Πάνω από 100 Τούρκοι στα Pandora Papers: Πρόεδροι, πρωθυπουργοί…

657
Πάνω από 100 Τούρκοι στα Pandora Papers

Ούτε ένα ούτε δύο, αλλά 131 νέα ονόματα από την Τουρκία εντοπίστηκαν στα διαβόητα αρχεία Pandora Papers, μια διαρροή περίπου 12 εκατομμυρίων εγγράφων που αποκαλύπτουν κρυμμένο πλούτο και φοροδιαφυγή από μερικούς από τους πλούσιους και ισχυρούς του κόσμου, ανέφερε η τουρκική υπηρεσία της Deutsche Welle.

Τα νέα ονόματα που αποκαλύφθηκαν τη Δευτέρα έρχονται πέραν των πάνω από 20 άλλων τουρκικών ονομάτων, συμπεριλαμβανομένων δισεκατομμυριούχων στη λίστα του Forbes και γνωστών επιχειρηματιών, που προηγουμένως αποκαλύφθηκε ότι ήταν στα έγγραφα που διέρρευσαν από 14 εταιρείες νομικών και χρηματοοικονομικών συμβούλων που δραστηριοποιούνται σε 31 χώρες και αποκαλύφθηκε από τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ), σύμφωνα με την DW Türkçe.

Η λίστα που επικαλείται η DW περιλαμβάνει τα ονόματα 131 ατόμων που μετέφεραν χρήματα από την Τουρκία σε υπεράκτιες εταιρείες, εκ των οποίων 114 ήταν πελάτες της παναμέζικης δικηγορικής εταιρείας Alemán, Cordero, Galindo & Lee (Alcogal) και οι υπόλοιποι πελάτες της Fidelity από τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.

Μεταξύ των ονομάτων στη λίστα είναι ο Τζαν Ναχούμ και η σύζυγός του Νεσέ Ναχούμ, οι οποίοι μεταβίβασαν τις μετοχές τους στην εταιρεία συμβούλων Hexagon Danışmanlık το 2019 και την Kıraça Holding το 2020 στον διαβόητο επιχειρηματία Σεζγκίν Μπαράν Κορκμάζ, είπε η DW.

Ο Κορκμάζ, ο οποίος συμμετείχε σε σχέδιο ξεπλύματος χρήματος στις Ηνωμένες Πολιτείες και κατηγορήθηκε για συμμετοχή σε μεγάλης κλίμακας διαφθορά στην Τουρκία, συνελήφθη στην Αυστρία στις 19 Ιουνίου με ένταλμα των ΗΠΑ. Αποδείχθηκε ότι ο Κορκμάζ είχε επίσης εξαπατήσει το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και είχε μεταφέρει παράνομα δεκάδες εκατομμύρια δολάρια στην Τουρκία.

Παράλληλα ο Κορκμάζ βρέθηκε στο στόχαστρο και του διάσημου πλέον μεγαλομαφιόζου της Τουρκίας, Σεντάτ Πεκέρ, ο οποίος αποκάλυψε μία πολύ στενή σχέση μεταξύ του Κορκμάζ και του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Άλλα ονόματα στη λίστα περιλαμβάνουν τον CEO της Alarko Tourism Group, Εντίπ Ιλκμπαχάρ· τον Νουρετίν Ερόγλου, πρόεδρο της Eroğlu Holding, μιας από τις κορυφαίες τουρκικές εταιρείες στις εξαγωγές κλωστοϋφαντουργίας· Τον επίτιμο γενικό πρόξενο της Τουρκίας στις Νήσους Κουκ και πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της Gantek Technology, Αχμέτ Σεφίκ Ονγκιούν· Και τον Κεμάλ Γκιουλμάν, ιδιοκτήτη της Gülman Group, μιας εταιρείας που παρέχει υπηρεσίες επενδύσεων σε ακίνητα και διαχείρισης έργων.

Οι Ναχούμ κατέχουν μια εταιρεία με την επωνυμία Valmoza Limited, την οποία ίδρυσαν τον Μάρτιο του 2007 στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους μέσω της εταιρείας Alcogal, ενώ ο Ιλκμπαχάρ κατέχει την Wickmar International Ltd με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, αναφέρουν τα έγγραφα που επικαλείται η DW.

Σε παγκόσμια κλίμακα, τα έγγραφα περιλαμβάνουν επίσης την οικογένεια του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγεφ, τον Τσέχο πρωθυπουργό Αντρέι Μπάμπις, τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, τον πρόεδρο της Κένυας Ουχούρου Κενιάτα, τον πρόεδρο του Ισημερινού Γκιγέρμο Λάσο Μεντόσα, τον πρόεδρο της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα, το Βρετανό πρώην πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ και τον Ντομινίκ Στρος Καν, πρώην υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας και διευθύνοντα σύμβουλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), σύμφωνα με τη DW.

Η κατοχή μυστικών υπεράκτιων περιουσιακών στοιχείων δεν είναι παράνομη στην Τουρκία όπως σε πολλά μέρη του κόσμου. Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι ένα πολύπλοκο δίκτυο μυστικών εταιρειών για τη μετακίνηση περιουσιακών στοιχείων μπορεί να είναι ένας τρόπος απόκρυψης παράνομων κερδών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας