Ο Μ.Ντράγκι «υπερφαλαγγίζει» κόμματα και κομματικούς ηγέτες-Στο 66% η απήχηση του

439
κόμματα και κομματικούς ηγέτες

Μπροστά στη βαθιά κρίση, την παρακμή, την αποτυχία, και την ανικανότητα του ιταλικού πολιτικού συστήματος, εφαρμόζεται η ρήση ότι στους «στραβούς» υπερισχύει ο «μονόφθαλμος», ακόμα και αν αυτός είναι ένας άχρωμος και άοσμος, παντός καιρού τραπεζίτης. Αν και πολιτικοί παρατηρητές θεωρούν ότι ο μήνας του μέλιτος για το Ντράγκι γρήγορα θα λήξει και θα βρεθεί σύντομα μπροστά σε ανυπέρβλητες δυσκολίες, ανίκανος να της αντιμετωπίσει κάνοντας στροφές γύρω από νεοφιλελεύθερους προσανατολισμούς.

Πρωτοβουλίες για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, διαρθρωτικά μέτρα, αλλά και μέτρα για την πάταξη της γραφεικοκρατίας στο ιταλικό Δημόσιο, είναι ανάμεσα στα σχέδια του Μάριο Ντράγκι χάρη στα οποία έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του κοινού

Με… φόρα έχει ξεκινήσει το έργο του ο μόλις τριών μηνών Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι με συνεχείς πρωτοβουλίες και αλλαγές σε επίπεδο πολιτικών, οικονομίας και διοίκησης με αποτέλεσμα να έχει «κερδίσει» την εμπιστοσύνη των συνήθως δύσπιστων Ιταλών. Είναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του Ipsos, που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Corriere della Sera, οι Ιταλοί επικροτούν την ατζέντα Ντράγκι σε ποσοστό 66%, πάνω από το ήδη υψηλό 58% του περασμένου μήνα.

Τελευταίο δείγμα γραφής της πρόθεσης του πρώην προέδρου της ΕΚΤ να αλλάξει τα… κακώς κείμενα στο ιταλικό Δημόσιο είναι το σχέδιο που επικυρώθηκε την Παρασκευή για τη δραστική μείωση της γραφειοκρατίας, με στόχο την διευκόλυνση των διαδικασιών στον κρατικό μηχανισμό, αλλά και τη δρομολόγηση νέων δημοσίων έργων.

Πρόκειται, άλλωστε, για δέσμευση που περιλαμβάνεται και στο σχέδιο που κατέθεσε η Ιταλία διεκδικώντας το πρώτο τμήμα των 24 δισ. ευρώ των ευρωπαϊκών κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, με στόχο την τόνωση της οικονομίας. Αν και αρκετοί αναλυτές εκφράζουν επιφυλάξεις για το αν ο σούπερ Μάριο θα πετύχει εκεί που πολλοί προκάτοχοι του έχουν αποτύχει, ήτοι να πατάξει το «τέρας» της γραφειοκρατίας στο ιταλικό Δημόσιο. Αν και ο ίδιος ο Ντράγκι εμφανίζεται… αποφασισμένος!

Η Ιταλία, έχοντας υποστεί σημαντική ζημιά σε ανθρώπινο και οικονομικό επίπεδο από την πανδημία με την ύφεση πέρυσι να φτάνει το 8,9%, είναι από τις πιο κερδισμένες του Ταμείου, διεκδικώντας περίπου 200 δισ. ευρώ συνολικά.

Η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει σειρά διαφορετικών μέτρων για την τόνωση της ανάπτυξης, ενώ μόλις την περασμένη εβδομάδα εγκρίθηκε ένα πακέτο στήριξης ύψους 40 δισ. ευρώ που θα βοηθήσει τόσο νοικοκυριά όσο και επιχειρήσεις, κυρίως αυτές που έμειναν κλειστές επί αρκετούς μήνες λόγω των περιοριστικών μέτρων. Μεγάλη έμφαση θα δοθεί και στη στήριξη του τουρισμού, όπου θα διατεθούν 3,3 δισ. ευρώ.

Με τα μέτρα αυτά, οι εκτιμήσεις για την πορεία ανάρρωσης της ιταλικής οικονομίας είναι ευοίωνες με το κορυφαίο βιομηχανικό λόμπι της Confindustria να προβλέπει σημαντικό άλμα των ρυθμών ανάπτυξης, πάνω από το 4%, τόσο το τρίτο όσο και το τέταρτο τρίμηνο του έτους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας