Ο Λαφαζάνης στο Κοντομαρί Χανίων. Εκδήλωση γιατην εκτέλεση πατριωτών από Γερμανούς

2954
Κοντομαρί

Να αναγνωριστεί άμεσα ως μαρτυρικό χωριό και διεκδικήσουμε εδώ και τώρα Γερμανικές επανορθώσεις και κατοχικό δάνειο.

Στα Χανιά βρίσκεται από το πρωί της Παρασκευής (2/6) ο Γραμματέας του Πολιτικού Συμβουλίου της Λαϊκής Ενότητας, Παναγ. Λαφαζάνης.
Ο Παναγ. Λαφαζάνης θα δώσει το πρωί συνέντευξη στα μέσα ενημέρωσης των Χανίων και στη συνέχεια θα περιοδεύσει στην πόλη.
Ο κύριος σκοπός της επίσκεψης του Παν. Λαφαζάνη στον νομό Χανίων είναι να παραστεί το απόγευμα της Παρασκευής στο χωριό Κοντομαρί, έξω από τα Χανιά, στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί εκεί στην μνήμη των εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς Κρητικών πατριωτών στις 2/6/1941, οι οποίες εκτελέσεις ήταν και οι πρώτες που έλαβαν χώρα σε ομαδική βάση στην Ελλάδα.
Ο Παναγ. Λαφαζάνης με την ευκαιρία της παρουσίας του στο Κοντομαρί θα ζητήσει να αναγορευθεί το χωρίο μαρτυρικός τόπος, πράγμα που δυστυχώς απέρριψε αδικαιολόγητα και προσβλητικά η κυβέρνηση Τσίπρα. Όπως θα επαναφέρει επίσης την ανάγκη να διεκδικηθούν άμεσα οι ξεχασμένες Γερμανικές επανορθώσεις και το Γερμανικό κατοχικό δάνειο, σε μια στιγμή που το ζήτημα του ελληνικού χρέους βρίσκεται στην επικαιρότητα.

Το ιστορικό

Οι Γερμανοί είναι πλέον οι νέοι κατακτητές της Κρήτης. Μετά από μάχες 10 ημερών, το νησί έχει πέσει στα χέρια τους. Αυτοί έχουν πέσει έξω στους υπολογισμούς τους, καθώς ο σχεδιασμός τους ήταν να το καταλάβουν μέσα σε λίγες μόλις ώρες.
Το τίμημα της επιχείρησης είναι πολύ ακριβό. Χιλιάδες αλεξιπτωτιστές και άνδρες του στρατού τους έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί βαριά.

Η αντίσταση των άοπλων Κρητικών, μαζί με τις λίγες δυνάμεις των Βρετανών, Αυστραλών και Νεοζηλανδών, έχουν καταφέρει να αποδεκατίσουν το σώμα αλεξιπτωτιστών, καταρρίπτοντας και πάνω από 200 αεροπλάνα.
Με την κατάληψη του νησιού, απ’ το οποίο οι σύμμαχοι αποχωρούν από τις 28 μέχρι τις 31 Μαΐου αφήνοντας μόνο τον πληθυσμό, οι Γερμανοί άρχισαν τα αντίποινα και την εκδίκηση για την αντίσταση που συνάντησαν. Στο μικρό χωριό του νομού Χανίων Κοντομαρί, κοντά στο Μάλεμε, θέτουν σε εφαρμογή το πρώτο τους απάνθρωπο σχέδιο.

Στις 2 Ιουνίου περικυκλώνουν το χωριό, συγκεντρώνουν στην πλατεία όλους τους κατοίκους και στη συνέχεια μεταφέρουν 26 άνδρες, ηλικίας 18-50 ετών, σε ένα λιόφυτο. Ο επικεφαλής του αποσπάσματος ανθυπολοχαγός Χορστ Τρεμπς, τους ανακοινώνει ότι θα εκτελεστούν ως αντίποινα για το θάνατο Γερμανών στρατιωτών. Είχε βρεθεί κι ένα ματωμένο σακάκι Γερμανού στο χωριό, αλλά μάλλον αυτή ήταν απλώς μια αφορμή για το μαζικό έγκλημα…

Kreta, Kondomari, Erschießung von Zivilisten

Γερμανοί εξετάζουν ένα σακάκι με αίμα, κρίνοντας ένοχο το χωριό…

Ο Τρεμπς δίνει το σύνθημα και η εκτέλεση αρχίζει. Συνολικά πέφτουν αμέσως νεκροί 24 άνδρες. Δύο καταφέρνουν να τρέξουν, προσπαθώντας να διαφύγουν, πληγωμένοι βαριά. Ξεφεύγουν, αλλά μόνο ο ένας διασώζεται τελικά.
Ο Τρεμπς λίγο μετά παρασημοφορήθηκε, για τη «γενναιότητά» του να ξεκληρίσει ένα χωριό αμάχων…

kontomari-3-antigrafo

Ο φοβερός Τρεμπς (αριστερά), που λίγο αργότερα παρασημοφορήθηκε για τη σφαγή!

Kreta, Auszeichnung von Fallschirmjägern

Δυο μήνες μετά τη βαρβαρότητα, ο Τρεμπς (δεξιά) παρασημοφορείται!

Η θηριωδία, η πρώτη στην Κρήτη και από τις πρώτες των Ναζί σε όλη την Ευρώπη, απαθανατίστηκε στιγμή προς στιγμή. Ο ανταποκριτής προπαγάνδας της Βέρμαχτ, Φραντς Πήτερ Βέιξλερ βρισκόταν μαζί με το απόσπασμα όταν μπήκε στο χωριό και φωτογράφισε τα πάντα. Οι φωτογραφίες – απόδειξη του μαζικού εγκλήματος- φυλάχτηκαν καλά στα αρχεία του γερμανικού στρατού μέχρι το 1980, όταν εντοπίστηκαν και δημοσιοποιήθηκαν για πρώτη φορά από τον Έλληνα δημοσιογράφο Βάσο Μαθιόπουλο, χωρίς να είναι γνωστό το χωριό της τραγωδίας, που βρέθηκε μετά από δημοσιογραφική, και πάλι, έρευνα.

Μαρτυρικός τόπος

Για μαζικό έγκλημα των ναζί σε βάρος του αντρικού πληθυσμού του χωριού, ζητήθηκε από το 2012 από την τοπική ενότητα (πρώην κοινότητα) να κηρυχτεί μαρτυρικό χωριό.
Ωστόσο το αίτημα είχε μπει σε κάποιο συρτάρι του Υπουργείου Εσωτερικών για 4 χρόνια, χωρίς να έχει εξεταστεί μέχρι τις 8 Ιουνίου του 2016, που επισκέφθηκε το χωριό κλιμάκιο της ΛΑ.Ε με επικεφαλής το μέλος της ΠΓ της Δημήτρη Στρατούλη.

Η ΛΑ.Ε αμέσως μετά με δημόσιο τρόπο αλλά και με πολιτικές παρεμβάσεις της στο Υπουργείο Εσωτερικών ανακίνησε το θέμα, αλλά αφού πέρασε άλλος ένας χρόνος, τελικά η αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου πρόσφατα απέρριψε το αίτημα, με τον ισχυρισμό… ότι δεν εκτελέστηκε ολόκληρο το χωριό!!!

Η απόρριψη αυτή αποτελεί ντροπή για την κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου, που έχει αποδεχθεί πλήρως την γερμανική οικονομική μπότα στη χώρα μας.

Ο Παναγ. Λαφαζάνης με την ευκαιρία της παρουσίας του στο Κοντομαρί θα καλέσει την κυβέρνηση να επανεξετάσει αμέσως το θέμα για να δικαιωθεί το μαρτυρικό χωριό και να υπάρξει τιμή και σεβασμός στους πεσόντες πατριώτες και στην ιστορία.

Τέλος ο Παν. Λαφαζάνης θα επαναφέρει ξανά στο προσκήνιο την διεκδίκηση των Γερμανικών επανορθώσεων και την απαίτηση για εξόφληση του κατοχικού δανείου, αιτήματα που έχουν μια ιδιαίτερη επικαιρότητα σήμερα που βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη το ζήτημα του υποτιθέμενου ελληνικού χρέους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας