Ο Πλεύρης ανάβει πράσινο για… ρεσάλτο των ιδιωτών στο ΕΣΥ

625
Ο Πλεύρης ανάβει πράσινο για

Μπαίνει σε εφαρμογή το σχέδιο διάλυσης. Αποφασισμένη η κυβέρνηση να μην καλύψει μέσω προσλήψεων τα μεγάλα κενά στα δημόσια νοσοκομεία

Αφού «σφύριξε» το τέλος της πανδημίας ο Θάνος Πλεύρης είναι πλέον έτοιμος να ανάψει το πράσινο φως για το… ρεσάλτο των ιδιωτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η χθεσινή συνέντευξη του υπουργού Υγείας στην πραγματικότητα συνέδεσε όλα τα κομμάτια του παζλ και απέδειξε με τον πλέον ωμό τρόπο πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να γκρεμίσει το ΕΣΥ και πάνω στα συντρίμμια του να χτίσει ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, απαλλαγμένο όμως από τον… δημόσιο χαρακτήρα του.

Ο Θάνος Πλεύρης αποκάλυψε ότι, σε συνεργασία με την αναπληρώτρια υπουργό Μίνα Γκάγκα, ετοιμάζονται να ανοίξουν τον δρόμο για την είσοδο των ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία.

«Επανεξετάζουμε συνολικά τις εργασιακές σχέσεις στο ΕΣΥ και σε σχέση με τους ιδιώτες γιατρούς. Θέλουμε να ανοίξουμε θεσμοθετημένα τη δυνατότητα ιδιωτών γιατρών να παρέχουν υπηρεσία part time σε νοσοκομεία, όπου υπάρχουν κενά και όπου υπάρχουν προκηρύξεις και συμβάσεις που δεν καλύπτονται» αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό.

Τι σημαίνει αυτό; Μα, τίποτα άλλο πέρα από το ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην καλύψει μέσω προσλήψεων τα μεγάλα κενά που υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά μέσω των ιδιωτών γιατρών, οι οποίοι θα μπορούν να υπογράφουν συμβάσεις με δημόσια νοσοκομεία και να εργάζονται για λίγες ώρες, εξασφαλίζοντας έτσι ασθενείς και για τα ιδιωτικά τους ιατρεία.

Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε ότι δεν εξετάζει την απελευθέρωση των σχέσεων εργασίας για τους γιατρούς που εργάζονται full time στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά έχει επεξεργαστεί σχέδιο για να αυξηθούν οι μισθοί τους μέσω της λειτουργίας απογευματινών χειρουργείων με όρους ιδιωτικούς.

«Δηλαδή, με συμμετοχή και του ασθενή στο κόστος του χειρουργείου, να αυξήσει το εισόδημα του γιατρού και του νοσηλευτικού προσωπικού» διευκρίνισε ο Θάνος Πλεύρης.
Σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις Πλεύρη ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Πάνος Παπανικολάου μάς είπε:

«Τις τελευταίες ημέρες έχουν ανακοινωθεί δύο σενάρια για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία. Το σενάριο Γκάγκα προβλέπει κατάργηση της αποκλειστικής απασχόλησης για τους υπηρετούντες γιατρούς του ΕΣΥ με προνόμιο ταυτόχρονης άσκησης της ιατρικής σε ιδιωτικά και ιδιωτικές κλινικές, αντί να δοθεί επιτέλους αξιοπρεπής μισθός, κάτι που η Πολιτεία αρνείται να κάνει, παραβιάζοντας σχετική τελεσίδικη απόφαση του ΣτΕ που είχε εκδοθεί τον Φεβρουάριο του 2018. Το σενάριο Πλεύρη προβλέπει εισβολή ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ με part time εργασία και απογευματινά χειρουργεία, για τα οποία οι ασθενείς θα πληρώνουν από την τσέπη τους, κάτι που είχε ξανασερβιριστεί επί κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου με υπουργό τον Αδωνι Γεωργιάδη και το οποίο δεν είχε εφαρμοστεί λόγω αντιδράσεων. Και τα δύο σενάρια σημαίνουν κατάργηση του ΕΣΥ και του δικαιώματος των πολιτών για δημόσια και δωρεάν περίθαλψη».

Στην πραγματικότητα, η χθεσινή εξαγγελία του Θάνου Πλεύρη είναι εκείνο το κομμάτι που έλειπε για να συμπληρωθεί το παζλ του σχεδίου της κυβέρνησης για τη δημόσια υγεία. Για πολύ καιρό η απόφαση του υπουργού Υγείας να μην προχωρήσει στην πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών έμοιαζε παράλογη. Όπως παράλογη, με βάση τα νέα δεδομένα για τα εμβόλια και την Όμικρον, έμοιαζε και η απόφαση διατήρησης της αναστολής των υγειονομικών. Πλέον, όμως, τα πράγματα είναι σαφή και η πρόθεση της κυβέρνησης ξεκάθαρη.

Μετά το σχέδιο για τη διάλυση των περιφερειακών νοσοκομείων με τη μετατροπή τους επί της ουσίας σε Κέντρα Υγείας, το Μαξίμου, σε συνδυασμό με τα «νεοφιλελεύθερα γεράκια» του υπουργείου Υγείας, ετοιμάζει την είσοδο ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ, με στόχο να μη γίνουν προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού και άρα να έχει μικρότερο κράτος. Παράλληλα, όμως, ανοίγουν τον δρόμο στην ιδιωτικοποίηση του συστήματος, καθώς η διενέργεια απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία θα γίνεται επί πληρωμή από τους ασφαλισμένους.

Κάπως έτσι, ο Θάνος Πλεύρης θα ξεπεράσει ακόμα και τον… Άδωνι και θα μείνει στην Ιστορία ως ο άνθρωπος που βάλθηκε να… τελειώσει το ΕΣΥ εν μέσω πανδημίας!

Μπάχαλο! Στέλνουν αντιφατικά μηνύματα για το μέτρο της μάσκας

Το απόλυτο μπάχαλο φαίνεται πως επικρατεί στην κυβέρνηση αναφορικά με το ζήτημα της διατήρησης ή της κατάργησης του μέτρου της μάσκας. Μαξίμου και υπουργείο Υγείας φαίνεται πως συμφωνούν μόνο στο ότι… η πανδημία τελείωσε, γιατί κατά τα άλλα στέλνουν αντιφατικά μηνύματα για το αν θα συνεχίσουμε να φοράμε μάσκες ή όχι. Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η επιτροπή εκφράζει ηχηρές ενστάσεις, ζητώντας τη διατήρηση του συγκεκριμένου μέτρου τουλάχιστον έως το καλοκαίρι.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάργησης του μέτρου της μάσκας, λέγοντας πως η κυβέρνηση παρακολουθεί τι γίνεται και στις άλλες χώρες, και θα πάρει τις αποφάσεις της ανάλογα με τις εισηγήσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων. Λίγη ώρα νωρίτερα, βέβαια, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ξεκαθάριζε ότι μέτρα όπως η χρήση μάσκας και οι αποστάσεις στους εξωτερικούς χώρους θα συνεχίσουν να ισχύουν, καθώς «είναι ήπια μέτρα και δεν επηρεάζουν την κανονικότητα».

Πολιτική απόφαση

Όπως γίνεται κάθε φορά, το βάρος πλέον αναμένεται να πέσει στην επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, η οποία θα δει το ζήτημα της μάσκας να μπαίνει στην ημερήσια διάταξη με πολιτική απόφαση. Το ερώτημα είναι προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούν οι εισηγήσεις του Μαξίμου και της κυβέρνησης, καθώς, όπως έχει γίνει σαφές με τον πιο ωμό τρόπο, οι επιστήμονες έχουν απλώς ρόλο… σχολιαστή στις πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης για τα ζητήματα της πανδημίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Θάνος Πλεύρης στη χθεσινή του συνέντευξη προανήγγειλε την άρση της πλειοψηφίας των μέτρων: «Θεωρώ ότι έως τα τέλη Μαρτίου θα έχουν αρθεί τα περισσότερα μέτρα που ισχύουν για τους εμβολιασμένους. Υπάρχουν ήπια μέτρα, όπως η μάσκα, πρωτίστως σε εξωτερικούς χώρους, αλλά και κάποια άλλα μέτρα, όπως οι αποστάσεις, που δεν επηρεάζουν την κανονικότητα. Για τους ανεμβολίαστους δεν είμαστε ακόμη σε αυτήν την κουβέντα, προφανέστατα θα παραμείνουν τα μέτρα».

Απελπισία! Επιπλέον 88 έχασαν τη μάχη σε 24 ώρες. 18.094 οι νέες μολύνσεις

Τραγικός συνεχίζεται ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα μας, καθώς το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους άλλοι 88 άνθρωποι. Συνολικά, μάλιστα, ανακοινώθηκαν 90 απώλειες, καθώς πραγματοποιήθηκε ενσωμάτωση θανάτων που καταγράφηκαν με καθυστέρηση στο Εθνικό Μητρώο Covid-19. Την ίδια ώρα παρατηρήθηκε αύξηση στα νέα κρούσματα κορονοϊού, τα οποία διπλασιάστηκαν σε σχέση με την Κυριακή, οι διασωληνωμένοι από 471 έπεσαν σε 460, ενώ έπεσαν και οι εισαγωγές, αγγίζοντας τις 300.

Εκτίναξη

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 18.094. Ο δείκτης θετικότητας εκτινάχθηκε στο 14,62%, καθώς διενεργήθηκαν συνολικά 123.759 τεστ, εκ των οποίων τα PCR ήταν 9.756. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.317.014 (ημερήσια μεταβολή +0,8%), εκ των οποίων το 49,6% αφορά άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων επτά ημερών, 288 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.024 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι 88 νέοι θάνατοι ασθενών από τον Covid-19 ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την έναρξη της πανδημίας σε 25.417, το 95,3% των οποίων είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 460 (64,3% άνδρες), η διάμεση ηλικία τους είναι τα 67 έτη και το 87,4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 339 (73,7%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 121 (26,3%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.217 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 301 (ημερήσια μεταβολή -8,51%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 361 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 35 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι τα 79 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).

Όσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων, στο λεκανοπέδιο της Αττικής εντοπίστηκαν 5.890 νέες μολύνσεις, στην πρωτεύουσα 4.015 και στη Θεσσαλονίκη 1.807.

Θεοδωρίδου: Η επιτροπή ενέκρινε την τέταρτη δόση εμβολίου σε ενήλικες με ανοσοκαταστολή

Στο θέμα της χορήγησης τέταρτης δόσης εμβολίου σε άτομα με σοβαρές παθήσεις αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

«Η επιτροπή ενέκρινε την τέταρτη δόση σε ενήλικες με ανοσοκαταστολή και άτομα που περιλαμβάνονται στον πίνακα ατόμων υψηλού κινδύνου» ανακοίνωσε και συνέχισε λέγοντας πως «όσον αφορά τα παιδιά και εφήβους 5 έως 17 ετών που ανήκουν στις κατηγορίες των ανοσοκατεσταλμένων, έχει εγκριθεί η τρίτη δόση τέσσερις εβδομάδες μετά τη δεύτερη».

Η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε στη συνέχεια ότι «οι γνώσεις για τη φυσική ανοσία και την ανοσία από εμβόλια εμπλουτίζονται με μελέτες και διατυπώνονται αναθεωρήσεις» και επανέλαβε ότι τα φυσικά αντισώματα, τόσο από φυσική νόσο όσο και από τα εμβόλια, μειώνονται με την πάροδο του χρόνου. Γι’ αυτόν τον λόγο τόνισε πως «στο κομμάτι του εμβολιασμού δεν χωράει κανένας εφησυχασμός».

Σχετικά με το πρωτεϊνικό εμβόλιο Novavax, η κυρία Θεοδωρίδου είπε ότι συστήνεται για τον βασικό εμβολιασμό, ενώ το εμβόλιο της Sanofi έχει δοκιμαστεί με στόχο να χρησιμοποιηθεί ως ενισχυτική δόση, ανεξάρτητα από το είδος και τον τύπο των εμβολίων που έχουν χρησιμοποιηθεί για τον βασικό εμβολιασμό.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε πως περισσότεροι από 7.500.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Για την αναμνηστική δόση, είπε πως από τους 5.828.000 δικαιούχους, την έχουν ήδη λάβει 5.260.000 άτομα, ενώ άλλα 100.000 έχουν προγραμματίσει ραντεβού.

Για την παραλαβή των εμβολίων της Novavax ανέφερε πως δεν υπάρχει ενημέρωση για την παράδοση από την εταιρία και γι’ αυτό δεν έχει ανοίξει η πλατφόρμα. Για τα άτομα άνω των 60 ετών που δεν έχουν λάβει αναμνηστική δόση, ανακοίνωσε ότι ο αριθμός τους είναι περίπου 300.000. Τέλος, για τη χορήγηση εμβολίων mRNA από τα φαρμακεία, σχολίασε πως δεν αλλάζει το εμβολιαστικό πρόγραμμα, όπως λειτουργεί σήμερα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας