Οι ΗΠΑ επιδιώκουν εγκληματικά να “κόψουν” τα έσοδα της κυβέρνησης Maduro

1351
βενεζουέλα

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να διασφαλίσουν ότι τα πετρελαϊκά έσοδα της Βενεζουέλας θα έχουν αποδέκτη τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης (κοινοβουλίου) της Βενεζουέλας και αυτό-ανακηρυχθέντα προσωρινό πρόεδρο Juan Guaido και να “κόψουν” τη ροή χρήματος προς τον απομονωμένο πρόεδρο Nicolas Maduro.

Τα παραπάνω ανέφερε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος, με το Reuters εκτιμά ότι αυτό σηματοδοτεί πως η Ουάσιγκτον είναι πρόθυμη να πάει πιο πέρα από τα παραδοσιακά διπλωματικά μέτρα και ότι θα επιδιώξει να αποστραγγίσει τη ρευστότητα από την κυβέρνηση Maduro. Η τελευταία ήδη αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες υπό το βάρος μιας άνευ προηγουμένου οικονομικής ύφεσης.

Οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει ανοικτή συνεδρίαση του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την συνταγματική κρίση στην Βενεζουέλα, η οποία θα διεξαχθεί το Σάββατο.

Μια τέτοια κίνηση θα ενίσχυε σημαντικά τη θέση του Guaido, ο οποίος ορκίστηκε την Τετάρτη ως προσωρινός επικεφαλής του κράτους, με την στήριξη της Ουάσιγκτον και χωρών γύρω από περιοχή.

Μιλώντας εξάλλου σε δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου των ΗΠΑ, John Bolton, τόνισε ότι “αυτό στο οποίο εστιάζουμε σήμερα είναι η αποσύνδεση του παράνομου καθεστώτος Maduro από τις πηγές των εσόδων του”.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι “θεωρούμε πως στο πλαίσιο της αναγνώρισης του Juan Guaido από τις ΗΠΑ ως συνταγματικού προσωρινού προέδρου της Βενεζουέλας, αυτά τα έσοδα θα πρέπει να έχουν αποδέκτη τη νόμιμη κυβέρνηση”.

Ο Bolton τόνισε ότι αυτή η διαδικασία ήταν πολύ περίπλοκη, και ότι οι αξιωματούχοι ακόμη μελετούν πώς θα λειτουργούσε αυτό.

Εντολή Pompeo προς τους Αμερικανούς να εγκαταλείψουν την Βενεζουέλα

Με ανακοίνωσή του, εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Michael Pompeo, έδωσε εντολή στους περισσότερους Αμερικανούς κυβερνητικούς υπαλλήλους να εγκαταλείψουν τη Βενεζουέλα, αναγνωρίζοντας την απειλή για την ασφάλεια τους.

Ενώ ο Pompeo αρχικά είχε αγνοήσει το αίτημα του Maduro για αποχώρηση όλων των Αμερικανών διπλωματών μέχρι το Σάββατο το απόγευμα, το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε συμβουλευτική οδηγία αργά το βράδυ της Πέμπτης ότι οι κυβερνητικοί υπάλληλοι των ΗΠΑ που δεν υπάρχει άμεση ανάγκη να παραμείνουν στη Βενεζουέλα, να αποχωρήσουν.

Επίσης, από χθες οι αμερικανικές ελπίδες ότι ο στρατός της Βενεζουέλας θα εξεγερθεί και θα ανατρέψει τον Maduro, φαίνεται να αρχίζουν να εξασθενούν. Κορυφαία στρατιωτικά στελέχη, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Άμυνας Vladimir Padrino Lopez, σε τηλεοπτική του εμφάνιση δήλωσε την αφοσίωσή του στον Madouro και αποκήρυξε το “πραξικόπημα” του Guaido.

Από την πλευρά του ο Guaido, σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε το βράδυ της Πέμπτης, δεν απέκλεισε να δοθεί αμνηστία στο Maduro και σε άλλα κυβερνητικά στελέχη, εάν “συμπλεύσουν με το σύνταγμα”.

Ποιες πρόθυμες χώρες αναγνωρίζουν τον Guaido ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας:

Τον Juan Guaido αναγνωρίζουν πλέον ως συνταγματικό προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας οι εξής χώρες:

-ΗΠΑ

– Καναδάς

– Γουατεμάλα

– Κόστα Ρίκα

– Παναμάς

– Ονδούρα

– Εκουαδόρ (Ισημερινός)

– Βραζιλία

– Παραγουάη

– Αργεντινή

– Χιλή

-Περού

– Κολομβία

– Ηνωμένο Βασίλειο (Βρετανία)

– Αλβανία

Στην αναγνώριση Guaido προχώρησε και το Κόσοβο, αυτόνομη επαρχία της Σερβίας η οποία έχει αποσχισθεί από το 2008, χωρίς ωστόσο να είναι μέλος του ΟΗΕ.

Ο Καναδάς θα φιλοξενήσει την προσεχή σύνοδο της Ομάδας της Λίμα

Ο Καναδάς θα φιλοξενήσει την προσεχή σύνοδο της Ομάδας της Λίμας που θα είναι αφιερωμένη στην κρίση στη Βενεζουέλα, δήλωσε την Πέμπτη στο Γαλλικό Πρακτορείο Καναδός ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Δεν έχει ακόμη οριστεί ημερομηνία, πάντως ο αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, επισήμανε πως “όσο νωρίτερα, τόσο το καλύτερο, δοθείσης της όξυνσης της κρίσης στη Βενεζουέλα”.

Η πλειονότητα των κρατών-μελών της Ομάδας της Λίμας — την συγκροτούν ο Καναδάς και περίπου δέκα χώρες της Λατινικής Αμερικής — προτρέπουν τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Nicolas Maduro να εγκαταλείψει την εξουσία.

Η χώρα δοκιμάζεται από τη χειρότερη κρίση στη σύγχρονη ιστορία της, με μεγάλες ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων και καλπάζοντα υπερπληθωρισμό που ορισμένοι οικονομολόγοι προβλέπουν πως θα φθάσει το 10.000.000% εντός του 2019.

Από τη Δευτέρα, στις διαδηλώσεις και τα επεισόδια που έχουν σημειωθεί στη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχασαν τη ζωή τους 26 άνθρωποι, σύμφωνε με τη ΜΚΟ Παρατηρητήριο Κοινωνικών Συγκρούσεων της Βενεζουέλας (Observatorio Venezolano de Conflictividad Social, η οποία πρόσκειται στην αντιπολίτευση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας