Ο Trump προκαλεί μεγάλη πτώση στο ελληνικό και τα διεθνή Χρηματιστήρια

1482
πτώση

Διαστάσεις sell off λαμβάνει η πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δείχνει εξαιρετικά αδύναμο να ελέγξει τους κλυδωνισμούς που δέχεται από τις διεθνείς αγορές, υποκύπτοντας και το ίδιο στο πεδίο του “εμπορικού πολέμου” που έχει ξεσπάσει.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 2,03% στις 814,13 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 30 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 20 εκατ. τεμάχια. Πτώση 1,94% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.071,24 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 2,27% στις 878,49 μονάδες.
...
Το Χρηματιστήριο Αθηνών δείχνει ανήμπορο να αποστασιοποιηθεί από ένα παγκόσμιο sell off που έχει προκαλέσει από χτες το βράδυ ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump, μετά την επιβολή πρόσθετων εισαγωγικών δασμών, 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο, που ανακοίνωσε προκειμένου να προστατεύσει την εγχώρια βιομηχανία από τον ανταγωνισμό των εισαγωγών.
Οι δηλώσεις Trump προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των Ευρωπαίων, με τον πρόεδρο της Κομισιόν μάλιστα, J. C. Juncker, να προαναγγέλλει ότι θα παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες μια πρόταση για αντίμετρα στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου “κατά των ΗΠΑ προκειμένου να εξισορροπηθεί η κατάσταση”.
Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχωρεί 1,4%, ο γερμανικός DAX σημειώνει πτώση 2,1%, ο γαλλικός CAC χάνει 1,8%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 0,7% στις 7.119,13 μονάδες. Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 2,1%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχωρεί 1,5%.
Σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, οι συνέπειες των αποφάσεων Trump αναμένεται να πάρουν νέα έκταση όταν η Fed μέσα στον Μάρτιο, σύμφωνα με τα όσα μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί, προχωρήσει στην από καιρού αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων, την πρώτη μεταξύ των τριών ή τεσσάρων μέσα στο 2018.
Το ΧΑ με “συνοπτικές διαδικασίες” έφτασε στο επίπεδο πλησίον των 811 μονάδων, το οποίο είχε δοκιμάσει δύο φορές μέσα στο Φεβρουάριο. Τον προηγούμενο μήνα το επίπεδο άντεξε, με αρκετούς εγχώριους αναλυτές να εμφανίζονται ελαφρώς αισιόδοξοι γι’ αυτή τη φορά, δεδομένου του ότι αρκετοί δεικτοβαρείς τίτλοι του έχουν κάνει τη διόρθωσή τους, έχοντας περιθώρια να κινηθούν υψηλότερα και να στηρίξουν τον γενικό δείκτη.
Στο ταμπλό τώρα, το αρνητικό πρόσημο είναι σχεδόν καθολικό, με τη ΔΕΗ να κινείται με απώλειες 4,46%, ενώ άνω του 3% είναι η πτώση σε Σαράντη, Λάμδα, Eurobank, Εθνική και Βιοχαλκο. Άνω του -2% κινούνται οι ΟΠΑΠ, Πειραιώς, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, Folli Follie, Ελληνικά Πετρέλαια και Aegean.
Άνω του 1% είναι οι απώλειες ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil, ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΕΕ, Τιτάν, ΕΥΔΑΠ και ΟΛΠ, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Jumbo, Alpha Bank και Grivalia.
*Πηγή: Capital.gr, Αλεξάνδρα Τόμπρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας