Οι προβληματισμοί για το μέλλον της Θεσσαλονίκης ευνοούν και το Κιλκίς

1230
coca

Μια υποψηφιότητα για τον κεντρικό δήμο της Θεσσαλονίκης και το πρόγραμμά της φαίνεται ότι “αγγίζουν” και το Κιλκίς. Η Δημοτική Κίνηση Θεσσαλονίκης “Υψίπολις” και ο  υποψήφιός της Γρηγόρης Ζαρωτιάδης φαίνεται ότι θα συμπαρασύρουν στη δίνη της πολιτικής ατζέντας τους και την ευρύτερη περιοχή του Κιλκίς. Η Κίνηση έθεσε ήδη  υπ΄ όψη του εκλογικού σώματος προτάσεις, οι οποίες σε άλλες εποχές και υπό άλλες συνθήκες θα φάνταζαν αδιανόητες. Αλλά η κρίση και το πολιτικοκοινωνικό αδιέξοδο της χώρας οδηγούν σε νέες πολιτικές επινοήσεις. Ο νέος εκλογικός νόμος, για τον οποίο πολλά λέγονται και πολλά ακούγονται, δε φέρνει μόνο πληθώρα υποψηφιοτήτων στο προσκήνιο, αλλά και νέα πρόσωπα με καινοτόμες ιδέες για το μέλλον της Θεσσαλονίκης.

Με την επιλογή μιας ονομασίας βγαλμένης από τα σπλάχνα της αρχαιοελληνικής τραγωδίας – ο όρος “υψίπολις” απαντάται στην “Αντιγόνη” του Σοφοκλή – ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, αν. καθηγητής και κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, και οι συνεργάτες του φιλοδοξούν να βάλουν τη Θεσσαλονίκη σε μια νέα πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική τροχιά. Κεντρικός πολιτικός προσανατολισμός της κίνησης είναι η μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε αξιόμαχο μητροπολιτικό κέντρο στο διεθνή καταμερισμό οικονομικής και πολιτικής ισχύος. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι φυσικό επόμενο να συμπαρασύρει μαζί του και όλη την μακεδονική ενδοχώρα – κατά συνέπεια και την πόλη του Κιλκίς.

Η Δημοτική Κίνηση Θεσσαλονίκης “Υψίπολις” δε φείδεται λόγων όταν αναφέρεται στους μακροπρόθεσμους στρατηγικούς σχεδιασμούς της που αφορούν στην Θεσσαλονίκη. Η πρόταση για μετατροπή της πόλης σε μητροπολιτικό κέντρο της νοτιανατολικής Ευρώπης συνοδεύεται από παράπλευρες συμπληρωματικές προτάσεις που αφορούν τις γειτονικές προς την Θεσσαλονίκη πόλεις και περιοχές.

Έτσι η αναγγελία της πρόθεσης, στο πλαίσιο μιας μητροπολιτικής διοίκησης του δήμου και μιας νέας αρχιτεκτονικής του δημόσιου χώρου, για δημιουργία νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού στη δυτική είσοδο της πόλης, στην περιοχή “Μυτιληνάκια” ( στα όρια των δήμων Ελευθερίου-Νέου Κορδελιού-Ευόσμου) και του δήμου Αμπελοκήπων –Νέας Μενεμένης, στην περιοχή του Δενδροποτάμου (“Στρατόπεδο Ζιάκα”), συμπαρασύρει στη δίνη της και το Κιλκίς. Το σχέδιο για τη δημιουργία νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού δεν περιλαμβάνει μόνο αλλαγή χρήσης του κτιρίου του τωρινού σιδηροδρομικού σταθμού, αλλά και την απομάκρυνση πληθώρας εργασιών (μηχανοστάσια κ.α.) από την Θεσσαλονίκη. Ως κύριος υποψήφιος υποδοχής αυτής της μετακίνησης προτείνεται στο πρόγραμμα της ΔΚΘ “Υψίπολις”  η ευρύτερη περιοχή του Κιλκίς.

Σύμφωνα με το φιλόδοξο προγραμματικό σχεδιασμό της συγκεκριμένης δημοτικής κίνησης, που αφορά στις μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις οι οποίες θα αλλάξουν το πρόσωπο και τη λειτουργία της “δυτικής” Θεσσαλονίκης (εκτενείς αναπλάσεις κατά μήκος σιδηροδρομικών γραμμών, δημιουργία διαδρόμων περιπάτου, πολιτιστικά κέντρα, χώροι αναψυχής κ.α.),  όλος  ο όγκος των κτηριακών εγκαταστάσεων και των λειτουργικών δραστηριοτήτων των Σιδηροδρόμων προτείνεται να μεταφερθεί στο μέλλον, σταδιακά και προγραμματισμένα, στην περιοχή του Κιλκίς. Αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο μιας στρατηγικής αποκέντρωσης και αποσυμφόρησης του προβλεπόμενου μητροπολιτικού κέντρου της Θεσσαλονίκης , το οποίο εκ των πραγμάτων θα παρουσιάσει μεγάλη αύξηση και ένταση στις  δραστηριότητές του. Συγχρόνως θα συμβάλλει στην ενίσχυση και βελτίωση των υποδομών στα υποψήφια δορυφορικά του κέντρα, όπως το Κιλκίς.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα καθιστούσε το Κιλκίς σημαντικό σημείο αναφοράς στο σιδηροδρομικό χάρτη της χώρας, θα δημιουργούσε θέσεις εργασίας υψηλής ποιότητας στην περιοχή (μηχανικοί, τεχνίτες, ειδικοί, προσωπικό διοίκησης κ.α.) και θα ενίσχυε την τοπική αγορά και τις λειτουργίες της.

Απ΄ ό,τι όλα δείχνουν η εκλογική αναμέτρηση για τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης θα ρίξει βαριά σκιά και στις εκλογές για το δήμο του Κιλκίς: η υποψηφιότητα του Γρηγόρη Ζαρωτιάδη άρχισε ήδη να ανατρέπει μια σειρά από πολιτικά δεδομένα και είναι πολλά τα σημάδια από την υποψηφιότητά του που προμηνύουν νέες πρακτικές στο σχεδιασμό του μέλλοντος της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής της. Και το Κιλκίς φαίνεται ότι θα είναι μια από τις περιοχές που θα ευνοηθεί άμεσα από μια τέτοια εξέλιξη.

*Ο Όμηρος Ταχμαζίδης είναι μέλος του Ε.Γ. της “Σοσιαλιστικής Προοπτικής” και μετέχει στην ΔΚΘ “Υψίπολις”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας