Οι πρώιμες καρδιαγγειακές νόσοι συνδέονται κυρίως με τον τρόπο ζωής

1037
νόσοι

Η έλλειψη σωματικής άσκησης, το κάπνισμα, η υπέρταση, ο διαβήτης και τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης διαδραματίζουν πιο σοβαρό ρόλο από τους γενετικούς παράγοντες στους νέους που πάσχουν από καρδιαγγειακές νόσους, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η μελέτη, που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας 2019 και στο Παγκόσμιο Συνέδριο Καρδιολογίας, ανέδειξε την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στην υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών ακόμα και στις περιπτώσεις ατόμων που έχουν οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακών ασθενειών πρώιμης έναρξης.

Ο δρ. Ζοάο Α. Σούσα, από το Νοσοκομείο Φούντσαλ της Πορτογαλίας, παρατηρώντας νέους οι οποίοι καπνίζουν, δεν ασκούνται και έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης (αναστρέψιμοι παράγοντες), τονίζει ότι η ύπαρξη γενετικής προδιάθεσης δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία αδράνειας ούτε να μας οδηγήσει να πιστεύουμε ότι η πρώιμη εμφάνιση της νόσου είναι αναπόφευκτη.

Στην έρευνα αυτή 1.075 ασθενείς κάτω των 50 ετών από τους οποίους οι 555 έπασχαν από στεφανιαία νόσο καρδιάς (CAD – Coronary Artery Disease), η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 45 έτη και το 87% ήταν άντρες. Οι παράγοντες κινδύνου και οι γονιδιακοί παράγοντες συγκρίθηκαν με μια ομάδα ελέγχου 520 υγιών εθελοντών με μέσο όρο ηλικίας τα 44 έτη, πάλι το 86% ήταν άντρες. Τα δεδομένα και για τις δύο ομάδες συλλέχθηκαν από τη βάση δεδομένων GENEMACOR (Genes in Madeira and Coronary Disease)

Μετρήθηκαν 5 αναστρέψιμοι παράγοντες κινδύνου (κάπνισμα, έλλειψη σωματικής άσκησης, υπέρταση, υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, διαβήτης). Το 73% των ασθενών πληρούσαν τουλάχιστον τρεις παράγοντες κινδύνου συγκριτικά με το 31% των υγιών ατόμων της ομάδας ελέγχου. Ανάλογα με το αν είχαν κάποιον από τους παράγοντες κινδύνου και οι δυο ομάδες αύξαναν την πιθανότητα καρδιαγγειακής νόσου. Συγκεκριμένα ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος κατά τρεις, επτά ή 24 φορές ανάλογα με το αν οι συμμετέχοντες είχαν έναν, δύο ή πάνω από τρεις παράγοντες κινδύνου.

Όλοι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε ανάλυση γονιδιώματος προκειμένου να προσδιοριστεί ο κίνδυνος που προκύπτει από τα 33 γονίδια προδιάθεσης στην CAD. Διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος λόγω γενετικών παραγόντων μειωνόταν όσο αυξάνονταν οι αναστρέψιμοι παράγοντες κινδύνου.

Ο δρ. Σούσα τονίζει ότι τα γονίδια παίζουν κάποιο ρόλο στην εμφάνιση της CAD, αλλά όταν υπάρχουν πάνω από δυο άλλοι αναστρέψιμοι παράγοντες ο ρόλος τους δεν είναι τόσο αποφασιστικός.

Η λύση κατά τον ίδιο είναι ένας υγιεινός τρόπος ζωής, χωρίς κάπνισμα, με τακτική σωματική άσκηση, καλή διατροφή και συχνό έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας