Ο άνθρωπος που κρατά όμηρο τον Τζο Μπάιντεν

956

Το μέλλον της Αμερικής κρίνεται από τις αποφάσεις ενός και μόνο προσώπου – και αυτό δεν είναι ο πρόεδρος Μπάιντεν. Ίσα ίσα ο ένοικος του Λευκού Οίκου βλέπει όλο το πρόγραμμα της προεδρίας του να βρίσκεται στον αέρα, καθώς ο γερουσιαστής που διαθέτει την καθοριστική ψήφο αρνείται να εγκρίνει το εμβληματικό πολυνομοσχέδιο Build Back Better Act, που έχει ήδη υπερψηφισθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σε μία Γερουσία μοιρασμένη σε 50 Δημοκρατικούς και 50 Ρεπουμπλικανούς (με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις να εξασφαλίζει την πολυπόθητη πλειοψηφία υπέρ των επιλογών της εκτελεστικής εξουσίας), κάθε διαρροή μετράει. Και ο Τζο Μάντσιν κρατά αυτή τη στιγμή τον Μπάιντεν σε ομηρία.

Ο 74χρονος γερουσιαστής από τη Δυτική Βιρτζίνια αποτελεί τον μόνο Δημοκρατικό που έχει στείλει στον Λόφο του Καπιτωλίου η πολιτεία των Απαλλαχίων που παραδοσιακά συνδέεται με την εξόρυξη άνθρακα και σε όλες τις τελευταίες προεδρικές εκλογές προτίμησε τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο.

Συντηρητικός

Ο ίδιος ο Μάντσιν θεωρείται ως ο συντηρητικότερος μεταξύ των Δημοκρατικών γερουσιαστών και έχει συνεργασθεί αρμονικά με τους Ρεπουμπλικανούς συναδέλφους του σε θέματα όπως η οπλοκατοχή και οι αμβλώσεις, αλλά και με την κυβέρνηση Τραμπ σε ό,τι αφορούσε τον περιορισμό της μετανάστευσης ή τον διορισμό του αμφιλεγόμενου δικαστή Μπετ Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Διόλου τυχαία, ο Μάντσιν αποτελεί τον γερουσιαστή που έχει δεχθεί τις μεγαλύτερες προεκλογικές δωρεές από τον κλάδο της εξόρυξης άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου. Και είναι κυρίως οι αντιρρήσεις του σε ό,τι αφορά τις κλιματικές πολιτικές του Μπάιντεν που τον έχουν καταστήσει πολέμιο του Build Back Better Act.

Όχι ότι και στα κοινωνικά ζητήματα εμφανίζεται ευθυγραμμισμένος με τον μέσο όρο των Δημοκρατικών συναδέλφων του, εφόσον αντιτίθεται στην αύξηση του κατώτατου εθνικού ωρομισθίου στα 15 δολάρια ή στην καθιέρωση δημόσιας κάλυψης υγείας για όλους.

Το ότι ο γερουσιαστής από τη Δυτική Βιρτζίνια θα έφερνε προσκόμματα στο Build Back Better Act ήταν και ο λόγος για τον οποίο η αριστερή πτέρυγα της Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων ζητούσε προ μηνός, χωρίς να εισακουσθεί, να μην προηγηθεί η ψήφιση του προσφιλούς και στον Μάντσιν Επενδυτικού Νόμου για τις Υποδομές, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει το κατάλληλο δούναι και λαβείν.

Την Κυριακή ο Μάντσιν εξαπέλυσε και μάλιστα από το φιλοτραμπικό κανάλι Fox News εκτενή φιλιππικό εναντίον του επίμαχου πολυνομοσχεδίου, εγείροντας ζητήματα διαφάνειας, υποστηρίζοντας ότι, βάσει υπολογισμών του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, ο τελικός λογαριασμός θα αποδειχθεί υπερδιπλάσιος των υπολογιζόμενων 1,75 τρισ. δολαρίων, με επιπτώσεις μοιραίες για το αμερικανικό χρέος, και ότι η ταχεία ενεργειακή μετάβαση θα υπονομεύσει την αυτονομία των ΗΠΑ. Το αδιέξοδο έμοιαζε πλήρες.

Περικοπές

Ο πρόεδρος Μπάιντεν έσπευσε να έχει την ίδια βραδιά τηλεφωνική επικποινωνία με τον δύστροπο γερουσιαστή σε κλίμα, όπως δηλώθηκε, θερμό, ενώ αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου επιμένουν, μιλώντας ανωνύμως στα μέσα ενημέρωσης, ότι ο Μάντσιν φημίζεται για την έφεσή του στις αναδιπλώσεις και δεν θα οδηγήσει τα πράγματα σε ρήξη. Όπως και αν έχει, ωστόσο, το τίμημα του συμβιβασμού, αν αυτός προκύψει, θα είναι οπωσδήποτε κάποιες περικοπές που θα κάνουν αγνώριστο το πολυνομοσχέδιο.

Την ίδια στιγμή το κόμμα των Δημοκρατικών στοχοποιεί τον Μάντσιν, με τον γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς να τον καλεί να δώσει εξηγήσεις στον λαό της δοκιμαζόμενης Δυτικής Βιρτζίνια και να του θυμίζει ότι ο τετραπλάσιος σε μέγεθος αμυντικός προϋπολογισμός δεν του είχε εμπνεύσει παρόμοιες δημοσιονομικές ανησυχίες. Ομοίως, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσίας Τσακ Σούμερ κάλεσε με επιστολή τον Μάντσιν να τοποθετηθεί στο Σώμα και όχι στα κανάλια και διαβεβαίωσε ότι “ούτε αυτή η καθυστέρηση, ούτε οι πρόσφατες ανακοινώσεις θα μας εμποδίσουν. Δεν μπορούμε να τα παρατήσουμε. Πρέπει και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τις εργαζόμενες οικογένειες”. Ο ίδιος όμως έκανε λόγο πλέον για επεξεργασία μιας αναθεωρημένης εκδοχής του Build Back Better Act.

Πακέτο

Υπενθυμίζεται ότι το επίμαχο πολυνομοσχέδιο αποτελεί τμήμα του συνολικού “πακέτου Μπάιντεν” των 3,5 τρισ. δολαρίων και επικεντρώνει στην ενεργειακή μετάβαση, την καθιέρωση γενικευμένης προσχολικής φροντίδας, την επέκταση των δικαιωμάτων περίθαλψης και φαρμακευτικής κάλυψης, καθώς και την ανέγερση ενός εκατομμυρίου νέων κατοικιών. Όλα αυτά, με αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης πλουσίων ιδιωτών και επιχειρήσεων (κυρίως ξένων).

Σε κάθε περίπτωση, οι περιπέτειες του Build Back Better Act υπενθυμίζουν το πόσο πολωμένη παραμένει η αμερικανική κοινωνία και πόσω δυσλειτουργική η πολιτική σκηνή, ενώ η κυριότερη επαγγελία της εκλογής Μπάιντεν, ήτοι η άμβλυνση των ποικίλων διαιρέσεων στο εσωτερικό της Αμερικής και η αντιμετώπιση των επάλληλων κρίσεων (οικονομικής, πανδημικής κ.ο.κ.), κινδυνεύει να μείνει γράμμα κενό. Ό,τι και αν αυτό σημαίνει για τις εκλογές του 2022 και του 2024, αλλά και συνολικά για την θέση της υπερδύναμης στον κόσμο.

Πηγή: Capital.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας