Ο «Αμερικανός πάστορας» βυθίζει χωρίς τέλος την τουρκική λίρα!

1641
λίρα

Η συνεχιζόμενη κράτηση του Αμερικανού πάστορα από την Άγκυρα και η διάσταση ΤουρκίαςΔύσης φαίνεται ότι βυθίζουν όλο και περισσότερο την τουρκική λίρα και τα ομόλογα της Τουρκίας.

Οι περίφημες αγορές μπορεί να αδιαφορούν πλήρως για τους δύο στρατιωτικούς μας που κρατούνται άδικα και παράνομα στην Αδριανούπολη, ενδιαφέρονται, όμως, και ανησυχούν σφόδρα για τον Αμερικανό πάστορα.

Είναι προφανές ότι οι λεγόμενες αγορές κινούνται κατά βάση με πολιτικά κίνητρα και μάλιστα κατ’ εξοχήν ιμπεριαλιστικά και αρκετά λιγότερο με «οικονομικά» κριτήρια για κάθε χώρα. Οι «ουδέτερες», τάχα, αγορές είναι πολύ πιο πολιτικοποιημένες και από τις κυβερνήσεις των μεγάλων ιμπεριαλιστικών χωρών.

Η κρίση της Τουρκίας μπορεί να είναι περισσότερο πολιτικού τύπου, λόγω έντασης των σχέσεών της με την Δύση, παρά λόγω της αρνητικής οικονομικής πορείας της.

Φ.Χ.

 

Νέα πτώση της τουρκικής λίρας

Νέα πτώση καταγράφει η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου, σημειώνοντας τις χειρότερες επιδόσεις του τριμήνου από όλα τα νομίσματα των οποίων την πορεία παρακολουθεί το Bloomberg παγκοσμίως.

Καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τις σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον, ενισχύονται και οι φόβοι των επενδυτών για την ανικανότητα των αρχών να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό.

Τα risk reversals, το ασφάλιστρο που πληρώνουν οι traders για options πώλησης της λίρας έναντι εκείνων για αγορές λίρας για τον επόμενο μήνα, αυξήθηκαν περισσότερο από 5% αυτή την εβδομάδα, για πρώτη φορά από το 2011.

Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο παγκοσμίως, με βάση τα στοιχεία του Bloomberg, και η λίρα υποχωρεί εκ νέου 1,7%.

Η εμπιστοσύνη προς τα τουρκικά assets έχει πληγεί περαιτέρω μετά από τις δηλώσεις ενός Αμερικανού αξιωματούχου, ότι η τουρκική αντιπροσωπεία αρνήθηκε να δεσμευτεί για την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα.

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί τις προοπτικές για μια διπλωματική σύγκρουση, η οποία ήδη έχει τις επιπτώσεις της στα τουρκικά assets, να κλιμακωθεί περαιτέρω.

Η λίρα έχει υποχωρήσει 8% από την ημέρα που ανακοινώθηκαν οι κυρώσεις των ΗΠΑ έναντι της Τουρκίας, και ορισμένοι επενδυτές ανησυχούν ότι θα έρθουν και νέες κυρώσεις εάν δεν απελευθερωθεί ο πάστορας.

Αυτό αυξάνει τις πιέσεις στην κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια και να αποτρέψει περαιτέρω άνοδο των τιμών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας