Ο Trump κατσαδιάζει τους Ευρωπαίους: Θέλετε ΝΑΤΟ; Περάστε από το Ταμείο. Η Ελλάδα πληρώνει και με το παραπάνω

1967
Trump

Ο Αμερικανός πρόεδρος D. Trump έκανε λόγο για «προηγούμενα χρέη» των νατοϊκών εταίρων και ζήτησε περισσότερα χρήματα για αμυντικές δαπάνες.
Στην ΕΕ δημιούργησε ανησυχία για το μέλλον των ευρωατλαντικών σχέσεων, σχολιάζει η Deutsche Welle.
«Τι άφησε πίσω της η πρώτη επίσκεψη του αμερικανού προέδρου στις Βρυξέλλες; Στην έδρα της ΕΕ μια σειρά από αβεβαιότητες για κρίσιμα ζητήματα, όπως η Συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα και οι σχέσεις με τη Ρωσία. Αργότερα, στο νέο κτήριο του ΝΑΤΟ, ο Donald Trump περιέλουσε τους εταίρους τους με κατηγορίες οικονομικού περιεχομένου.

«Μαζικά χρέη» στο ΝΑΤΟ

Οι εκφράσεις στα πρόσωπα των ηγετών τα έλεγαν όλα. Οι πρωθυπουργοί του Βελγίου, του Λουξεμβούργου και ο γάλλος πρόεδρος δεν μπορούσαν να πιστέψουν στα αυτιά τους. Το στόμα της γερμανίδας καγκελαρίου ήταν σφιγμένο, όσο για τον ΓΓ τη Συμμαχίας τα χαρακτηριστικά του προσώπου του είχαν παγώσει. «23 από τα 28 κράτη-μέλη συνεχίζουν να μην πληρώνουν αυτά που θα έπρεπε να πληρώνουν κι αυτό που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να πληρώσουν για την άμυνά τους», κατήγγειλε ο αμερικανός πρόεδρος. «Αυτό δεν είναι δίκαιο απέναντι στους ανθρώπους και τους φορολογουμένους στις ΗΠΑ».
Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε επίσης λόγο και για «μαζικά χρέη» από προηγούμενα χρόνια σαν να υπήρχε κάποιο ταμείο όπου τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ θα όφειλαν να καταβάλλουν κάποιες εισφορές.
Ήταν μια εμφανής προσπάθεια του Aμερικανού προέδρου να εκφοβίσει τη δυτική συμμαχία, παρά το ό,τι νατοϊκοί διπλωμάτες, ακόμη και Αμερικανοί, συνεχώς επαναλάμβαναν το προηγούμενο διάστημα ότι δεν μπορεί να υπάρχουν χρέη, αφού το ΝΑΤΟ δεν διαθέτει προϋπολογισμό, ούτε αναγνωρίζει κοινές αμυντικές δαπάνες. Το «μάθημα» Trump εξόργισε τους επισήμους. Η καγκελάριος Merkel δήλωσε απαντώντας ότι στο μέλλον δεν θα μας απασχολεί μόνο πόσα χρήματα ξοδεύουμε για την άμυνα, αλλά και τι θέτει κάθε χώρα στη διάθεση του ΝΑΤΟ, ποιες επιχειρησιακές δυνατότητες διαθέτουμε και που μπορούμε να συμβάλουμε. Εδώ η Γερμανία βρίσκεται σε καλή θέση».

Σύννεφα στις διατλαντικές σχέσεις

Έκπληξη προκάλεσε επίσης το ότι ο αμερικανός πρόεδρος δεν εξέφρασε την προσήλωσή του στο άρθρο 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το οποίο μια ένοπλη απειλή εναντίον ενός μέλους θεωρείται απειλή για όλα τα μέλη. Στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ήταν η πρώτη φορά που η Συμμαχία ενεργοποίησε αυτήν τη ρήτρα.
Νωρίτερα είχε στρωθεί κόκκινο χαλί και στην έδρα των ευρωπαϊκών θεσμών για την υποδοχή του αμερικανού προέδρου.
Αλλά και εκεί οι συζητήσεις με τον πρόεδρο της Κομισιόν Jean Claude Juncker και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δεν δημιούργησαν αισιοδοξία για το μέλλον των διατλαντικών σχέσεων. «Δεν είμαι 100% σίγουρος ότι εμείς σήμερα, εννοώ τον πρόεδρο Τραμπ κι εμένα, έχουμε κοινές απόψεις για τη Ρωσία», δήλωσε ο Τουσκ.»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας