Οι ΗΠΑ αποχώρησαν από INF φοβισμένες από την στρατιωτική συνεργασία Ρωσίας-Κίνας

915
inf

Η αποκατάσταση της αμυντικής δυνατότητας της Ρωσίας, η αυξανόμενη δύναμη της Κίνας και η επέκταση της στρατιωτικό-τεχνικής συνεργασίας μεταξύ των δύο δυνάμεων ανάγκασαν τις ΗΠΑ να αποχωρήσουν μονομερώς από την πλέον «νεκρή» συμφωνία INF, σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.

«Πλέον είμαστε πεπεισμένοι ότι ο πραγματικός λόγος που ώθησε την Ουάσιγκτον να αποχωρήσει μονομερώς από τη συνθήκη INF για τα πυρηνικά μεσαίου βεληνεκούς είναι ο περιορισμός Κίνας και Ρωσίας. Η συμφωνία έπαψε να είναι προς τα συμφέροντα των ΗΠΑ εν μέσω της αυξανόμενης στρατιωτικής και οικονομικής δύναμης της Κίνας, η αποκατάσταση της αμυντικής δυνατότητας της Ρωσίας και η επέκταση της στρατιωτικό-τεχνικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών» δήλωσε ο Σεργκέι Σοϊγκού σε συνάντηση στο πλαίσιο φόρουμ στο Πεκίνο.

Την ίδια ώρα, ο Σοϊγκού υπογράμμισε ότι ενώ κατηγορεί τη Ρωσία για παραβίαση των προβλέψεων της συμφωνίας INF, η Ουάσιγκτον προετοιμαζόταν για την ακύρωσή της έναν χρόνο πριν.

«Δημιούργησαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη, χρησιμοποίησαν βαλλιστικούς πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς ως πυραύλους στόχων, ανέπτυξαν συστήματα Mk-41 κάθετης εκτόξευσης στην Ευρώπη, σχεδιαζόμενα αρχικά για εκτόξευση πυραύλων Τόμαχοκ. Αυτό επιβεβαιώνει το γεγονός ότι 16 ημέρες μετά την αποδόμηση της Συμφωνίας διεξήχθησαν δοκιμές πυραύλων εδάφους, που σύμφωνα με τις ίδιες τις ΗΠΑ, πλήττουν τον στόχο σε απόσταση άνω των 500χλμ.» ανέφερε ο υπουργός.

 

Ο Σοϊγκού εκτίμησε ακόμα ότι στο πεδίο του ελέγχου όπλων καταστρέφονται πολυεπίπεδα συστήματα ασφαλείας, που για πολλά χρόνια διασφάλισαν τη σταθερότητα και την ισορροπία δυνάμεων.

Το ένατο Σιανγκσάν Φόρουμ για την ασφάλεια διεξάγεται στο Πεκίνο από τις 20 έως τις 22 Οκτωβρίου. Το φόρουμ οργανώνεται από την κινεζική ένωση στρατιωτικών επιστημών και το κινεζικό ινστιτούτο διεθνών στρατηγικών σπουδών με τη συμμετοχή υπουργών άμυνας, ειδικών και πρώην στρατιωτικών αξιωματούχων. Το πρώτο φόρουμ διεξήχθη το 2006 και από το 2015 διεξάγεται σε ετήσια βάση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας