Ολόκληρη η Διακαναλική παρουσία της ΛΑ.Ε με Ν.Χουντή και Αλ. Καλύβη-Μαρ.Τσίχλη

2019

 

«Αριστερή αντιπολίτευση στα μνημόνια και το νεοφιλελευθερισμό»

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 27/06/2019, στις 13:30 μ.μ., η Διακαναλική Συνέντευξη της Λαϊκής Ενότητας (τηλεοπτική προβολή από την ΕΡΤ2), στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης, με τους:

Νίκο Χουντή, επικεφαλής της Εκλογικής Επιτροπής και εκπρόσωπο της Λαϊκής Ενότητας.

Μαριάνα Τσίχλη & Αλέκο Καλύβη, μέλη της Εκλογικής Επιτροπής της Λαϊκής Ενότητας.

Τη Διακαναλική συντόνισε η υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου της Λαϊκής Ενότητας Δέσποινα Σπανού.

Ο επικεφαλής της Εκλογικής Επιτροπής και εκπρόσωπος της Λαϊκής Ενότητας Νίκος Χουντής εισηγητικά ανέφερε:

Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας στη Διακαναλική Συνέντευξη της Λαϊκής Ενότητας.

Εμείς ως Λαϊκή Ενότητα συμμετέχουμε ενωμένοι με πλήρη ψηφοδέλτια σε όλη τη χώρα, με στελέχη της Αριστεράς των κοινωνικών αγώνων και των κοινωνικών κινημάτων.

Καλούμε τους Έλληνες πολίτες να στηρίξουν, να ψηφίσουν τη Λαϊκή Ενότητα στις εκλογές της 7ης Ιουλίου για να υπάρχει αριστερή αντιπολίτευση στη Βουλή, για ουσιαστικό στήριγμα στους αγώνες των εργαζομένων, των αγροτών, των μικρομεσαίων, των γυναικών και της νεολαίας, για την ανασυγκρότηση της Αριστεράς της επόμενης ημέρας.

Οι ευρωεκλογές έδωσαν ένα αρνητικό για τα λαϊκά συμφέροντα αποτέλεσμα με την ενίσχυση συντηρητικών νεοφιλελεύθερων και συνολικά μνημονιακών δυνάμεων.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση του 3ου μνημονίου, των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων και της προσαρμογής στη νεοφιλελεύθερη, αντιδημοκρατική αυταρχική κανονικότητα της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης έστρωσε τον δρόμο στη Νέα Δημοκρατία που δεν κρύβει το ακραίο νεοφιλελεύθερο πρόγραμμά της.

Το δίλημμα Τσίπρας ή Μητσοτάκης είναι ψεύτικο, κάλπικο, αποκαλύπτοντας την ομοιότητα στη στρατηγική κατεύθυνση των πολιτικών ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας.

Είναι πολιτικές τις οποίες δεσμεύονται να εφαρμόζουν στο οικονομικό, κοινωνικό πλαίσιο των μνημονίων, της ευρωζώνης, της λιτότητας και της εποπτείας, της υποταγής και της εξάρτησης στους ευρωατλαντικούς μηχανισμούς. Πολιτικές σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων:

  • Για το χρέος: Δεν το αμφισβητούν και υπηρετούν πολιτικές αποπληρωμής του επαχθούς, δυσβάσταχτου χρέους, αντί της διαγραφής του και της απαλλαγής από αυτόν τον βραχνά, που αποτελεί εργαλείο επιβολής οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών σε βάρος της οικονομίας, των εισοδημάτων και των λαϊκών δικαιωμάτων.
  • Για τα υπέρογκα πλεονάσματα: Αποδέχονται τις δεσμεύσεις μέχρι το 2060, αντί της αναγκαίας ακύρωσής τους.
  • Για τον δημόσιο πλούτο και τη δημόσια περιουσία: Συνομολογούν στην εκχώρησή τους στους δανειστές για 100 χρόνια, μέσω του Υπερταμείου αντί της ανάκτησης υπεράσπισης του δημοσίου πλούτου και των στρατηγικών δημοσίων επιχειρήσεων από το ξεπούλημα και χωρίς σεβασμό στο περιβάλλον καις τους εργαζόμενους.
  • Στο όνομα της πάση θυσία παραμονής στην ευρωζώνη, των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων: Αποδέχονται τη συνέχιση των θυσιών του ελληνικού λαού και την ακύρωση της ελπίδας της νεολαίας αλλά και των επόμενων γενεών. Είναι, τέλος, πολιτικές που δεν αμφισβητούν την πρόσδεση στα επικίνδυνα τυχοδιωκτικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, αντί της ανεξάρτητης και φιλειρηνικής και πολυδιάστατης εξωτερικής, οικονομικής και εμπορικής πολιτικής.

Προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε να υπηρετήσει τα παραπάνω, με μια επιλεκτική αντίληψη για μέτρα του κοινωνικού κράτους,  μόνο απέναντι στην ακραία φτώχεια ενώ επιμένει στην προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων.

Η ΝΔ προβάλλει ένα ακόμη πιο σκληρό μοντέλο μείωσης της φορολογίας του κεφαλαίου, περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις, ακραία συντηρητικές θέσεις στα θέματα της ασφάλειας και των δικαιωμάτων.

Το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει τον ρόλο του μπαλαντέρ, κυρίως προς τη Νέα Δημοκρατία.

Με βάση και τον συσχετισμό που καταγράφηκε στο πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα, δεν μπορεί να προκύψει από την νέα Βουλή κυβέρνηση υπέρ των λαϊκών συμφερόντων.

Το προεκλογικό πρόταγμα της ΝΔ για αυτοδύναμη σταθερή κυβέρνηση το έχει δει ο ελληνικός λαός. Οι αυτοδύναμες ή μνημονιακής συνεργασίας κυβερνήσεις μας οδήγησαν στην κρίση και στην εφαρμογή πολικών λιτότητας και εποπτείας.

Ζητάμε λοιπόν την ενίσχυση της Λαϊκής Ενότητας, της ριζοσπαστικής Αριστεράς, ως αντιπολίτευση, ως δύναμη με εναλλακτική λύση, με πρόγραμμα φιλολαϊκής εξόδου από την κρίση που θα ενισχύσει τους αγώνες, διεκδικώντας σήμερα και το άνοιγμα ελπιδοφόρων προοπτικών.

Η εκλογική πολική στήριξη της ΛΑΕ θα δυναμώσει την προσπάθεια για την ανάπτυξη της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Ο Αλέκος Καλύβης, υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας, μεταξύ άλλων τόνισε:

Προτείνουμε κατάργηση της λιτότητας και μέτρα για την αξιοπρεπή διαβίωση των λαϊκών στρωμάτων.

Την άμεση επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ και την απρόσκοπτη λειτουργία των συλλογικών συμβάσεων.

Επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης και μισθού.

Σταθερή εργασία με κατάργηση όλων των μορφών ελαστικής, ενοικιαζόμενης και εκ περιτροπής εργασίας. Ενδεικτικά, ένα ειδικό, άμεσα εφαρμόσιμο μέτρο θα μπορούσε να είναι η υποχρέωση των εργοδοτών εντός ενός έτους να περιορίσουν στο μισό αυτές τις μορφές απασχόλησης με έλεγχο της επιθεώρησης εργασίας.

Δικαιότερο φορολογικό σύστημα με αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ και αλλαγή της κλίμακας. Μηδενικό ΦΠΑ για είδη άμεσης ανάγκης και δραστική μείωση όλων των συντελεστών ΦΠΑ.

Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασή του με φόρο μεγάλης περιουσίας.

Η Μαριάνα Τσίχλη, υποψήφια βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθηνών (Β3 Αθηνών), αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα προβλήματα της νεολαίας, που ασφυκτιά υπό τις συνθήκες της λιτότητας, των μνημονίων και της επιτροπείας, στις αντιπεριβαλλοντικές πολιτικές των μνημονιακών  δυνάμεων, αλλά και στο αυταρχικό πλαίσιο που επιχειρείται να διαμορφωθεί για να αντιμετωπιστούν οι λαϊκοί αγώνες.

Στην παρέμβασή της ανέφερε, μεταξύ άλλων:

– Τα προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ υπόσχονται δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Είναι εξόφθαλμα και συνειδητά ψέματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, και ακόμα πιο επιθετικά η ΝΔ, ισχυρίζονται ότι θα μας σώσουν οι επενδυτές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της ΝΔ. έβαλε στόχο την προσέλκυση επενδύσεων ύψους 65 δις, όταν, στην πραγματικότητα, στην Ελλάδα η αποεπένδυση συνεχίζεται και μόνο το 2018 έφτασε στα 9 δις. Ακόμα όμως κι αν ήταν έτσι, για τι θέσεις εργασίας μιλάμε και με ποια δικαιώματα;»

– Τα προβλήματα της νέας γενιάς δεν μπορούν να λυθούν, χωρίς έναν συνολικό αναπροσανατολισμό. Με επαναφορά του κατώτατου μισθού, αποκατάσταση των εργασιακών δικαιωμάτων, των συλλογικών συμβάσεων. Με σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της υποαπασχόλησης και της ανεργίας που θα στηρίζεται σε ένα μεγάλο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων, για θέσεις εργασίας με δικαιώματα.

– Στο όνομα των «επενδύσεων», ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ. συμπλέουν σε μια πολιτική που καταστρέφει το περιβάλλον. Αγωνιζόμαστε ήδη και θα αγωνιστούμε για την κατάργηση όλων των νομοθετικών ρυθμίσεων που επιτρέπουν τις παρεκκλίσεις από την περιβαλλοντική νομοθεσία, ενάντια στις εξορύξεις στις Σκουριές, στη Δυτική Ελλάδα και την Ήπειρο.

– Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης είναι προτεραιότητα. Όμως, για τη συνολική λύση του προβλήματος χρειάζονται πολιτικές που θα έρχονται σε ρήξη με την αδηφάγα και αντιπεριβαλλοντική καπιταλιστική ανάπτυξη».

Έκλεισε, καλώντας τη νέα γενιά να μην απέχει από τις πολιτικές μάχες:

«Πολλές φορές η γενιά μας κατηγορήθηκε ότι αντιμετωπίζει με απάθεια τις πολιτικές εξελίξεις. Όμως, είμαστε εκείνη η γενιά που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στα κινήματα από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 έως το 2012, ψήφισε μαζικά αριστερά, αλλά συντριπτικά υπέρ του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα. Σε αυτές τις εκλογές δεν πρέπει να απέχουμε ή να τους δώσουμε λευκή επιταγή. Την επόμενη μέρα μας περιμένουν επιθέσεις, που πρέπει να βρουν μπροστά τους αγώνες. Η ΛΑΕ είναι η δύναμη που αρνήθηκε να υποταχθεί, που έχει επεξεργασμένο πρόγραμμα για τις ρήξεις και τις τομές που είναι απαραίτητες. Βρέθηκε πάντα στην πρώτη γραμμή των αγώνων. Είναι η δύναμη που στους διπλανούς αριστερούς δεν βλέπει εχθρούς, αλλά αυτούς που θα είναι μαζί στις επόμενες μάχες.

Είμαστε εδώ, αλλάζουμε, συνεχίζουμε, για μια ριζοσπαστική αριστερά νεύρο των αγώνων και της αντιπολίτευσης απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, για τους αγώνες της επόμενης μέρας.»

 

Το video της διακαναλικής της ΛΑ.Ε έχει ως εξής:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας