Ο Ερντογάν έβαλε μπρος τους S-400!

1011

Η Άγκυρα προγραμμάτισε για σήμερα χαμηλές πτήσεις τουρκικών F-16 για να δοκιμάσει την ακρίβεια του ραντάρ των ρωσικών πυραύλων.

Σε πλήρη συμμόρφωση με τις συμφωνίες στις οποίες κατέληξε με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ υποστηρίζει ότι βρίσκεται η Τουρκία και δεσμεύεται να μη συνεχίσει τη στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία. Αυτό υποστήριξε τουρκική πηγή ασφάλειας, παρά το γεγονός ότι οι μάχες στην περιοχή συνεχίζονται.

Η Άγκυρα κατέληξε σε ξεχωριστές συμφωνίες με τη Μόσχα και την Ουάσιγκτον τον Οκτώβριο για την απομάκρυνση της κουρδικής πολιτοφυλακής “Μονάδες προστασίας του Λαού” (YPG) από τη λεγόμενη “ζώνη ασφαλείας” που επέβαλε η Άγκυρα στη βορειοανατολική Συρία, στα σύνορα με την Τουρκία, με τη συναίνεση της Μόσχας και της Ουάσιγκτον.

Η Τουρκία, ωστόσο, υποστηρίζει ότι ούτε η Ρωσία ούτε οι ΗΠΑ τηρούν τα συμφωνηθέντα και έχει απειλήσει με νέα επίθεση. Σύμφωνα με την πηγή ασφαλείας, την οποία επικαλείται το Reuters, η Τουρκία απαντά πλέον στις επιθέσεις της YPG στην περιοχή “μόνο στο πλαίσιο δήθεν της αυτοάμυνας“. Στην πόλη Αϊν Ισα και στο προσφυγικό στρατόπεδο που βρίσκεται εκεί σημειώθηκαν σκληρές συγκρούσεις μεταξύ των Σύρων συμμάχων-μισθοφόρων της Τουρκίας και των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων.

Η συγκεκριμένη πόλη ελέγχει τον στρατηγικής σημασίας αυτοκινητόδρομο Μ4 και βρίσκεται 34 χιλιόμετρα από τα τουρκοσυριακά σύνορα, δηλαδή έξω από τη λεγόμενη “ζώνη ασφαλείας“. Πολλοί εκτιμούν ότι αυτές οι μάχες είναι προάγγελος της σύγκρουσης που θα επιδιώξει η Τουρκία με βασικό στόχο το Κομπάνι.

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα προχώρησε τη Δευτέρα στην πρώτη δοκιμή του αντιπυραυλικού συστήματος S-400, που θα συνεχιστεί και σήμερα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της “Milliyet“, “πολεμικά αεροσκάφη F-16 θα πραγματοποιήσουν υψηλές και χαμηλές πτήσεις στην τουρκική πρωτεύουσα“. Η νομαρχία της Άγκυρας ενημέρωσε τους κατοίκους για τις χαμηλές πτήσεις για να μην προκληθεί πανικός. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, με τις πτήσεις των F-16 θα δοκιμαστούν τα ραντάρ των S-400, έτσι ώστε τον Απρίλιο του 2020 να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το αντιπυραυλικό σύστημα.

Μέχρι στιγμής, η Ρωσία έχει παραδώσει τις δύο συστοιχίες των S-400 που αγόρασε η Τουρκία αντί 2,5 δισ. δολαρίων, ενώ η παράδοση είχε ξεκινήσει στις 12 Ιουλίου και ολοκληρώθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου.

Η παράδοση των υπόλοιπων δύο συστοιχιών αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του 2020 και το σύστημα να τεθεί σε λειτουργία το 2021.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας