Ο ιός εξαπλώνεται στην Κίνα. Οι αρχές απευθύνουν δραματικές εκκλήσεις

604
Ο ιός εξαπλώνεται στην Κίνα

Το τρέχον κύμα κρουσμάτων έχει φτάσει στην πλειονότητα των 31 επαρχιών της Κίνας στο ευρύτερο ξέσπασμα από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας Covid-19 το 2020

Οι εργώδεις προσπάθειες της Κίνας για την εξάλειψη του Covid-19 υφίστανται αυξανόμενη πίεση, με αξιωματούχους να προειδοποιούν για μια «σοβαρή πρόκληση» τους επόμενους μήνες καθώς δεκάδες νέα κρούσματα ανακοινώθηκαν το Σαββατοκύριακο (6 – 7/11).
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας επιβεβαίωσε την Κυριακή (7/11) 74 νέα κρούσματα για την προηγούμενη ημέρα, εκ των οποίων τα 50 μεταδόθηκαν τοπικά.
Το τρέχον κύμα κρουσμάτων έχει φτάσει στην πλειονότητα των 31 επαρχιών της χώρας, στο ευρύτερο ξέσπασμα από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας Covid-19 το 2020.
Τα στοιχεία δόθηκαν στη δημοσιότητα μια ημέρα αφότου αξιωματούχοι σε συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο δήλωσαν ότι η Κίνα θα συνεχίσει να τηρεί τα αυστηρά μέτρα πρόληψης, ακόμη και όταν άλλες χώρες της περιοχής εγκαταλείπουν τις πολιτικές τους για μηδενικό Covid, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.

Σύνθετη και σοβαρή πρόκληση

Ο Wu Liangyou αξιωματούχος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας, δήλωσε ότι η Κίνα αντιμετωπίζει μια «σύνθετη και σοβαρή πρόκληση αυτόν τον χειμώνα και την επόμενη άνοιξη» ως προς τον έλεγχο του ιού, επειδή η πανδημία παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα στις γειτονικές χώρες και σε όλο τον κόσμο.
Στην Κίνα, η οποία φιλοξενεί τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2022, τα νέα κρούσματα επιβραδύνθηκαν στα μέσα του 2020 και οι αρχές αντέδρασαν ακαριαία σε κάθε περίπτωση μεγάλης επιδημίας έκτοτε.
Η εμφάνιση της εξαιρετικά μολυσματικής παραλλαγής Delta εντός της χώρας, η οποία έπληξε την ανατολική πόλη Nanjing τον Ιούλιο, οδήγησε σε δραστικά μέτρα που αποσκοπούσαν στον περιορισμό της εξάπλωσής της, συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιωτικών περιορισμών.

Προ των πυλών πιο δραστικά μέτρα

Υπάρχουν μάλιστα ενδείξεις ολοένα και πιο αυστηρών περιορισμών στη χώρα, η οποία έχει αναφέρει σχεδόν 1.000 νέα κρούσματα από τα μέσα Οκτωβρίου.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο (30 -31/10), δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες τέθηκαν σε «καραντίνα» μέσα στη Disneyland στη Σαγκάη για μαζικά τεστ μετά την ανακάλυψη ενός κρούσματος που σχετίζεται με το θεματικό πάρκο μια μέρα νωρίτερα.
Η κυβέρνηση έχει επίσης προειδοποιήσει τα νοικοκυριά να αποθηκεύουν τρόφιμα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Ο οικονομικός αντίκτυπος

Οι προσπάθειες της Κίνας να ελέγξει την πανδημία συνέβαλαν σε μια ευρύτερη οικονομική επιβράδυνση, με οικονομολόγους τους τελευταίους μήνες να επισημαίνουν τον αντίκτυπο των περιορισμών στις καταναλωτικές δαπάνες, παράλληλα με την αδυναμία στον τομέα των ακινήτων και τις ελλείψεις στην ενέργεια.
Ενώ το ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο υποχώρησε στον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης του τελευταίου έτους, στο 4,9%, τα στοιχεία έδειξαν ανθεκτικότητα στις εξαγωγές της Κίνας, γεγονός που συνέβαλε επίσης στην ταχεία ανάκαμψη από τα πρώτα στάδια της πανδημίας το 2020.
Οι εξαγωγές ξεπέρασαν τις προσδοκίες και αυξήθηκαν κατά 27% τον Οκτώβριο σε ετήσια βάση.
«Η οικονομία της Κίνας παρουσιάζει ένα παρόμοιο μοτίβο τον Οκτώβριο σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες: οι εξαγωγές παρέμειναν ισχυρές λόγω της ανάκαμψης της παγκόσμιας ζήτησης, ενώ οι εγχώριες δραστηριότητες πιθανότατα παρέμειναν υποτονικές εν μέρει λόγω των περιφερειακών εστιών Covid», δήλωσε ο Zhiwei Zhang, επικεφαλής οικονομολόγος της Pinpoint Asset Management.
china_b_1.JPG

Ο εμβολιασμός

Η Κίνα χορήγησε πλήρεις δόσεις εμβολίων κατά τoυ Covid περίπου στο 75,6% του πληθυσμού της έως τις 23 Οκτωβρίου.
Περίπου 1,068 δισεκ. άνθρωποι έχουν ανοσοποιηθεί με τις απαραίτητες δόσεις, από ένα πληθυσμό 1,412 δισεκ.
Η χώρα είχε χορηγήσει συνολικά 2,245 δισεκ. δόσεις εμβολίων κατά τoυ ιού έως τις 23 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Η Κίνα χορηγεί σε όσους εμβολιάστηκαν τουλάχιστον πριν από έξι μήνες μια ενισχυτική δόση, δίνοντας προτεραιότητα σε συγκεκριμένες ομάδες πολιτών όπως οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι με ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η προειδοποίηση

Υπενθυμίζεται πως η κινεζική ηγεσία είχε ειδοποιήσει τις τοπικές αρχές να προετοιμαστούν για ένα πολύ μεγάλο ξέσπασμα του Covid – 19 το επόμενο διάστημα.
Ένα έγγραφο, με τίτλο «Ανακοίνωση για περαιτέρω ενίσχυση της πρόληψης για την επιδημίας» εκδόθηκε από το Κρατικό Συμβούλιο του κινεζικού καθεστώτος και διαβιβάστηκε από την επαρχιακή κυβέρνηση της Fujian στις τοπικές αρχές στις 30 Σεπτεμβρίου.
Ένα άλλο έγγραφο έφερε τον τίτλο «Ανακοίνωση για την Εθνική Ημέρα Πρόληψης της Επιδημίας» και εκδόθηκε από το Κρατικό Συμβούλιο την 1η Οκτωβρίου και διανεμήθηκε από τους επαρχιακούς αξιωματούχους της Fujian στις τοπικές αρχές.
Και τα δύο έγγραφα έφεραν την ένδειξη «εξαιρετικά επείγον».

zero.JPG

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας