Οργισμένη αντίδραση Κίνας για διώξεις κατά Huawei: Είναι άδικες και ανήθικες

1211
huawei

Οι αρχές των ΗΠΑ δημοσιοποίησαν τη Δευτέρα (28/01) μια σωρεία κατηγοριών τόσο σε βάρος της οικονομικής διευθύντριας της Huawei, η οποία έχει βρεθεί στο επίκεντρο ενός διπλωματικού και δικαστικού μπραντεφέρ, όσο και σε βάρος της ίδιας της εταιρείας-κολοσσού των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας της Κίνας, δύο υποθέσεις που εγείρουν σοβαρό κίνδυνο αναζωπύρωσης της έντασης ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης αποκάλυψε ότι έχει ασκήσει 13 κατηγορίες, που συνδέονται με φερόμενες παραβιάσεις των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, σε βάρος του κινεζικού ομίλου και της οικονομικής διευθύντριάς του Μεγκ Ουάνγκζου, η οποία συνελήφθη στον Καναδά τον Δεκέμβριο, κατ’ απαίτηση της αμερικανικής δικαιοσύνης.

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι έχει ασκήσει 10 κατηγορίες σε δύο θυγατρικές της Huawei– τις Huawei Device Co., Ltd. και Huawei Device Co. USA- για σύσταση και συμμορία, καθώς και για κλοπή βιομηχανικών μυστικών που άπτονται των τεχνολογιών της κυψελικής τηλεφωνίας της αμερικανικής T-Mobile. Επιπλέον, οι δύο θυγατρικές κατηγορούνται για παρακώλυση της δικαιοσύνης.

Αυτές οι δύο σειρές κατηγοριών φέρνουν στο φως τις προσπάθειες της Huawei να «εκμεταλλευθεί» ανταγωνίστριές της και οικονομικούς θεσμούς στις ΗΠΑ, αλλά και την «απειλή» που εγείρει για «τον παγκόσμιο ελεύθερο και ισότιμο ανταγωνισμό», υποστήριξε ο διευθυντής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας Κρίστοφερ Ρέι.

Λίγες ώρες αργότερα, το τηλεοπτικό δίκτυο CBC του Καναδά μετέδιδε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας επιβεβαίωσε ότι επιδόθηκε επίσημο αίτημα έκδοσης της Μενγκ στις ΗΠΑ από την Ουάσινγκτον στην Οτάβα.

Η σύλληψη, στις αρχές του Δεκεμβρίου στο Βανκούβερ, της οικονομικής διευθύντριας και κόρης του ιδρυτή της Huawei προκάλεσε αναταράξεις στις σχέσεις των ΗΠΑ, του Καναδά και της Κίνας. Ελεύθερη υπό όρους, η Μενγκ αναμένεται να προσαχθεί ενώπιον δικαστή την 6η Φεβρουαρίου.

Η κρίση ανάμεσα στο Πεκίνο και στην Οτάβα εξάλλου οδήγησε στην καθαίρεση από τον Kαναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό του Τζον Μακόλουμ, του πρεσβευτή του Καναδά στην Κίνα, εξαιτίας αμφιλεγόμενων δηλώσεών του για τη διαδικασία έκδοσης της Μενγκ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι κατήγγειλε την Παρασκευή μια «άδικη και ανήθικη» εκστρατεία εναντίον της Huawei, που έχει αποκλειστεί από διάφορους διαγωνισμούς για την κατασκευή δικτύων κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς και αντιμετωπίζεται πλέον με δυσπιστία από πολλές κυβερνήσεις, ειδικά δυτικών χωρών.

Η εταιρεία διαψεύδει τις αμερικανικές κατηγορίες ότι διευκολύνει την κατασκοπεία των κινεζικών μυστικών υπηρεσιών.

Ο Aμερικανός υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης Μάθιου Ουίτακερ διαβεβαίωσε ότι σε καμία από τις κατηγορίες που αποκαλύφθηκαν τη Δευτέρα δεν μοιάζει να υπάρχει εμπλοκή της κινεζικής κυβέρνησης. Αλλά «όπως είχαμε πει σε Kινέζους αξιωματούχους τον Αύγουστο, η Κίνα πρέπει να εγγυάται ότι οι υπήκοοί της και οι εταιρείες της θα τηρούν τον νόμο», συμπλήρωσε.

Η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε πέρυσι μια ολομέτωπη επίθεση εναντίον της Κίνας, κατηγορώντας τη για κλοπή τεχνολογιών, απειλητική συμπεριφορά έναντι των γειτόνων της, την οικοδόμηση ενός «ολοκληρωτικού κράτους», την καταπάτηση των δικαιωμάτων θρησκευτικών μειονοτήτων, αλλά και προσπάθειες «υποδούλωσης» άλλων χωρών με χορηγήσεις δανείων, ειδικά στη Λατινική Αμερική, μεταξύ διαφόρων άλλων.

Η επίθεση της Ουάσινγκτον εκτυλίχθηκε καθώς μαινόταν ο εμπορικός πόλεμος που κήρυξε ο πρόεδρος Τραμπ, επιβάλλοντας αλλεπάλληλα κύματα επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών.

Οι ειδήσεις για τις διώξεις σε βάρος της Μενγκ και της Huawei και την επίσημη υποβολή αιτήματος έκδοσής της από τον Καναδά έγιναν γνωστές μερικές ώρες πριν επαναληφθούν οι διμερείς διαπραγματεύσεις για το εμπόριο στην Ουάσινγκτον, όπου ο Τραμπ θα κάνει δεκτό τον αντιπρόεδρο της κινεζικής αντιπροσωπείας Λιου Χε, επικεφαλής της κινεζικής αντιπροσωπείας.

Ο Λιου αφίχθη σήμερα στην Ουάσινγκτον, μετέδωσε το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα. Στα μέλη της αντιπροσωπείας επίσης συγκαταλέγονται ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου της κινεζικής κεντρικής τράπεζας, ο αντιπρόεδρος της υπηρεσίας κρατικού σχεδιασμού και ο υφυπουργός Οικονομικών.

Οι διώξεις σε βάρος της Μενγκ και της Huawei δεν «έχουν καμία σχέση με τις διαπραγματεύσεις που διεξάγουμε με την Κίνα για το εμπόριο», διαβεβαίωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Ουίλμπουρ Ρος. Αλλά, πρόσθεσε, και το δικό του υπουργείο συνεργάζεται και θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την υπόλοιπη κυβέρνηση για να την «προστασία της εθνικής ασφάλειας» της χώρας.

Η κυβέρνηση της Κίνας αντέδρασε οργισμένα στις ανακοινώσεις για τις διώξεις σε βάρος της Μενγκ και της Huawei, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Βιομηχανίας Γουέν Κου να τις χαρακτηρίζει «άδικες και ανήθικες».

Το υπουργείο Εξωτερικών προέτρεψε από την πλευρά του την Ουάσινγκτον να σταματήσει τα «παράλογα μέτρα καταστολής» της δραστηριότητας κινεζικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της Huawei, και να ακυρώσει το ένταλμα σύλληψης και το αίτημα έκδοσης της Μενγκ Ουάνγκζου.

Το Πεκίνο θα προστατεύσει αποφασιστικά τα νόμιμα συμφέροντα των κινεζικών εταιρειών, πρόσθεσε το κινεζικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας