Πέθανε στα 76 του ο Στίβεν Χόκινγκ

1515
χόκινγκ

Απεβίωσε σε ηλικία 76 ετών ο διαπρεπής Βρετανός θεωρητικός φυσικός Στίβεν Χόκινγκ, διευθυντής Ερευνών του Κέντρου Θεωρητικής Κοσμολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.
Στις σημαντικότερες επιστημονικές εργασίες του συγκαταλέγεται η συνεργασία του με τον Ρότζερ Πένροουζ πάνω σε εωρήματα βαρυτικής μοναδικότητας στο πλαίσιο της γενικής σχετικότητας και η θεωρητική πρόβλεψη ότι οι μαύρες τρύπες εκπέμπουν ακτινοβολία, που συχνά καλείται ακτινοβολία Χόκινγκ. Ήταν ο πρώτος που εξέθεσε μια κοσμολογία που εξηγήθηκε από μια ένωση της γενικής θεωρίας της σχετικότητας και της κβαντικής μηχανικής.
Ήταν ακόμη καθηγητής μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ στα 1979-2009 και είχε συντάξει εργασίες εκλαϊκευμένης επιστήμης, στις οποίες πραγματευόταν τις θεωρίες και την κοσμολογία του.
Ο Χόκινγκ έπασχε από τη νόσο του κινητικού νευρώνα (αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση), κατάσταση που είχε εξελιχθεί κατά τη διάρκεια των ετών. Ηταν σχεδόν εξ ολοκλήρου παράλυτος και επικοινωνούσε μέσω συσκευής παραγωγής ομιλίας.
Αποτέλεσε πρότυπο για τα άτομα με ειδικές ανάγκες σε όλο τον κόσμο, καθώς η αναπηρία του τού έδωσε μια νέα αίσθηση σκοπού και επιθυμίας για ζωή.
Το 2017 είχε παραδεχτεί με το συνηθισμένο φλεγματικό του χιούμορ στο BBC ότι “ποτέ του δεν περίμενε πως θα έφτανε τα 75”.
“Επειδή κάθε μέρα μπορεί να είναι η τελευταία μου, έχω την επιθυμία να αξιοποιώ στο έπακρο κάθε λεπτό”, είχε δηλώσει σε ντοκιμαντέρ που έγινε για τη ζωή του.
Ο μεγάλος φυσικός παντρεύτηκε δύο φορές και απέκτησε τρία παιδιά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας