλατείας Μαϊντάν, που έφερε στην εξουσία τον συνασπισμό των νεοφιλελεύθερων και φασιστικών δυνάμεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας