Παραλήρημα Μ.Τσαβούσογλου: «Τα νησιά του Αιγαίου δεν είναι πια ελληνικά-Μας ανήκουν»

800
Ως πότε η Αθήνα δε θα αντιδρά;

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανήλθε με νέα προκλητική δήλωση στην τουρκική βουλή απαντώντας σε ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της αντιπολίτευσης για το καθεστώς των ελληνικών νησιών του Αιγαίου για τα οποία είπε ότι «δεν είναι πλέον ελληνικά αφού είναι στρατικοποιημένα».

Επικαλείται πάλι μάλιστα κατά το δοκούν την Συνθήκη της Λωζάνης και την Συνθήκη των Παρισίων, όπου ειδικά στην δεύτερη η Άγκυρα δεν έχει κανέναν λόγο αφού δεν είναι συμβαλλόμενη και ως εκ τούτου δεν την έχει υπογράψει.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι τα νησιά πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα, αλλά αυτό το καθεστώς παραβιάστηκε από το 1960 που ήταν το ρεπουμπλικανικό λαϊκό κόμμα στην κυβέρνηση. Σημείωσε δε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει δικαίωμα κυριαρχίας στα νησιά, τα οποία στρατιωτικοποιεί και για αυτό το λόγο εστάλη σχετική επιστολή στον ΟΗΕ.

«Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Ενγκίν Αλτάι κατηγόρησε την κυβέρνησή μας για την παραβίαση του αποστρατικοποιημένου καθεστώτος των νησιών του Αιγαίου. Αυτό είναι ένα εθνικό ζήτημα. Τα νησιά αυτά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα υπό όρους με τις συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων.

Με τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης. Η Ελλάδα από το 1960 στρατιωτικοποιεί αυτά τα νησιά. Δεν είναι κάτι νέο. Όμως εμείς τι κάναμε; Στείλαμε επιστολή στον ΟΗΕ και τονίσαμε πως σε περίπτωση που η Ελλάδα συνεχίζει να παραβιάζει το αποστρατικοποιημένο καθεστώς των νησιών, δε θα μπορεί να ισχυρίζεται ότι έχει δικαίωμα κυριαρχίας σε αυτά. Και αυτό το καταγράψαμε στον ΟΗΕ», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Η ελληνική εξωτερική πολιτική πρέπει να πάψει να παίζει τον ρόλο του διπλωματικού «καρπαζοεισπράκτορα».

Θέλουν στην Αθήνα να σταματήσουν μέσα σε μία νύχτα οι τουρκικές αξιώσεις;

Να διεθνοποιηθεί άμεσα, εφόσον η Τουρκία έχει παραβιάσει την Συνθήκη της Λωζάνης στο καθεστώς αυτονομίας των νησιών Ίμβρου και Τενέδου, τα δύο αυτά νησιά να επιστραφούν στον ελληνικό εθνικό κορμό.

Όσο η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτα η Άγκυρα θα συνεχίζει να έχει αξιώσεις και να ισχυρίζεται ότι ακόμα και… η Καλαμάτα είναι τουρκική.

Επίσης, για όσους δεν κατάλαβαν το σημερινό σόου στην τουρκική Βουλή στήθηκε από κοινού με τους Κεμαλικούς.

Ο κεμαλικός βουλευτής έδωσε «πάσα» και ο Τούρκος ΥΠΕΞ έκανε το «σουτ». Εν ολίγοις η Τουρκία θα έχει τις ίδιες διεκδικήσεις ασχέτως του ποιος κυβερνάει την χώρα.

Αυτό θα πρέπει να το καταλάβει καλά η Αθήνα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας