Ο Ερντογάν τα βάζει και με Ρωσία για τη “ζώνη ασφαλείας”

1136
ερντογάν

Ο Ερντογάν δήλωσε πως, εάν δεν υποστηρίξει τα σχέδια της Αγκύρας για τη «ζώνη ασφαλείας» στη Συρία η Ε.Ε, τότε θα ανοίξει τα σύνορα για να έρθουν οι πρόσφυγες στην Ευρώπη. Παράλληλα, έστειλε μήνυμα προς τη Μόσχα όσον αφορά στους Κούρδους της Συρίας.

Νέες απειλές -συνεχίζοντας τις εμπρηστικές του δηλώσεις- προς την Ε.Ε εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσον αφορά τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στο προσφυγικό αν δεν επιτευχθούν τα σχέδια της Αγκύρας.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως, εάν δεν υποστηρίξει τα σχέδια της Αγκύρας για τη «ζώνη ασφαλείας» στη Συρία η Ε.Ε, τότε θα ανοίξει τα σύνορα για να έρθουν οι πρόσφυγες στην Ευρώπη.

Ο Τούρκος πρόεδρος έστειλε μήνυμα και στη Μόσχα ότι θα «καθαρίσει» την περιοχή των συνόρων με τη βορειοανατολική Συρία από τις Κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) εάν η Ρωσία δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις της, όπως αυτές ορίζονται από τη διμερή συμφωνία που υπεγράφη πριν από λίγες ημέρες.

«Αν η περιοχή της βόρειας Συρίας δεν καθαρίσει από «τρομοκράτες» τότε η Τουρκία θα την καθαρίσει μόνη της» ήταν η χαρακτηριστική έκφραση του Ερντογάν, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, μιλώντας σε εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη.

Εν συνεχεία, ο Ερντογάν κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να σεβαστεί τις ανησυχίες της όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας» και να στηρίξει το σχέδιό της για να διασφαλίσει την επιστροφή των Σύρων προσφύγων.

Κόντρα Τουρκίας – Γερμανίας για την «ασφαλή ζώνη»

Λίγο νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε δηλώσει ότι «η Τουρκία δεν θεωρεί ρεαλιστική τη γερμανική πρόταση να δημιουργηθεί μια διεθνής «ασφαλής ζώνη» στη βορειοανατολική Συρία.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας, ο Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης πως η Τουρκία δεν θα ανεχθεί οποιεσδήποτε παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων στη βορειοανατολική Συρία και θα ερευνήσει οποιεσδήποτε κατηγορίες ότι τέτοιες παραβιάσεις έλαβαν χώρα.

«Θα ερευνήσουμε μέχρι τέλους ακόμη και τη μικρότερη παραβίαση (ανθρώπινων δικαιωμάτων) και καταγγελία. Δεν θα ανεχθούμε ούτε τη μικρότερη από τις παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων» δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας παρουσίασε την Πέμπτη στο ΝΑΤΟ την πρότασή της για μια ασφαλή ζώνη στα Τουρκοσυριακά σύνορα. Η πρόταση υποστηρίχθηκε αρχικά τόσο από την Τουρκία όσο και από τις ΗΠΑ, όμως σήμερα ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι δεν είναι ρεαλιστική.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Κραμπ-Καρενμπάουερ είπε στους συμμάχους ότι για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας υπό διεθνή έλεγχο θα χρειαστεί επίσης και η συμμετοχή της Ρωσίας, ώστε να προστατευθούν οι εκτοπισμένοι πολίτες και να διασφαλιστεί ότι θα συνεχιστεί η μάχη εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Επέμεινε, επίσης, ότι το έργο των περιπολιών στα σύνορα δεν μπορεί να το αναλάβουν μόνες τους η Τουρκία και η Ρωσία. Είναι η πρώτη φορά που η Γερμανία προτείνει μια στρατιωτική αποστολή στη Μέση Ανατολή.

«Η συμφωνία του Σότσι δεν έφερε την ειρήνη και δεν παρέχει μια βάση για μια μακροπρόθεσμη πολιτική λύση. Επιδιώκουμε μια λύση που περιλαμβάνει τη διεθνή κοινότητα» είπε η Γερμανίδα υπουργός.

Ένας άλλος διπλωμάτης είπε ότι η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ενδέχεται να συζητήσει το σχέδιο αυτό με τους ομολόγους της της Τουρκίας, της Βρετανίας και τη Γαλλίας στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, στις 4 Δεκεμβρίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας