Οι ΑΠΕ το νέο Ελντοράντο των διεθνών επενδύσεων

Οι ΑΠΕ το νέο Ελντοράντο

Η πράσινη… στροφή της παγκόσμιας κοινότητας παρέσυρε από εταιρείες κοινής ωφέλειας και τεράστια funds έως τις πετρελαϊκές!

Πληθαίνουν συνεχώς σε όλον τον κόσμο οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Από πετρελαϊκές μέχρι εταιρείες κοινής ωφέλειας αλλά και έως αμιγώς επενδυτικές εταιρείες, το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και σηματοδοτεί τη στροφή του χρήματος προς την υποστήριξη των προσπαθειών για έναν πιο πράσινο πλανήτη.

Τα παραδείγματα είναι πολλά, από την General Electric στις ΗΠΑ μέχρι την Eni στην Ιταλία αλλά και πολλές άλλες εταιρείες. Το σχέδιο της General Electric για διάσπαση ενεργειακών μονάδων σε μια αυτόνομη εταιρεία θα μπορούσε να προσελκύσει επενδυτές που αναζητούν ένα γνωστό όνομα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ανέφεραν οικονομικοί αναλυτές στο Reuters, στο πλαίσιο του μεγάλου ανασχηματισμού της GE.

Η νέα ενεργειακή μονάδα θα συνδυάζει υπάρχουσες ανεμογεννήτριες και γεννήτριες παραγωγής ρεύματος από άλλες πηγές καθώς και δραστηριότητες. «Οι πελάτες χρειάζονται την GE στα καλύτερά της και πλήρως προσηλωμένη για να τους βοηθήσει να προηγηθούν στην ενεργειακή μετάβαση» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Λάρι Καλπ αναφερόμενος στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και άλλες εταιρείες πελάτες της GE που τώρα κινούνται προς την ηλιακή, την αιολική και την υδροηλεκτρική ενέργεια.

Μίσθωσαν και τον… βυθό

Η Royal Dutch Shell και η ScottishPower της Iberdrola SA συνεργάζονται για να υποβάλουν προσφορά για την κατασκευή των μεγαλύτερων αιολικών πάρκων στον κόσμο. Οι εταιρείες υπέβαλαν προτάσεις για τέτοια έργα στα ανοικτά των ακτών της Βρετανίας ως μέρος της διαδικασίας της Σκωτίας να μισθώσει τον βυθό της σε εταιρείες ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η διαδικασία μίσθωσης της Scotwind από το Crown Estate Scotland προσελκύει μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα στον κόσμο στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ηδη ο μεγαλύτερος κατασκευαστής υπεράκτιων αιολικών στον κόσμο Orsted A/S δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με τη Falck Renewables και την BlueFloat Energy για την υποβολή προσφοράς. Θα συμμετέχει και η TotalEnergies με μονάδα της Macquarie. Αλλοι πλειοδότες περιλαμβάνουν κοινοπραξία της Eni SpA με τη Red Rock Power της SDIC και συνεργασία μεταξύ της SSE Plc, της Copenhagen Infrastructure Partners και της Marubeni Corp.

Η Eni από την πλευρά της αυξάνει το μερίδιό της στο μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο στη Βόρεια Θάλασσα για 190 εκατομμύρια δολάρια. Η ιταλική ενεργειακή εταιρεία αγοράζει μερίδιο του τρίτου τμήματος του αιολικού πάρκου Dogger Bank που αναπτύσσεται από τη SSE Plc και την Equinor ASA.

Επίσης η Eni SpA θα επιδιώξει αποτίμηση έως και 15 δισεκατομμυρίων ευρώ στην εισαγωγή στο χρηματιστήριο της μονάδας λιανικής και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που αναμένεται το 2022, σύμφωνα με το Bloomberg. Οι πρόσφατες εξαγορές και η αναμενόμενη ανάπτυξη του κλάδου στον απόηχο των κινήσεων για περισσότερη καθαρή ενέργεια και την ανάγκη για φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων οδήγησαν τους συμβούλους του ενεργειακού κολοσσού με έδρα τη Ρώμη να αποτιμήσουν τη μονάδα μεταξύ 12 και 15 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Η εταιρεία σχεδιάζει να διατηρήσει το πλειοψηφικό μερίδιο της μονάδας μετά την αρχική δημόσια προσφορά.

Μείωση εκπομπών

Η ExxonMobil μέσα στα επόμενα έξι χρόνια  σχεδιάζει να επενδύσει περισσότερα από 15 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρωτοβουλίες μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Αυτή η σημαντική αύξηση των δαπανών θα επιταχύνει περαιτέρω τις προσπάθειες για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Η εταιρεία βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιτύχει τους στόχους για τη μείωση της έντασης των εκπομπών για το 2025 έως το τέλος του τρέχοντος έτους – τέσσερα χρόνια νωρίτερα από το αναμενόμενο, αναφέρεται ακόμη.

Η ανεξάρτητη εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Total Eren με έδρα το Παρίσι απέκτησε ηλιακή μονάδα παραγωγής ενέργειας στην Καμπότζη για να εισέλθει στην αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα. Η Total Eren αγόρασε την εταιρεία από την κινεζική εταιρεία παραγωγής ηλιακής τεχνολογίας Risen Energy, η οποία ανέπτυξε, κατασκεύασε, χρηματοδότησε και έθεσε σε λειτουργία το ηλιακό πάρκο τον Μάρτιο του 2021.

Η Norsk Hydro και η Shell πρόκειται να εξετάσουν τις δυνατότητες συνεργασίας που επικεντρώνονται στην παραγωγή πράσινου υδρογόνου. Η Hydro της Νορβηγίας ανέφερε ότι έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο μερών. Σύμφωνα με το ντιλ, η δραστηριότητα παραγωγής πράσινου υδρογόνου της Shell και της Hydro, η Hydro Havrand, θα επικεντρωθεί στην κοινή παραγωγή και προμήθεια υδρογόνου που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας σε κόμβους που επικεντρώνονται γύρω από τη δραστηριότητα της Hydro και της Shell και όπου αλλού βλέπουν ευκαιρίες για κλιμάκωση της παραγωγής για τους πελάτες τους στη βαριά βιομηχανία και στις μεταφορές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας