Ο Trump απειλεί με επίθεση τον Assad. Η Μ. Ανατολή στο χάος, ο πλανήτης σε κίνδυνο

1734
λευκός οίκος

Στο ίδιο έργο θεατές. ο πρόεδρος Μπούς και ο Μπλέρ είχαν εξαπολύσει τον πόλεμο στο Ιράκ, επικαλούμενοι ως πρόσχημα τα χημικά όπλα που κατείχε τότε ο Σαντάμ. τα χημικά δεν βρέθηκαν ποτέ και ο Μπλέρ υποχρεώθηκε μετά από χρόνια και αφού η Μ. Ανατολή είχε πνιγεί στο αίμα και τυλιχτεί στις φλόγες, με οδυνηρές συνέπειες που προεκτείνονται μέχρι σήμερα, να ζητήσει μάταιη συγνώμη
Και σήμερα ο Πρόεδρος Trump, με βαστάζο του, τώρα, τον αξιοθρήνητο Macron, χρησιμοποιεί ως πρόσχημα την δήθεν επίθεση του Αssad με χημικά στην Γκούτα, για την οποία δεν παραδέχεται κανένα αποδεικτικό στοιχείο σε βάρος της Συρίας, προκειμένου να εξαπολύσει πυραυλική επίθεση ενάντια στη Συρία, τυλίγοντας στις φλόγες όλη την Μ. Ανατολή και ρίχνοντας τον πλανήτη στο χείλος της αβύσσου.

Ο Donald Trump δήλωσε πως ο Σύρος πρόεδρος Bashar al Assad θα πρέπει να «πληρώσει μεγάλο τίμημα» για τη χημική επίθεση…και τον χαρακτήρισε ζώο
(upd13) Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο πλανήτης τις εξελίξεις στη Συρία, μετά την επίθεση με χημικά – η Ρωσία αμφισβητεί την ύπαρξη χημικών – και την προειδοποίηση του Αμερικανού προέδρου Donald Trump πως θα υπάρξει «μεγάλο τίμημα» χαρακτηρίζοντας τον πρόεδρο της Συρίας Bashar al Assad…ζώο.
Η απόφαση του Donald Trump για στρατιωτική επέμβαση θεωρείται πως είναι θέμα ωρών, ιδιαίτερα μετά τις αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επαφές που είχε με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Emmanuel Macron, ο οποίος και αυτός ζήτησε να υπάρξει μια σθεναρή αντίδραση.
Οι ΗΠΑ κατηγορούν Assad και Ρωσία ότι χρησιμοποιούν χημικά αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις πέραν από ορισμένες φωτογραφίες που να επιβεβαιώνουν ότι έχει γίνει χρήση χημικών ουσιών στην Συρία.
Εν τω μεταξύ σφοδρή σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και συμμάχων με την Ρωσία έλαβε χώρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς η Ρωσία αρνήθηκε την ύπαρξη επίθεσης με χημικά και κατηγόρησε τους Αμερικανούς ότι δημιουργούν χάος.

Ο Ρώσος πρέσβης επέμεινε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις θυμάτων από επιθέσεις με χημικά και ότι οι αποδείξεις είναι κατασκευασμένες.
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των Αμερικανών, Γάλλων και Βρετανών τήρησαν εννιαία στάση, κατηγορώντας τους Ρώσους για χρήση χημικών σε συνεργασία με τον Assad και καταμαρτυρώντας τους ότι δεν σεβάστηκαν αποφάσεις καθώς και μηχανισμούς ελέγχου του Οργανισμού, δολοφονώντας αμάχους πολίτες.
Η Αμερικανίδα πρεσβευτής Nikki Haley τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν στους Ρώσους, ανεξάρτητα από τις αποφάσεις του Συμβουλίου γιατί ο Κόσμος πρέπει να αντιληφθεί ότι υπάρχει δικαιοσύνη.
Η κατάσταση φορτίζεται επικίνδυνα καθώς πληροφορίες που μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία και προέρχονται από τον Λευκό Οίκο μιλούν για αναμενόμενα στρατιωτικά χτυπήματα προς την Συρία με στόχο τις δυνάμεις του Assad και τις ρωσικές δυνάμεις από το αμερικανικό ναυτικό, που βρίσκεται στην ΝΑ Μεσόγειο.
Όλα αυτά διαδραματίζονται και ενώ ο Assad με την βοήθεια των Ρωσικών δυνάμεων καθάρισε μετά από 7 χρόνια την περιοχή της Ανατολικής Γκούτα εδραιώνοντας τον έλεγχο στη Νότια Συρία και στα ανατολικά της Δαμασκού.
Mιλώντας στην Συμβούλιο του ΟΗΕ ο Ρώσος πρεσβευτής Vassili Nebenzya διέψευσε την επίθεση με χημικά όπλα και κατηγόρησε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της ότι δημιουργούν χάος με ότι καταπιαστούν.
Σημείωσε ότι οι ενέργειες αυτές κατ’ εξακολούθισιν θέλουν να πλήξουν την Ρωσία και να αλλοιώσουν την εικόνα της, ξεπερνώντας ακόμα και την επιθετικότητα στην εποχή του ψυχρού πολέμου.
“Δεν παρακαλάμε για την φιλία σας” ανέφερε προς τις Δυτικές δυνάμεις, ο Ρώσος διπλωμάτης και” δεν θέλουμε τίποτε απο εσάς.”
“Δεν έχετε φίλους, φίλοι σας είναι αυτοί που σας φοβούνται.”
“Εμείς επιζητούμε μόνο μια πολιτισμένη σχέση με στόχο την συνεργασία για να καταπολεμήσουμε την βία”.
O πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ προειδοποίησε για «σοβαρές συνέπειες» σε περίπτωση δυτικών αεροπορικών επιδρομών στη Συρία.
Zήτησε από τους επιθεωρητές του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) να μεταβούν από αύριο 10/4 στη Συρία, όπου συριακές και ρωσικές δυνάμεις θα τους συνοδεύσουν στην περιοχή όπου πραγματοποιήθηκε «η υποτιθέμενη χημική επίθεση».
Η Αμερικανική απάντηση
Η Ρωσία θα μπορούσε να σταματήσει την βία αν ήθελε, ανέφερε η Αμερικανή πεσβευτίς Nikki Haley στο Συμβούλιο του ΟΗΕ,  αλλά η Ρωσία επιμένει με τον τρόπο της να προκαλεί κάθε φορά.
Η Ρωσία παρακάμπτει, ότι αποφασίζουμε στα Ηνωμένα Έθνη, ακυρώνει τους μηχανισμούς ασφαλείας και επανέρχεται στην δράση, όπως έκανε με την χρήση χημικών κατά αμάχων.
Προειδοποιεί το Ιράν
Ο Ιρανός πρόεδρος Hassan Rouhani προειδοποιεί τις ΗΠΑ ότι θα το μετανιώσουν εάν το Ιράν απομακρυνθεί από την διαπραγμάτευση για τα πυρηνικά.
Κατά την διάρκεια της Εθνικής Ημέρας Πυρηνικής Τεχνολογίας στην Τεχεράνη, ο Rouhani κλιμάκωσε τον τόνο της ρητορικής του προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.
“Δεν θα είμαστε οι πρώτοι που παραβιάζουν τη συμφωνία, αλλά πρέπει σίγουρα να γνωρίζουν ότι θα το μετανιώσουν αν την παραβιάσουν”, δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος.
“Είμαστε πολύ πιο προετοιμασμένοι από ότι νομίζουν και θα δουν ότι αν παραβιάσουν την συμφωνία, μέσα σε μια εβδομάδα, λιγότερο από μια εβδομάδα, θα δουν το αποτέλεσμα”.
Γαλλία: Οι ρώσικες δυνάμεις επιχειρούν στην Ανατολική Γκούτα
Ο Francois Dellatre ο εκπρόσωπος της Γαλλίας τόνισε ότι η Ρωσία μαζί με τον Assad για μια ακόμα φορά εξαντλεί τα όρια αντιστάσεων της διεθνούς κοινότητας χρησιμοποιώντας χημικά όπλα.
Η ημέρα αυτή δεν έπρεπε ποτέ να έλθει η Ρωσία δολοφονεί παιδιά στην Συρία.
Οι ρώσικες δυνάμεις είναι παρούσες σε ξηρά και αέρα στην Ανατολική Γκούτα.
Δημοσιογραφικές πληροφορίες του France 24 προερχόμενες από τον Λευκό Οίκο, αναφέρουν ότι το αμερικανικό ναυτικό είναι έτοιμο για ρίψη πυραύλων από τις θέσεις του στην ΝΑ Μεσόγειο προς την Συρία και προφανώς προς τα εδάφη που βρίσκονται οι κυβερνητικές δυνάμεις του Assad και των Ρώσων.

Σκληρή επίθεση ετοιμάζει ο Trump κατηγορεί τον Assad ότι είναι ζώο…

Ο αμερικανός πρόεδρος Donald Trump, προειδοποίησε πως ο Σύρος πρόεδρος Bashar al Assad θα πρέπει να «πληρώσει μεγάλο τίμημα» για μια φονική επίθεση με χημικά όπλα εναντίον αμάχων και κατηγόρησε το Ιράν και τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin ότι υποστηρίζουν το «ζώο Assad».
Ο Trump δεσμεύτηκε πως εντός 24 έως 48 ωρών θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για τη Συρία, κάνοντας λόγο για «ειδεχθή πράξη κατά αθώων».
«Ήταν φρικτό, τρομακτικό», δήλωσε ο Trump με την ευκαιρία σύσκεψης υπουργών της κυβέρνησής του στον Λευκό Οίκο.
«Δεν μπορεί να γίνει ανεκτό», πρόσθεσε, υποσχόμενος τη λήψη σημαντικών αποφάσεων εντός των προσεχών δύο ημερών.
Η Μόσχα, από τη μεριά της, κατηγορεί το Ισραήλ για την επίθεση με χημικά, στην πόλη Χομς στην κεντρική Συρία σήμερα τα ξημερώματα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 14 μαχητές μεταξύ των οποίων και Ιρανοί, τόσο η Ρωσία, όσο και η Δαμασκός.
«Η ισραηλινή επίθεση εναντίον του αεροδρομίου Τ-4 εξαπολύθηκε από αεροσκάφη F-15 που εκτόξευσαν πολλούς πυραύλους πάνω από το έδαφος του Λιβάνου», σύμφωνα με στρατιωτική πηγή την οποία επικαλέστηκε το επίσημο πρακτορείο SANA.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin, χαρακτήρισε προβοκάτσιες και φημολογία τα περί χημικής επίθεσης, ενώ ο ρωσικός στρατός «δεν έχει εντοπίσει ίχνη χημικής επίθεσης στην πόλη».
Από την άλλη μεριά, η ΕΕ εμφανίζεται «μουδιασμένη», περιοριζόμενη να παροτρύνει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επαναφέρει τους ελέγχους του για να εξακριβώσει τους αυτουργούς των χημικών επιθέσεων και ζητά από τη Ρωσία και το Ιράν να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους προς τον Assad για την αποτροπή νέων επιθέσεων.
Πάντως, ένας από τους πιο υψηλόβαθμους συμβούλους εθνικής ασφαλείας του Trump δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν θα αποκλείσουν το ενδεχόμενο να εξαπολύσουν πυραυλική επίθεση σε απάντηση στις νέες πληροφορίες για χημική επίθεση σε μια ανταρτοκρατούμενη πόλη στην ανατολική Γκούτα, στη Συρία.
Επικοινωνία Putin – Erdogan
Την «ανησυχία» του για τις επιθέσεις εναντίον της ανατολικής Γούτα, στη Συρία εξέφρασε ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογο του, Vladimir Putin.
«Ο πρόεδρος Erdogan εξέφρασε την ανησυχία του για τις επιθέσεις εναντίον της Ντούμα και της ανατολικής Γούτα», δήλωσε μία πηγή στην τουρκική προεδρία.
Η πηγή υπογράμμισε επίσης τη σημασία που έχει για την Τουρκία και τη Ρωσία «να εργαστούν μαζί για να σταματήσουν τους θανάτους αμάχων και να επιτραπεί η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας».
Η συνομιλία των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε έπειτα από τις δηλώσεις διασωστών, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή, για μια φερόμενη επίθεση με «τοξικά αέρια» στην Ντούμα, τελευταίο θύλακα υπό τον έλεγχο των ανταρτών κοντά στη Δαμασκό τον οποίο το καθεστώς επιδιώκει να ανακαταλάβει προκειμένου να ολοκληρώσει την ανακατάληψη της ανατολικής Γούτα.
Η επίθεση στη στρατιωτική βάση στη Συρία
Εν τω μεταξύ, σήμερα το πρωί σημειώθηκε επίθεση στη στρατιωτική βάση στην Συρία κοντά στην πόλη Χόμς, αφήνοντας πίσω της 14 νεκρούς.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας πίσω από την επίθεση βρίσκεται το Ισραήλ.
«Στις 9 Απριλίου από τις 03:25 (ώρα Ρωσίας και Ελλάδας) ως τις 03:53 δύο αεροσκάφη F-15 της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας εκτόξευσαν οκτώ κατευθυνόμενους πυραύλους εναντίον της αεροπορικής βάσης Τ-4 από το έδαφος του Λιβάνου χωρίς να εισέλθουν στον συριακό εναέριο χώρο.
Οι μονάδες αεράμυνας των συριακών ενόπλων δυνάμεων κατέρριψαν πέντε κατευθυνόμενους πυραύλους», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας.
Παράλληλα διευκρίνισε ότι κανείς από τους Ρώσους συμβούλους που βρίσκονταν στην αεροπορική βάση δεν έχει τραυματιστεί.
Ρώσοι εμπειρογνώμονες που έκαναν έρευνα στην Ντούμα δεν βρήκαν «κανένα ίχνος» χημικής ουσίας, δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Sergey Lavrov, ενώ ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων ανακοίνωσε ότι διεξάγει έρευνα.
Προάγγελος για εμπλοκή των μεγάλων δυνάμεων
Προάγγελος για βαθύτερη εμπλοκή των μεγάλων δυνάμεων στο συριακό ζήτημα θεωρούνται οι αναφορές για χημική επίθεση στη Συρία.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump δήλωσε χθες (8/4/2018) πως ο Σύρος πρόεδρος Bashar al Assad θα πρέπει να «πληρώσει μεγάλο τίμημα» για μια φονική επίθεση με χημικά όπλα εναντίον αμάχων και κατηγόρησε το Ιράν και τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin ότι υποστηρίζουν το «ζώο Assad».
«Πολλοί νεκροί, περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, στην άμυαλη ΧΗΜΙΚΗ επίθεση στη Συρία.
Η περιοχή της θηριωδίας είναι κλειδωμένη και περικυκλωμένη από τον Συριακό Στρατό, κάνοντάς την εντελώς απρόσιτη στον έξω κόσμο», έγραψε ο Trump στο Twitter.
«Ο πρόεδρος Putin, η Ρωσία και το Ιράν είναι υπεύθυνοι γιατί υποστηρίζουν το Ζώο Assad.
Μεγάλο τίμημα θα πρέπει να πληρώσει», έγραψε.
Εξάλλου ένας από τους πιο υψηλόβαθμους συμβούλους εθνικής ασφαλείας του Trump δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν θα αποκλείσουν το ενδεχόμενο να εξαπολύσουν πυραυλική επίθεση σε απάντηση στις νέες πληροφορίες για χημική επίθεση σε μια ανταρτοκρατούμενη πόλη στην ανατολική Γούτα, στη Συρία.
«Δεν θα απέκλεια κανένα ενδεχόμενο», δήλωσε ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα Εσωτερικής Ασφαλείας και Αντιτρομοκρατίας Thomas Bossert σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.
«Εξετάζουμε την επίθεση σε αυτό το σημείο», είπε και πρόσθεσε πως οι φωτογραφίες από το συμβάν είναι «φρικτές».
Mattis (υπ. Άμυνας ΗΠΑ): Δεν αποκλείουμε τίποτα μετά την επίθεση με χημικά στη Συρία 
«Δεν θα απέκλειε τίποτα» μετά τη φερόμενη χημική επίθεση στην πόλη Ντούμα της Συρίας, δήλωσε σήμερα (9/4/2018) ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Jim Mattis, ενώ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι απέτυχε να διασφαλίσει ότι η Συρία θα εγκατέλειπε τα χημικά της όπλα.
«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να εξετάσουμε, είναι γιατί χρησιμοποιούνται ακόμη χημικά όπλα, ενώ η Ρωσία ήταν ο εγγυητής της κατάργησης όλων των χημικών όπλων», δήλωσε ο Mattis στους δημοσιογράφους, υποδεχόμενος στο Πεντάγωνο τον εμίρη του Κατάρ.
Σημειώνεται ότι η Ρωσία είχε εγγυηθεί την καταστροφή όλων των συριακών χημικών όπλων τον Σεπτέμβριο του 2013, όμως το συριακό καθεστώς του Bashar al-Assad Μπασάρ φέρεται να χρησιμοποίησε χημικούς παράγοντες πολλές φορές από τότε εναντίον των Σύρων ανταρτών.
«Αυτός είναι ο λόγος που, σε συνεργασία με τους συμμάχους και τους εταίρους μας, από το ΝΑΤΟ μέχρι το Κατάρ, θα ασχοληθούμε με αυτό το πρόβλημα», πρόσθεσε ο Mattis.
«Δεν αποκλείω τίποτα αυτή την ώρα», τόνισε ο ίδιος, απαντώντας σε ερώτηση αν οι ΗΠΑ πρόκειται να εξαπολύσουν αεροπορικά πλήγματα εναντίον του συριακού καθεστώτος.
Βουτιά -8,34% στον ρωσικό Moex – Φόβοι για νέες αμερικανικές κυρώσεις στη Μόσχα
Έως το 9% έφτασαν οι απώλειες του δείκτη αναφοράς των μετοχών της Ρωσίας, του Moex, εν μέσω ανανεωμένων ανησυχιών σχετικά με τις κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον του επιχειρηματικού κλάδου της χώρας.
Ο δείκτης Moex σημείωσε πτώση 8,7% στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης σήμερα, ενώ έκλεισε με απώλειες -8,34% στις 2.090,88 μονάδες, με τον δείκτη RTS, ο οποίος αποτιμάται σε δολάρια ΗΠΑ, να υποχωρεί κατά 11,44%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας