Ο Erdogan αποποιείται το «ομοσπονδιακό κράτος», ικανοποιημένος δηλώνει ο εθνικιστής Bahceli

1781
ομοσπονδιακό

Η ομοσπονδοποίηση της Τουρκίας ίσως να αποτελούσε γι’ αυτήν μια κάποια διέξοδο ιδιαίτερα στο Κουρδικό ζήτημα, προκειμένου να αποφύγει τα χειρότερα.
Φυσικά ο Tayyip Erdogan θα ήταν πολύ δύσκολο να κινηθεί σε μια τέτοια κατεύθυνση, κάτι που άφησε, προς άγραν κουρδικών ψήφων ενόψει δημοψηφίσματος, να εννοηθεί σύμβουλός του.
Παρόλα αυτά ο T. Erdogan προχώρησε σήμερα σε πλήρη και κατηγορηματική άρνηση οποιασδήποτε πρόθεσης να μετατρέψει την Τουρκία σε ομοσπονδιακό κράτος, έτσι ώστε να καθησυχάσει τους υπερεθνικιστές συμμάχους του.
O ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος (MHP) της Τουρκίας, D. Bahceli χαρακτήρισε σήμερα ικανοποιητικές τις δηλώσεις των T. Erdogan και B. Yildirim για το ενδεχόμενο δημιουργίας ομοσπονδιακού κράτους.
Αυτές οι δηλώσεις είναι ικανοποιητικές. Μόνο οι ρεπουμπλικάνοι και οι υποστηρικτές του «όχι» μπορούν να συνεχίσουν την καμπάνια τους, τόνισε ο κ. Bahceli.
Υπενθυμίζεται ότι ο T. Erdogan αναγκάστηκε σήμερα να αρνηθεί ότι έχει οποιαδήποτε πρόθεση να μετατρέψει την Τουρκία σε ομοσπονδιακό κράτος, έτσι ώστε να καθησυχάσει τους υπερεθνικιστές συμμάχους του μεταδίδει το ΑΠΕ.
Ο κ. Erdogan απαντούσε στην ανησυχία την οποία εξέφρασε χθες ο Devlet Bahceli, ο οποίος κατηγόρησε έναν σύμβουλο του Erdogan ότι άφησε να εννοηθεί πως μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο ομοσπονδιοποίησης της Τουρκίας μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.
Το MHP είναι αντίθετο σε κάθε μορφή ομοσπονδιοποίησης που θα απέδιδε κυρίως στις κουρδικές περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας ένας είδος αυτονομίας.
«Είμαστε ο μεγαλύτερος υπερασπιστής της ενιαίας δομής της Τουρκίας, και θα είμαστε πάντα (…) Ορισμένοι μιλούν για ομοσπονδιοποίηση. Τίποτα από αυτά δεν είναι στην ημερήσια διάταξή μας, και δεν θα είναι ποτέ», είπε ο Erdogan, σε ομιλία του στο Ικόνιο (κέντρο).
Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV χθες βράδυ, ο Bahceli εμφανίστηκε να ζητά την κεφαλή επί πίνακι του συμβούλου του Erdogan, Sükru Karatepe: «Αν ήταν δικός μου σύμβουλος, θα τον είχα διώξει», είπε ο επικεφαλής του MHP.
 
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας