Πανελλαδικό συλλαλητήριο των αγροτών αύριο Τρίτη (14/2), στις 13:30, στην Αθήνα

1850
λάρισα

Μαζική κάθοδος αγροτών στην Αθήνα. Το ραντεβού των κινητοποιήσεων είναι στις 13:30 στην Πλατεία Βάθης.
Σε συνέλευση την Τετάρτη ή την Πέμπτη καθορίζουν τα επόμενα βήματά τους
Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων καλεί σε μαζική συμμετοχή τους αγρότες στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που θα γίνει αύριο Τρίτη (13/2), στις 13:30 στην Πλατεία Βάθης.
Η Επιτροπή έχει ήδη απευθύνει κάλεσμα στους αγρότες να μετάσχουν στον συλλαλητήριο, όπως και φορείς εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα ενώ τα επόμενα βήματα των κινητοποιήσεων θα καθορισθούν σε συνέλευση των αγροτών στη Νίκαια, που αναμένεται να γίνει την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ

Για τη συμμετοχή στο αυριανό συλλαλητήριο, στη 1.30 το μεσημέρι στην Πλατεία Βάθης στην Αθήνα, ομοσπονδίες αγροτών μισθώνουν λεωφορεία. Την ίδια ώρα στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, μεταξύ άλλων σημειώνεται πως «η κυβέρνηση, όπως αποδείχτηκε και στη συνάντηση που είχαμε με το κυβερνητικό κλιμάκιο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, επιμένει στην αρνητική της στάση και δεν ικανοποιεί ούτε ένα από τα αιτήματά μας.
Στην κυβερνητική αδιαλλαξία απαντάμε με ενίσχυση των μπλόκων με νέα τρακτέρ και , ταυτόχρονα, προετοιμαζόμαστε, εντατικά, σ’ όλη τη χώρα, για το πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο που οργανώνουμε στην Αθήνα, την Τρίτη 14 Φλεβάρη, στις 13.30 στην πλατεία Βάθη.
Καλούμε τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα της Αττικής να πάρουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο για να στηρίξουν, ενεργά, τα δίκαια αιτήματα και τον αγώνα επιβίωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς. Αγωνιζόμαστε στα μπλόκα κατά της πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης που συγκεντρώνει τη γη και την παραγωγή σε λίγα χέρια, πετώντας στον Καιάδα του ξεκληρίσματος τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους».
«Με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα έχουμε κοινό αντίπαλο την αντιλαϊκή πολιτική που φέρνει τη φτώχεια και την εξαθλίωση, έχουμε κοινά προβλήματα και συμφέρονται κι επομένως κοινός είναι ο αγώνας μας» καταλήγει το προσκλητήριο συμμετοχής.
Να σημειωθεί πως η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, καλώντας τους δημοσίους υπαλλήλους να συμμετάσχουν  στην πανελλαδική συγκέντρωση των αγροτών προκήρυξε Παναττική στάση εργασίας (από τις 12:30 μέχρι τη λήξη του ωραρίου λειτουργίας των υπηρεσιών) ενώ και το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, καλεί εργαζόμενους, άνεργους και συνταξιούχους, να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο της Αθήνας, λόγο για τον οποίο, μισθωμένα λεωφορεία θα αναχωρήσουν από τη Λάρισα, στις 7 αύριο το πρωί, από την πλατεία Λαού.

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων

Συγκεκριμένα, το ψήφισμα αναφέρει:
«Αφού πρώτα επέβαλλε τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών, τώρα η κυβέρνηση ετοιμάζει, μέσω του διαβόητου Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ), μέτρα αναγκαστικής είσπραξης των αγροτικών χρεών προς τον ΟΓΑ. Μάλιστα, για να μην της ξεφύγει κανείς από όσους έχουν χρέη, έσπευσε, με απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης να στείλει στο ΚΕΑΟ προς είσπραξη και τις οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ, με αποτέλεσμα πάνω από 360.000 μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι που δεν μπόρεσαν να καταβάλουν τις εισφορές στον ΟΓΑ να βρίσκονται στις δαγκάνες του.
Και παρά τη “διαβεβαίωση” της κυβέρνησης ότι η διαβίβαση των οφειλών κάτω από 5000 ευρώ στο ΚΕΑΟ δεν συνδέεται με τη διαδικασία των κατασχέσεων, είναι σίγουρο ότι αυτή η απόφαση ανοίγει το δρόμο για εκβιασμούς και απειλές κατασχέσεων, αλλά και άλλων αναγκαστικών μέτρων που μπορεί να σκαρφιστούν οι κυβερνώντες.
Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων απαιτεί:
1)Άμεση απόσυρση της κυβερνητικής απόφασης για διαβίβαση στο ΚΕΑΟ των χρεών τα ταμεία κάτω των 5.000 ευρώ.
2) Καμία κατάσχεση για χρέη ασφαλιστικών εισφορών των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων.
3)Ετήσιο ακατάσχετο όριο 15.000 ευρώ στα τραπεζικά βιβλιάρια των αγροτοκτηνοτρόφων, καθώς πληρώνονται για τη διάθεση της παραγωγής τους μια – δυο φορές το χρόνο και χρειάζεται να υπάρχουν αυτά τα χρήματα για να μπορούν να ζήσουν τις οικογένειές τους και να συνεχίσουν την αγροτοκτηνοτροφική απασχόληση.
4)Κατάργηση των αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών.
5)Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
6)Συντάξεις αξιοπρέπειας. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.
Οι μικρομεσαίοι αγρότες βρισκόμαστε, ξανά φέτος, στα μπλόκα του αγώνα, επειδή η κυβέρνηση δεν ικανοποίησε τα δίκαια αιτήματα των περσινών μπλόκων και ψευδώς ισχυρίστηκε το αντίθετο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Με την πολιτική της εκτός από όσα αντιπαλεύουμε, προσθέτει και νέα προβλήματα και φυσικά ένα ακόμα επίκαιρο και ώριμο αίτημα στο πλαίσιο πάλης μας:Άμεση απόσυρση της απόφασης του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης για τα χρέη στον ΟΓΑ.
Συνεχίζουμε τη μάχη επιβίωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς, με στήσιμο νέων μπλόκων και ενίσχυση αυτών που υπάρχουν, παίρνοντας δύναμη από το δίκιο μας και από την μαζική και δυναμική στήριξη στον αγώνα μας των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.
Όλοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί».

Ανακοίνωση της Λαϊκής Ενότητας

« Η Λαϊκή Ενότητα στηρίζει την αυριανή Πανελλαδική κινητοποίηση των αγροτών και καλεί το λαό της Αθήνας να στηρίξει με τη παρουσία του τον δίκαιο αγώνα των αγροτών.
Η Λαϊκή Ενότητα εκφράζει την αλληλεγγύη του στον αγώνα των αγροτών οι οποίοι αγωνίζονται για την επιβίωση τους και την ανατροπή των αντιαγροτικών νεοφιλελευθέρων μνημονιακών πολιτικών.
Τα μνημόνια και ιδιαίτερα οι μνημονιακοί νομοι της κυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛ για την αύξηση του κόστους παραγωγής , τη φορολογία του αγροτικού εισοδήματος και την ασφάλιση των αγροτών έχουν οδηγήσει στα πρόθυρα της καταστροφής την συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών και ιδιαίτερα τους μικρομεσαίους αγρότες . Επιπλέον οι Δασικοί χάρτες έχουν δημιουργήσει τεράστια αναστάτωση. Κτήματα που καλλιεργούν οι αγρότες δεκαετίες εμφανίζονται ως δασικές εκτάσεις και ιδιοκτησία του Δημοσίου. Τις εκτάσεις αυτές οι αγρότες τις καλλιεργούν πολλές δεκαετίες, τις δηλώνουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ, στην εφορία στο Ε9, στις τράπεζες ως φυτικό κεφάλαιο, λαμβάνουν επιδοτήσεις, φορολογούνται γι’ αυτές τις εκτάσεις και για το εισόδημα που προέρχεται από αυτές. Συνεπώς αν προχωρήσει η διαδικασία κινδυνεύουν οι επιδοτήσεις χιλιάδων αγροτών, αν γίνει αντιπαραβολή των δασικών χαρτών με αυτούς που έχει ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
Επιβάλλεται να σταματήσει να κωφεύει η κυβέρνηση και ανακληθούν οι δασικοί χάρτες στο νομό μας και στους νομούς όπου έχουν αναρτηθεί και να ανασταλεί η ανάρτηση στους υπολοίπους ώστε να διορθωθούν τα λάθη και να γίνουν ουσιώδεις αλλαγές. Διαφορετικά οι δασικοί χάρτες αντί να αποτελέσουν εργαλείο υποδομής  και ανάπτυξης της χώρας θα δημιουργήσουν ακόμη περισσότερα προβλήματα -στα ήδη συσσωρευμένα- στους αγρότες  και  τους κτηνοτρόφους αλλά και θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες στην αγροτική παραγωγή και την οικονομία του νομού μας.
Οι αγρότες συνειδητοποιούν ότι υπό καθεστώς μνημονίων και περιορισμένης λαϊκής κυριαρχίας δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή – φιλοαγροτική πολιτική
Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά είναι αναγκαία η χάραξη μιας εθνικής αγροτικής πολιτικής έξω από την ευρωζώνη με βασικό εργαλείο το εθνικό νόμισμα.
Με τραπεζικό σύστημα υπό δημόσιο έλεγχο, που θα χρηματοδοτεί με σχεδόν μηδενικά επιτόκιο  και θα στηρίζει την παραγωγή των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων.
Με κλαδικές πολιτικές ανά προϊόν και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.
Με ουσιαστικό έλεγχο του κόστους εισροών αλλά και των συνθηκών διακίνησης και εμπορίας.
Με δημόσιες υπηρεσίες, Ινστιτούτα και Κέντρα Έρευνας να πρωτοστατούν στην παραγωγή γνώσης και τη διάχυση αυτής μέσα στον αγροτικό πληθυσμό.
Η Λαϊκή Ενότητα τονίζει ότι για να λυθούν   τα προβλήματα των αγροτών πρέπει να υπάρξει μία καινούργια πορεία, της Ελλάδας σε αντιμνημονιακή προοδευτική κατεύθυνση με ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης
Προϋποθέσεις για αυτή την ανατρεπτική πορεία είναι:

  • Η κατάργηση των μνημονίων και των μνημονιακών πολιτικών.
  • Η ανατροπή της λιτότητας.
  • Η άμεση παύση πληρωμών στο  δημόσιο χρέος και τη βαθειά διαγραφή του.
  • Η εθνικοποίηση των τραπεζών, μια νέα Εθνική  Κεντρική  Τράπεζα  και μια νέα δημόσια ΑΤΕ για να στηρίζει την αγροτική παραγωγή και τους αγρότες.
  • Εθνική αγροτική πολιτική και κλαδικές πολιτικές για τα βασικά αγροτικά προϊόντα προς όφελος των μικρομεσαίων αγροτών.
  • Έξοδος από την Ευρωζώνη και  επιστροφή σε εθνικό νόμισμα.
  • Αγώνας για ανατροπή των αντιαγροτικών επιλογών της νέας Κ.Α.Π, διότι η νέα ΚΑΠ ουσιαστικά ”πετάει έξω” τη συντριπτική πλειοψηφία της μικρομεσαίας αγροτιάς.
  • Σύγκρουση και απειθαρχία  απέναντι  στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Ε.Ε.

Η Λαϊκή Ενότητα καλεί όλους τους αγρότες, ιδιαίτερα τους μικρομεσαίους αγρότες, σε καθολικό και ενωτικό αγώνα και σε συμμαχία με τους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες για να ανατραπούν τα μνημόνια και οι μνημονιακές πολιτικές οι οποίες οδηγούν σε οικονομική και κοινωνική καταστροφή τη συντριπτική πλειοψηφία  όχι  μόνο  των αγροτών αλλά όλη σχεδόν τη κοινωνίᨻ    .
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας