«Παρέλυσαν» το Δημόσιο και οι συγκοινωνίες από τη μεγάλη απεργία στη Γαλλία

1342
απεργία

Τόσο οι δημόσιοι υπάλληλοι όσο και οι σιδηροδρομικοί τοποθετούνται γενικά κατά της πολιτικής Μακρόν, με διαφορετικά αιτήματα για τον κάθε τομέα: οι σιδηροδρομικοί αρνούνται τη μεταρρύθμιση του από χρόνια ισχύοντος καθεστώτος τους, καθώς και το άνοιγμα στον ανταγωνισμό.
Οι Δημόσιοι υπάλληλοι αρνούνται το πάγωμα των μισθών τους και καταγγέλλουν την έλλειψη μέσων και προσωπικού καθώς και την προσφυγή σε εξωτερικούς συμβασιούχους.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του οργανισμού σιδηροδρόμων (SNCF), περισσότερα από τα μισά τρένα μεγάλης ταχύτητας (TGV) δεν λειτουργούν, ιδιαίτερα στο βόρειο άξονα της χώρας. Το ίδιο συμβαίνει και στις υπόλοιπες τοπικές συνδέσεις ανάμεσα στις πόλεις, με τα τρένα με συμβατικές ταχύτητες, όπως και στις ταχείες συνδέσεις μετρό (RER) που συνδέουν το Παρίσι με τα προάστια.
Στα αεροδρόμια προβλέπεται από την Air France η ακύρωση του 30% των πτήσεων, ενώ στα σχολεία, ένας στους τέσσερις εκπαιδευτικούς συμμετέχουν στην απεργία. Οι συνταξιούχοι κατεβαίνουν και αυτοί για δεύτερη φορά στο δρόμο.
Συνολικά προβλέπονται 180 διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.
Στο Παρίσι οργανώνονται δύο ξεχωριστές πορείες με τελικό σημείο συνάντησης την πλατεία της Βαστίλης: οι σιδηροδρομικοί θα ξεκινήσουν από τον ανατολικό σιδηροδρομικό σταθμό (Gare de l’ Est), οι δε Δημόσιοι υπάλληλοι από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών (Bercy).
Οι δύο πορείες θα ενωθούν το απόγευμα στη Βαστίλη, όπου θα είναι παρόντες μεταξύ άλλων, ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, επικεφαλής της «Ανυπότακτης Γαλλίας».
Η σημερινή μεγάλη κινητοποίηση θεωρείται και ένα σημαντικό τεστ αντοχής για την κυβέρνηση, που όμως δια στόματος πρωθυπουργού δηλώνει «αποφασισμένη» να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση στις νεοφιλελεύθερες αντιμεταρρυθμίσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας