Μητροπολίτης Κυθήρων: Καλεί Βαρθολομαίο να μην οδηγήσει σε σχίσμα την Ορθοδοξία

1382
κυθήρων

Έκκληση προς τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο απευθύνει ο Μητροπολίτης Κυθήρων, Σεραφείμ, ζητώντας του να σταματήσει τις κινήσεις που οδηγούν σε σχίσμα και διαίρεση της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ο Μητροπολίτης Κυθήρων, Σεραφείμ, απευθύνει έκκληση προς τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο να μην προχωρήσει σε νέο σχίσμα και διαίρεση της Ορθόδοξης Εκκλησίας μετά τις κινήσεις απόδοσης αυτοκεφαλίας σε εκκλησία της Ουκρανίας, γεγονός που οδήγησε τη Ρωσική Εκκλησία να σταματήσει να μνημονεύει τον Οικονομικό Πατριάρχη.

Ο Μητροπολίτης Κυθήρων, σε δήλωσή του, εμφανίζεται λυπημένος για τις εξελίξεις, τονίζοντας πως προκλήθηκαν μετά από «εμμονή του Οικουμενικού Πατριαρχείου να εκχωρήσει την αυτοκεφαλία εις τους σχισματικούς της Ουκρανίας», οι οποίοι «αποτελούν την συντριπτική μειοψηφία».

Αναλυτικά η δήλωση του Μητροπολίτη Κυθήρων, Σεραφείμ:

Είμαι βαθύτατα λυπημένος στο άκουσμα της διακοπής Εκκλησιαστικής Κοινωνίας του Πατριαρχείου της Ρωσίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Εις αυτό το θλιβερό και αξιοθρήνητο αποτέλεσμα οδήγησε η εμμονή του Οικουμενικού Πατριαρχείου να εκχωρήσει την αυτοκεφαλία εις τους σχισματικούς της Ουκρανίας οι οποίοι είναι αποκεκομένοι από την Αγία μας Ορθόδοξη Εκκλησία δηλαδή απ’ όλα τα Ορθόδοξα Πατριαρχεία και τας κατά τόπους Αυτοκεφάλους Ορθοδόξους Εκκλησίες και αποτελούν την συντριπτική μειοψηφία του Ουκρανικού Λαού.

Μέχρι πρότινος το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανεγνώριζε μόνον την υπό τον Αρχιεπίσκοπο Ονούφριο, Κανονική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησίαν και τώρα δια τους ιδικούς του λόγους αποδίδει την αυτοκεφαλία εις τους σχισματικούς της Ουκρανίας και παραθεωρεί την Κανονική Τάξη και την Κανονική Ορθόδοξο Αρχιεπισκοπή της Ουκρανίας την οποία και αναγνωρίζει όχι μόνον το Πατριαρχείο της Ρωσίας, αλλά και όλες οι λοιπές κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες. Οι σχισματικοί ως γνωστόν δεν είναι Εκκλησία και η Κοινωνία μετ αυτών προσκρούει εις τους απαγορεύοντας αυτήν Θείους και Ιερούς Κανόνας, Αποστολικούς και Οικουμενικών Συνόδων.

Προς τι λοιπόν η εμμονή και επιμονή του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου δια την αναγνώρισιν των σχισματικών ως αυτοκεφάλου Εκκλησίας και της Ούτω πως προκλήσεως σχισμάτων και διαιρέσεων, εν Τη Μια Αγία Καθολική και Αποστολική Εκκλησία Του Χριστού Εκκλησία;

Δεν φθάνουν ως άλλως οι κλυδωνισμοί και οι ταραχές οι οποίες προεκλήθησαν και προκαλούνται από τας αποφάσεις της αποκληθείσης Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Κρήτης (Ιούνιος 2016); Και μάλιστα ως Εκκλησιών σε ομολογίες και Χριστιανικές κοινότητες εταιροδόξων. Αλλά, και αυτή καλουμένη Αγία και Μεγάλη Σύνοδος δεν παραθεωρήθηκε από την πρόσφατη απόφαση της Πατριαρχικής Συνόδου Κωνσταντινουπόλεως η υπό όρους επιτρέπει τον δεύτερο γάμο διγαμία των κληρικών; Εις το τελικό κείμενο της Συνόδου αυτής (σ.σ. της Κρήτης του 2016) το μυστήριο του γάμου και τα κωλύματα αυτού στην παράγραφο 4 περί των κωλυμάτων γάμου δεν αναγράφεται επί λέξη «η ιερωσύνη αυτή καθέ αυτή δεν αποτελεί κώλυμα γάμου αλλά όμως συμφώνως προς την ισχύουσαν κανονική παράδοσιν κανών 3ος της Πενθέκτης εν τρούλω Συνόδου μετά την χειροτονία κωλύεται η σύναψη της εις γάμου κοινωνία εις του κληρικούς;»

Έκλληση θερμοτάτη και παράκληση εγκάρδα απευθύνουμε από τας εσχατιάς της Ελληνικής μας Πατρίδος την παραμεθώριον προς Νότον περιοχή των Κυθήρων και Αντίκυθήρων προς τον Πρωτόθρονον Πατριάρχην της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας κ.κ. Βαρθολομαίον να ανακόψει πρίμναν προς αποφυγήν νέων σχισμάτων και διαιρέσεων εις το Πανάγιο Σώμα του Χριστού και την Αγιωτάτη Ορθόδοξη Εκκλησίας μας.

Αντί των συμπροσευχών που διοργανώνει τον τελευταίο καιρό με τον Πάπα της Ρώμης και με αρχηγούς και εκπροσώπους ετεροδόξων ομολογιών και κοινοτήτων αλλά και αλλοθρήσκων ακόμη οι οποίες όχι μόνον δεν ωφελούν σε κάτι αλλά σκανδαλίζουν σοβαρά το Ορθόδοξο Χριστεπώνυμο Πλήρωμα, θα έπρεπε να κηρύξει Μετάνοιαν και επιστροφήν σύμπαντος του Ορθοδόξου Χριστιανικού Κόσμου εις «την Άπαξ παραδοθείσαν τοις Αγίοις Πίστην» εις την Διδαχήν του Κυρίου Υμών Ιησού Χριστού των Αγίων Αποστόλων των Οσίων και Θεοφόρων Πατέρων Υμών, των Αγίων και Οικουμενικών Συνόδων της Εκκλησίας μας και την εν γένει Ορθόδοξη Παράδοση μας. Εύχομαι από καρδίας σύνεση και εγρήγορησην εν Πάσει εις τους Πνευματικούς Ταγούς της Αγίας μας Εκκλησίας προς αναχαίτισην και αντιμετώπιση της επερχομένης πνευματικής κρίσεως και αποφυγήν οδυνηρών επιπτώσεων και συνεπειών δια την Ενότητα της Αγιωτάτης Του Χριστού Ορθοδόξου Ποίμνης. Γιατί είναι τοις Πάσοι γνωστόν το του Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου ότι «το σχίσμα ουδέ αίμα μαρτυρίου αποπλύνει».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας