Ουγγαρία: Νίκη της "Ακροδεξιάς με γραβάτα"

1815
Ουγγαρία

Με ποσοστό 48,8% και 133 στα 199 μέλη του νέου κοινοβουλίου, το κόμμα Fidesz (Ένωση Πολιτών) σημείωσε μεγάλη επιτυχία στις χθεσινές εκλογές στην Ουγγαρία και ο ηγέτης του, Βίκτωρ Όρμπαν, αναδεικνύεται πρωθυπουργός για τρίτη θητεία, μετά από τις εκλογικές επιτυχίες του 2010 και του 2014.
Η νίκη του κυβερνητικού κόμματος σηματοδοτεί την κυριαρχία ξενοφοβικών και αντιμεταναστευτικών τάσεων στο εκλογικό σώμα, καθώς ο ούγγρος πρωθυπουργός είναι ένας από τους ακραφνείς εκπροσώπους της νέας ευρωπαϊκής “Ακροδεξιάς με γραβάτα”. Επί πρωθυπουργίας του, το 2015, υψώθηκε συρμάτινος φράχτης στα νότια σύνορα της Ουγγαρίας για την παρεμπόδιση της εισόδου μεταναστών και προσφύγων, ενώ όσοι κατορθώνουν να μπουν στη χώρα φυλακίζονται σε ειδικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Η πολιτική αυτή έχει φέρει τον Όρμπαν επανειλημμένα σε αντιπαράθεση με την Ε.Ε., με συνέπεια ο ευρωσκεπτικισμός μεγάλου μέρους του ουγγρικού λαού να εκφράζεται με τη στήριξη του κόμματός του. Ακριβώς όπως συμβαίνει και σε μια σειρά άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου την αντίθεση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού στις αντιλαϊκές πολιτικές της Ε.Ε. την εξαργυρώνει η ξενοφοβική Ακροδεξιά, κυρίως λόγω της απουσίας αριστερής αντι-Ε.Ε. πρότασης.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην Ουγγαρία, μετά από την αποτυχία του πάλαι ποτέ Κομμουνιστικού Κόμματος που μεταλάχθηκε σε Σοσιαλιστικό και εφάρμοσε πολιτική άγριου νεοφιλελευθερισμού και πλήρους ευθυγράμμισης με την Ε.Ε., είναι η ανάδειξη ως δεύτερου κόμματος του Jobbik, το οποίο εκφράζει ακόμη πιο ακραίες ξενοφοβικές και ρατσιστικές απόψεις απ’ αυτές του Fidesz. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν μπόρεσε να πάρει παρά μόλις το 12% των ψήφων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας