Ουτρέχτη: Συνελήφθη ο δράστης της επίθεσης–Τι όπλισε το χέρι του

931
ουτρέχτη

Συνελήφθη, σύμφωνα με την αστυνομία, ο δράστης της επίθεσης στο τραμ της Ουτρέχτης, με τραγικό απολογισμό -μέχρι στιγμής- 3 νεκρούς και πέντε τραυματίες.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας δήλωσε πως μετά από ανθρωποκυνηγητό που διήρκεσε περισσότερες από 8 ώρες ο τούρκος δράστης έπεσε στα χέρια των Αρχών.

Πρόκειται για έναν 37χρονο Τούρκο, τον Γκοκμέν Τανίς, ο οποίος, σύμφωνα με την αστυνομία, ευθύνεται για την επίθεση.

Άγνωστα τα αίτια

Όσον αφορά τα κίνητρα του δράστη, παρά το γεγονός ότι οι Αρχές από την πρώτη στιγμή είχαν προκρίνει το σενάριο της τρομοκρατίας, ακόμα όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά.

Από τη μια πλευρά to BBC Turk έκανε λόγο για διασυνδέσεις του δράστη με την Τσετσενία, αλλά και το ISIS.

Τούρκος επιχειρηματίας, ο οποίος ζει στην ολλανδική πόλη και γνώριζε τον δράστη, μιλώντας στην τουρκική υπηρεσία του BBC, τόνισε ότι ο Τανίς που γεννήθηκε στις 2 Ιουλίου 1981, στο παρελθόν είχε πολεμήσει στην Τσετσενία.

Πρόσθεσε δε, ότι πριν από λίγα χρόνια είχε συλληφθεί ως ύποπτος για διασυνδέσεις με τον ISIS, αλλά αφέθηκε ελεύθερος. «Δεν ήταν ενεργό μέλος της τουρκικής κοινότητας στην Ολλανδία, ήταν μάλλον ερημίτης» σημείωσε.

Ωστόσο, άλλες πληροφορίες, αυτή τη φορά από το πρακτορείο Anadolu, κάνουν λόγο για πυροβολισμούς που είχαν στόχο συγγενείς του δράστη, αλλά και όσους προσπάθησαν να βοηθήσουν το θύμα. Το πρακτορείο επικαλείται πληροφορίες από συγγενικό πρόσωπο του δράστη.

Την είδηση αυτή επιβεβαίωσε και η  εφημερίδα Algemeen Dagblad, επικαλούμενη έναν αυτόπτη μάρτυρα, ανέφερε ότι ο ένοπλος στόχευε μια γυναίκα μέσα στο τραμ και κατόπιν πυροβόλησε τους ανθρώπους που προσπάθησαν να την βοηθήσουν.

Από την άλλη πλευρά, η ολλανδική ιστοσελίδα Het Parool, επικαλούμενη αυτόπτεις μάρτυρες, ανέφερε ότι οι ένοπλοι ήταν τέσσερις, κρατούσαν τουλάχιστον δύο όπλα και φώναζαν «Αλλαχού Ακμπάρ» (σ.σ ο θεός είναι μεγάλος, μια έκφραση που έχει συνδεθεί με άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις).

Καμία από τις παραπάνω πληροφορίες δεν επιβεβαιώνεται από επίσημα χείλη, πέραν του ότι οι αρχές διερευνούν ακόμα την πιθανότητα τρομοκρατικής επίθεσης, χωρίς όμως να αποκλείουν την πιθανότητα να ήταν άλλα τα κίνητρα.

Γνωστός στις αρχές ο δράστης

Αν και δεν έχουν ανακοινώσει περισσότερες λεπτομέρειες, το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι RTV Utrecht μετέδωσε ότι ο Τάνις έχει μακρά προϊστορία με τον νόμο, τόσο για μικρά όσο και για σοβαρά αδικήματα.

Μεταξύ αυτών ήταν και ένα επεισόδιο με πυροβολισμούς το 2013. Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Γιόοστ Λάνσαγκε απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Τάνις έχει βαρύ ποινικό μητρώο.

Το χρονικό

Ο ένοπλος άνοιξε πυρ στις 11.45 το πρωί (ώρα Eλλάδας) σε επιβάτες συρμού τραμ της πόλης στο σταθμό της πλατείας 24ης Οκτωβρίου.

Εκπρόσωπος της ολλανδικής αστυνομίας δήλωσε ότι είναι πιθανόν πως ο δράστης διέφυγε με αυτοκίνητο, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο περισσότεροι τους ενός ένοπλοι να συμμετείχαν στην επίθεση.

«Το περιστατικό στην Ουτρέχτη «φαίνεται ότι έχει τα χαρακτηριστικά τρομοκρατικής επίθεσης», δήλωσε πριν από λίγο ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Ολλανδίας ΠίτερΓιααπ Ααλμπερσμπεργκ, μετέδωσε το ολλανδικό δίκτυο NOS.

«Ο δράστης διαφεύγει ακόμη», αναφέρει στο Twitter η αστυνομία καλώντας τους πολίτες να ακολουθούν προσεκτικά τις οδηγίες της.

Ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψή του

Ο δράστης μετά την επίθεση στο τραμ διέφυγε με τις αρχές να εξαπολύουν από την πρώτη στιγμή επιχείρηση για τον εντοπισμό του.

Είναι άγνωστο αν είναι ένας ή περισσότεροι, όπως παραδέχθηκε και ο επικεφαλής της ολλανδικής αντιτρομοκρατικής. Άγνωστο παραμένει ακόμη αν οι επιθέσεις με πυροβολισμούς σε άλλα σημεία της Ουτρέχτης έγιναν ταυτόχρονα με την επίθεση στο τραμ ή ακολούθως, καθώς διέφυγε ο δράστης.

Πάντως η Ουτρέχτη βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού 5, στο υψηλότερο επίπεδο δηλαδή, ενώ έντονη είναι η παρουσία της αστυνομίας και ανδρών του στρατού σε αεροδρόμια, μέσα μεταφοράς και τζαμιά, όχι μόνο στη συγκεκριμένη πόλη αλλά και σε άλλες της Ολλανδίας.

Στην Ουτρέχτη ζητήθηκε από την πρώτη στιγμή από τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους για ασφάλεια, ενώ κλειδαμπαρωμένα είναι και τα σχολεία.

«Δεν θα υποκύψουμε στη μισαλλοδοξία»

Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, διαβεβαίωσε πως «δεν θα υποκύψουμε μπροστά στη μισαλλοδοξία».

Μάλιστα και εκείνος με τη σειρά του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η επίθεση στην Ουτρέχτη να επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια.

«Μια τρομοκρατική ενέργεια συνιστά επίθεση εναντίον του πολιτισμού μας, εναντίον της κοινωνίας μας που προάγει την ανεκτικότητα κι είναι ανοικτή προς όλους (…) Δεν υπάρχει παρά μονάχα μία απάντηση, κι αυτή είναι το Κράτος Δικαίου και η Δημοκρατία μας να είναι ισχυρότερα από τον φανατισμό και τη βία» υπογράμμισε ο Ρούτε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Δεν θα υποκύψουμε μπροστά στη μισαλλοδοξία. Ποτέ» τόνισε ο Ολλανδός πρωθυπουργός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας