Παγκόσμιες αντιδράσεις για τη στυγερή δολοφονία Σουλεϊμανί. Μυρίζει μπαρούτι η Μ.Ανατολή

998
σολεϊμανί

Μυρίζει μπαρούτι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή μετά την κατ’ εντολή Τράμπ, αμερικάνικη επίθεση στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης  που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί μεταξύ άλλων, ο ιρανός υποστράτηγος Κασέμ Σουλεϊμανί.

Η διεθνής ανησυχία εντείνεται, εν μέσω διαδηλώσεων στην Τεχεράνη με συνθήματα όπως «Θάνατος στην Αμερική» και μετά τους όρκους εκδίκησης από Ιρανούς αξιωματούχους με προεξάρχοντες : τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ  και τον πρόεδρο της χώρας Χασάν Ρουχανί.

Με αντίποινα προειδοποίησαν εξάλλου, η Χεζμπολάζ από το Λίβανο αλλά και σιιτικές ή/και φιλοϊρανικές οργανώσεις στο Ιράκ.

Καθόλου τυχαία δεν είναι άλλωστε και η άμεση κινητοποίηση του Ισραήλ και η αναχώρηση εσπευσμένα του Μπ. Νετανιάχου από την Αθήνα. Ο ίδιος μάλιστα δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν το δικαίωμα να υπερασπισθούν εαυτές σκοτώνοντας τον Ιρανό στρατιωτικό διοικητή Κασέμ Σουλεϊμανί.

Ενδεικτικό εξάλλου είναι ότι η αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη, κάλεσε τους Αμερικανούς υπηκόους να εγκαταλείψουν «αμέσως» το Ιράκ, ενώ η πρεσβεία της Γαλλίας στην Τεχεράνη κάλεσε την Παρασκευή τους πολίτες της που βρίσκονται στο Ιράν να αποφεύγουν τις δημόσιες συγκεντρώσεις.

Να αποφευχθεί η κλιμάκωση

Κατόπιν αυτών, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, δήλωσε σήμερα ότι «Ο κύκλος της βίας, των προκλήσεων και των αντιποίνων πρέπει να σταματήσει» στο Ιράκ. Πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία μια κλιμάκωση», πρόσθεσε ο Μισέλ.

Έντονη ανησυχία από την Γερμανία

Η Γερμανία εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» της και ζήτησε «αποκλιμάκωση» της έντασης.

«Βρισκόμαστε σε ένα επίπεδο επικίνδυνης κλιμάκωσης και είναι σημαντικό εφεξής να συμβάλουμε σε μια αποκλιμάκωση με προσοχή και αυτοσυγκράτηση»,  δήλωσε μια εκπρόσωπος της καγκελαρίας, η Ουλρίκε Ντέμερ, σε συνέντευξη Τύπου κάνοντας έκκληση για εξεύρεση λύσεων «με διπλωματικούς τρόπους».

Παράλληλα το Βερολίνο περιορίζει τις κινήσεις των στρατευμάτων του στο Ιράκ.

Το αρχηγείο της διεθνούς στρατιωτικής συμμαχίας που μάχεται κατά του Ισλαμικού Κράτους εξέδωσε εντολή για τον περιορισμό των κινήσεων επί του εδάφους και στον αέρα, είπε η εκπρόσωπος.

Η Γερμανία διαθέτει 27 στρατιώτες στη βάση Τάτζι, περίπου 30 χιλιόμετρα βορείως της Βαγδάτης, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εκπαίδευσης των ιρακινών στρατιωτών.

Άλλοι πέντε Γερμανοί στρατιώτες βρίσκονται στο αρχηγείο της συμμαχίας κατά του ΙΚ στη Βαγδάτη και υπάρχουν περίπου άλλοι 90 Γερμανοί στρατιώτες στην ελεγχόμενη από τους Κούρδους ζώνη στο βόρειο Ιράκ, οι οποίοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα εκπαίδευσης των ιρακινών στρατιωτών.

Οι ΗΠΑ έχουν το δικαίωμα αυτοάμυνας, τονίζει το Ισραήλ

Την ίδια ώρα το Ισραήλ, σημειώνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν το δικαίωμα στην αυτοάμυνα.

«Ακριβώς όπως το Ισραήλ έχει το δικαίωμα αυτοάμυνας, οι ΗΠΑ έχουν ακριβώς το ίδιο δικαίωμα», δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο.

«Ο Κασέμ Σουλεϊμανί είναι υπεύθυνος για τον θάνατο Αμερικανών πολιτών και πολλών αθώων.  Σχεδίαζε και άλλες τέτοιες επιθέσεις», δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός πριν επιβιβασθεί στο αεροπλάνο για να επιστρέψει στο Ισραήλ, επισπεύδοντας την αναχώρησή του από την Αθήνα.

 

«Ο πρόεδρος Τραμπ αξίζει τα εύσημα γιατί ενήργησε γρήγορα, σθεναρά και αποφασιστικά. Το Ισραήλ παραμένει στο πλευρό των ΗΠΑ στον δίκαιο αγώνα τους για ειρήνη, ασφάλεια και αυτοάμυνα», πρόσθεσε.

«Αυξάνεται η ένταση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν»

Στο μεταξύ η Γαλλίδα υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Αμελί ντε Μονσαλέν, δηλώνει πως αυξάνεται η ένταση ανάμεσα σε ΗΠΑ- Ιράν και ότι προτεραιότητα της Γαλλίας είναι να σταθεροποιήσει τη Μέση Ανατολή.

«Αυτό που συμβαίνει είναι αυτό που φοβόμασταν: η ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και στο Ιράν αυξάνεται», δήλωσε η Μονσαλέν στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

«Προτεραιότητα είναι η σταθεροποίηση της περιοχής».

Η υφυπουργός είπε ότι ανώτεροι Γάλλοι αξιωματούχοι θα πραγματοποιήσουν επαφές υψηλού επιπέδου με ανώτερους παράγοντες στην περιοχή.

Βρετανία: Αύξηση ετοιμότητας των στρατιωτικών βάσεων στη Μέση Ανατολή

Η Βρετανία αύξησε την ασφάλεια και την ετοιμότητα στις στρατιωτικές της βάσεις στη Μέση Ανατολή, μετέδωσε σήμερα το δίκτυο Sky News χωρίς να επικαλεστεί πηγή.

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ντομινίκ Ράαμπ κάλεσε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές να αποκλιμακώσουν την ένταση.

«Αναγνωρίζαμε ανέκαθεν την επιθετική απειλή που συνιστούσε η ιρανική Δύναμη Κουντς υπό τον Κασέμ Σουλεϊμανί. Μετά τον θάνατό του καλούμε όλες τις πλευρές να αποκλιμακώσουν την ένταση. Η περαιτέρω σύγκρουση δεν είναι προς το συμφέρον μας», ανακοίνωσε ο ίδιος μέσω email.

Από την πλευρά του ένας εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Άμυνας, κληθείς να σχολιάσει το ρεπορτάζ του Sky News, απάντησε ότι «η ασφάλεια του προσωπικού μας είναι ύψιστης σημασίας και επανεξετάζουμε διαρκώς τα μέτρα προστασίας των Δυνάμεών μας. Δεν σχολιάζουμε συγκεκριμένα μέτρα προστασίας».

Η Βρετανία διαθέτει στο Ιράκ στρατιωτικό προσωπικό περίπου 400 ανδρών που βοηθούν στην εκπαίδευση των ιρακινών στρατιωτών.

Οι περισσότεροι εδρεύουν στη βάση Τάτζι, βόρεια της Βαγδάτης.

Ρωσία: Ο φόνος Σουλεϊμανί θα αυξήσει τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε σήμερα ότι ο φόνος του Κασέμ Σουλεϊμανί, θα αυξήσει τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή, μετέδωσε νωρίτερα το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

«Θεωρούμε τον φόνο του Σουλεϊμανί από αμερικανικό πυραυλικό πλήγμα στα προάστια της Βαγδάτης ένα παράτολμο βήμα που θα οδηγήσει στην αύξηση των εντάσεων σε όλη την περιοχή. Ο Σουλεϊμανί υπηρετούσε πιστά τον σκοπό της προστασίας των ιρανικών εθνικών συμφερόντων», δήλωσε ένας αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών στο Sputnik.

«Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια προς τον ιρανικό λαό», τόνισε ο αξιωματούχος.

Κίνα: Καλεί τις ΗΠΑ να δείξουν αυτοσυγκράτηση

Η Κίνα είναι σταθερά αντίθετη στη χρήση βίας στις διεθνείς σχέσεις, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας όταν κλήθηκε να σχολιάσει τον θάνατο του Κασέμ Σουλεϊμανί.

Το Πεκίνο καλεί τις εμπλεκόμενες πλευρές–και κυρίως τις ΗΠΑ–να παραμείνουν ψύχραιμες και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση για να αποφύγουν την περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης, δήλωσε ο Γκενγκ Σουάνγκ, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου, στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Πεκίνο.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ειρήνη και η σταθερότητα στη Μέση Ανατολή πρέπει να διατηρηθούν.

Καταδίκη της αμερικανικής επίθεσης από τη Δαμασκό

Η Συρία καταδικάζει απερίφραστα την «δόλια, εγκληματική αμερικανική επιθετικότητα» που οδήγησε στον φόνο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA επικαλούμενο μια πηγή του υπουργείου Εξωτερικών.

Η πηγή είπε ότι η επίθεση συνιστά μια «σοβαρή κλιμάκωση» και επιβεβαιώνει την ευθύνη που έχουν οι ΗΠΑ για την αστάθεια στο Ιράκ, σύμφωνα με το SANA.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας