Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την ισραηλινή κατοχή στα Υψίπεδα Γκολάν

1583
ηπα

«Μετά από 52 χρόνια ήρθε η στιγμή για τις ΗΠΑ να αναγνωρίσουν πλήρως την κυριαρχία του Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν, που είναι κρίσιμης στρατηγικής σημασίας και ασφάλειας για το Κράτος του Ισραήλ και για την περιφερειακή σταθερότητα!», ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Πρόκειται μια ακόμη κίνηση ενίσχυσης του Ισραήλ μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως «πρωτεύουσας» και τη μεταφορά εκεί της πρεσβείας.

Ο στρατός του Ισραήλ κατέλαβε από τη Συρία μεγάλο μέρος των Υψιπέδων του Γκολάν στον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967, ενώ η προσάρτηση της περιοχής το 1981 δεν αναγνωρίστηκε ποτέ από τη διεθνή κοινότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση του Τραμπ έγινε ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο βρίσκεται στο Ισραήλ, όπου επόπτευσε την τριμερή Σύνοδο Νετανιάχου, Τσίπρα και Αναστασιάδη.

Η αναγνώριση της ισραηλινής κατοχής στα Υψίπεδα του Γκολάν εντάσσεται σε συνολικότερο σχέδιο προώθησης των αμερικανικών γεωπολιτικών συμφερόντων στη Μέση Ανατολή, που στρέφεται κατά της Συρίας και των συμμάχων της, Ρωσίας και Ιράν.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου έσπευσε να ευχαριστήσει τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ«Σε μια περίοδο που το Ιράν επιδιώκει να χρησιμοποιήσει τη Συρία ως πλατφόρμα για να καταστρέψει το Ισραήλ, ο πρόεδρος Τραμπ αναγνωρίζει με τόλμη την κυριαρχία του Ισραήλ επί των Υψωμάτων του Γκολάν. Σ’ ευχαριστούμε, πρόεδρε Τραμπ», έγραψε ο Νετανιάχου στο Twitter.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας