Ο πρώτος νεοναζί κοινοτάρχης στη Γερμανία-Με στήριξη Μέρκελ-Σοσιαλιστών

1441
νεοναζί

Με την θετική ψήφο εκπροσώπων των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) αλλά και των Φιλελευθέρων (FDP) το τοπικό συμβούλιο του Άλτενσταντ-Βάλντζιντλουνγκ εξέλεξε στέλεχος του ακροδεξιού και νεοναζιστικού NPD στη θέση του κοινοτάρχη*.

Πρόκειται για τον Στέφαν Γιάγκς, αντιπρόεδρο του κόμματος στο κρατίδιο της Έσσης. Η σύμπλευση των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου στην εκλογή του ακροδεξιού πολιτικού προκάλεσε θύελλα οργισμένων αντιδράσεων σε όλη τη Γερμανία.

Τόσο το SPD όσο και η CDU ζητούν να αναιρεθεί η απόφαση. Σε συνέντευξή της που μεταδόθηκε την Κυριακή από τη δημόσια τηλεόραση η πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ χαρακτήρισε απόλυτα δικαιολογημένες τις αντιδράσεις και την οργή που προκάλεσε η είδηση. «Στόχος είναι να αναιρεθεί όσο γίνεται πιο γρήγορα η εκλογή του», τόνισε η διάδοχος της Μέρκελ στην προεδρία των Γερμανών συντηρητικών.

SPD: Δεν συνεργαζόμαστε με τους ναζί

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γ.γ. των Σοσιαλδημοκρατών Λαρς Κλίνγκμπαϊλ ο οποίος τόνισε μέσω twitter ότι «Το SPD έχει μια ξεκάθαρη θέση: δεν συνεργαζόμαστε με τους ναζί! Ποτέ!».

Αν και η κοινότητα Άλτενσταντ, στην οποία ανήκει το Βάλντζιντλουνγκ αριθμεί μόλις 12.000 και το ίδιο το χωριό όπου εξελέγη ο Γιαγκς μόλις 2.600 κατοίκους, η εκλογή ενός νεοναζί σε μια θέση ευθύνης και δη με τη σύμπραξη των CDU, SPD και FDP έχει αναμφίβολα μεγάλη συμβολική σημασία.

Το Εθνικοδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (NPD) είναι το παλαιότερο ενεργό ακροδεξιό και νεοναζιστικό κόμμα στη χώρα. Στο παρελθόν έγιναν δυο προσπάθειες για την απαγόρευσή του ωστόσο αμφότερες έπεσαν στο κενό. Στην τελευταία του απόφαση τον Ιανουάριο του 2017 ωστόσο το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι το κόμμα έχει «ουσιαστική συγγένεια με τον εθνικοσοσιαλισμό» και πως «διάκειται εχθρικά προς το Σύνταγμα».

Εξελέγη λόγω γνώσης Η/Υ;

Υπεραμυνόμενος της απόφασης ο εκπρόσωπος της CDU στην κοινότητα, Νόρμπερτ Τσιλάσκο, ο οποίος ψήφισε επίσης υπέρ του ακροδεξιού, δήλωσε πως «στο τοπικό συμβούλιο είμαστε κομματικά ανεξάρτητοι». Ο ίδιος επισήμανε ότι εδώ και εβδομάδες η θέση του κοινοτάρχη παρέμενε κενή. Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε η απάντηση του Τσιλάσκο στο ερώτημα γιατί εξελέγη ειδικώς το στέλεχος των νεοναζί: «Δεν έχουμε άλλο, κυρίως κάποιον νέο, που να ξέρει από υπολογιστές και να μπορεί να στέλνει email». Και πρόσθεσε: «Τι κάνει στο κόμμα του ή στην προσωπική του ζωή δεν με ενδιαφέρει. Στο συμβούλιο συμπεριφέρεται συναδελφικά και ήρεμα».

Ο ίδιος ο Γιαγκς, ο οποίος σημειωτέον ήταν ο μοναδικός υποψήφιος κοινοτάρχης, χαρακτήρισε «υπερβολικές και γελοίες» τις αντιδράσεις, επισημαίνοντας ότι οι αξιώσεις για επανάληψη της ψηφοφορίας «συνιστούν μια θλιβερή εξέλιξη για τη δημοκρατία».

*O κοινοτάρχης στη Γερμανία εκπροσωπεί διοικητικά μη ανεξάρτητες περιοχές έναντι της ευρύτερης κοινότητας στην οποία υπάγονται.

*Πηγή: Deutsche Welle

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας