Ο Ερντογάν καθαίρεσε τον “πατέρα” της “Γαλάζιας Πατρίδας”

1080
γαλάζιας

Μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επαινούσε και ευχαριστούσε τον αντιναύαρχο Τζιχάτ Γιαϊτζί, αρχηγό του Γενικού Επιτελείου του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού από τον Αύγουστο του 2017, για τον ρόλο του στην διαμόρφωση της πολιτικής της χώρας ως προς τη Λιβύη, με επιστέγασμα την συνυπογραφή των τουρκο-λιβυκών μνημονίων στις 27 Νοεμβρίου.

Όμως την Παρασκευή, με αιφνιδιαστική απόφαση του ίδιου του Ερντογάν, ο Γιαϊτζί απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του και μετατέθηκε σε υποδεέστερης σημασίας θέση στο Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων.

Μάλιστα, η καρατόμηση του Γιαϊτζί πραγματοποιείται δυόμιση μήνες πριν από την τακτική συνεδρίαση του υπό τον Ερντογάν Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου στις αρχές Αυγούστου, οπότε κρίνονται οι προαγωγές και αποστρατείες των ανώτατων στρατιωτικών. Για αυτή τη συνεδρίαση όλα τα βλέμματα στρέφονταν προς τον Γιαϊτζί, ο οποίος αναμενόταν να προαχθεί στον βαθμό του ναυάρχου. Αδιευκρίνιστο παραμένει μέχρι στιγμής αν τώρα θα αποδεχθεί την υποβάθμισή του ή θα παραιτηθεί από το στράτευμα.

Το ότι ο Γιαϊτζί εμφανιζόταν ως ο “αρχιτέκτονας” της λιβυκής πολιτικής της Τουρκίας γεννά ερωτήματα για το κατά πόσον η απομάκρυνσή του προοιωνίζεται αλλαγές και σε αυτό το πεδίο – ή αν αποτελεί κίνηση εξευμενισμού των ΗΠΑ, σε μία συγκυρία κατά την οποία η στήριξή τους είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της κατάρρευσης της τουρκικής οικονομίας. Το πιθανότερο είναι πάντως να εκτυλίσσεται σκληρό παιχνίδι εξουσίας στους κόλπους της τουρκικής πολιτικο-στρατιωτικής ελίτ.

Ο προερχόμενος από τις ένοπλες δυνάμεις υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ φέρεται αποφασισμένος να απονευρώσει ή να εκκαθαρίσει μέχρι τον Αύγουστο κάθε πιθανή εστία αμφισβήτησής του, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η “κλίκα Γιαϊτζί”. Η ενόχληση του υπουργού οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον δημόσιο ρόλο που είχε αναλάβει ο αρχηγός του Ναυτικού, ο οποίος, μεταξύ άλλων εξέδωσε βιβλίο υπό τον τίτλο “Ελληνικές Διεκδικήσεις: Ερωτήσεις και Απαντήσεις για το Ζήτημα του Αιγαίου”. Σε αυτό ο Γιαϊτζί διατυπωνόταν ο ισχυρισμός ότι η Τουρκική Δημοκρατία, ως διάδοχος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οφείλει να διεκδικήσει την κυριαρχία επί σειράς νησιών και νησίδων του Αιγαίου.

Ήδη από τον Ιανουάριο, πάντως, δημοσιογραφικές πληροφορίες ήθελαν τον Γιαϊτζί να αποτελεί “αντικείμενο έρευνας”, την οποία ενθάρρυναν οι ουκ ολίγοι εχθροί του μεταξύ των συναδέλφων του.

Ο Γιαϊτζί αποφοίτησε από τη Ναυτική Ακαδημία το 2000 και απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο ηλεκτρολόγου μηχανικού στη Νότια Καλιφόρνια και διδακτορικό διεθνών σχέσεων από το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης. Οι μετοχές του στο “σύστημα Ερντογάν” εκτοξεύθηκαν όταν αυτός λάνσαρε το “Fetömetre”, ήτοι μία δέσμη 70 βασικών και 280 κριτηρίων, για τον εντοπισμό και την εκκαθάριση των ανθρώπων του δικτύου του Φετουλάχ Γκιουλέν στο στράτευμα, και κατόπιν και στην πολιτική διοίκηση. Το ότι επέσειε αυτή τη δαμόκλειο σπάθη εναντίον όποιου βρισκόταν στον δρόμο του πιθανότατα εξηγεί και την εις βάρος του αντισυσπείρωση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας