Οι ΗΠΑ στις πιο επικίνδυνες χώρες για τους δημοσιογράφους

1291
ηπα

Μετά τη σύλληψή του ο Τζούλιαν Ασάνζ κινδυνεύει να εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες βρίσκονται πλέον ανάμεσα στις πιο επικίνδυνες χώρες για δημοσιογράφους. Τα επίπεδα της ελευθεροτυπίας μειώνονται, ενώ για πρώτη φορά οι ΗΠΑ εντάσσονται στις περισσότερο θανατηφόρες χώρες για δημοσιογράφους.

Στη Διεθνή Κατάταξη για την Ελευθερία του Τύπου, που έδωσε στη δημοσιότητα η οργάνωση Reporters Without Borders, οι Ηνωμένες Πολιτείες σημειώνουν σημαντική πτώση και βρίσκονται πλέον στην 48η θέση.

Η οργάνωση κάνει λόγο για ρητορική μίσους εναντίον των δημοσιογράφων από την κυβέρνηση Τραμπ, αλλά και αποκλεισμό ανταποκριτών από το Λευκό Οίκο. Η επιθετικότητα των πολιτικών ηγετών απέναντι στους δημοσιογράφους προκαλεί σοβαρές πράξεις βίας και μειώνει την ασφάλεια του επαγγέλματος, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και σε όλο τον κόσμο.

Μάλιστα, οι Reporters Without Borders δίνουν ιδιαίτερη σημασία στις διώξεις, με την κατηγορία της κατασκοπείας, εναντίον των δημοσιογράφων-whistleblowers που δίνουν στη δημοσιότητα πληροφορίες δημόσιου συμφέροντος, όπως είναι ο Τζούλιαν Ασανζ.

Η Διεθνής Αμνηστία προειδοποιεί ότι αν ο Τζούλιαν Ασάνζ εκδοθεί στις ΗΠΑ, κινδυνεύει να βασανιστεί ή και να εκτελεστεί και καλεί το Ηνωμένο Βασίλειο να αρνηθεί να εκδώσει ή να στείλει με οποιονδήποτε άλλο τρόπο τον Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ.

Στα τέλη του 2018, με βάση το συνολικό αριθμό δημοσιογράφων που έχασαν τη ζωή τους σε ώρα εργασίας σε όλο τον κόσμο, οι Reporters Without Borders είχαν εντάξει για πρώτη φορά τις ΗΠΑ στις πέντε πιο επικίνδυνες χώρες για δημοσιογράφους και εργαζόμενους στα ΜΜΕ.

Ανάμεσα στις πέντε πιο επικίνδυνες χώρες, βρίσκονται τρεις, στις οποίες οι δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ, χωρίς να εκτυλίσσονται εκεί εμπόλεμες συρράξεις ή συγκρούσεις: η Ινδία, το Μεξικό και -για πρώτη φορά- οι ΗΠΑ.

*Πηγή: info-war.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας