Οι (αν)ακρίβειες του κ. Πολάκη

1829
προϋπολογισμός

Ο κ. Πολάκης σε πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή ισχυρίστηκε ότι το 2016 υπήρξε επαρκής χρηματοδότηση των Νοσοκομείων  με αποτέλεσμα αυτά να μην δημιουργούν πλέον νέα χρέη.
Δυστυχώς γι’ αυτόν, για μια ακόμα φορά, το Υπ. Οικονομικών με τα στοιχεία που δημοσιεύει σε μηνιαία βάση για την εκτέλεση του προϋπολογισμού και ειδικότερα το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών της κυβέρνησης και ειδικότερα των Νοσοκομείων τον διαψεύδει.
Συγκεκριμένα στο δελτίο Νοεμβρίου για την εξέλιξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Νοσοκομείων αναφέρει:
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές με την έναρξη του 2016 ήταν 931,5 εκατ. ευρώ
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τον Νοέμβριο του ανήλθαν στα 758,4 εκατ. ευρώ
Μέσα στο 2017 όμως υπήρξε έκτακτη επιχορήγηση από τη μνημονιακή δόση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 1116,3 εκατ. ευρώ και έγιναν πληρωμές μέχρι τον Νοέμβριο ύψους 863,6 εκατ. ευρώ.
Αν λοιπόν δεν δημιουργούνταν νέα χρέη όπως ισχυρίζεται ο κ. Πολάκης θα έπρεπε οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τον Νοέμβριο να έχουν μειωθεί κατά 863,6 εκατ. ευρώ όσο δηλαδή και το ύψος των πληρωμών από την έκτακτη επιχορήγηση και να είχαν διαμορφωθεί  περίπου στα 80 εκατ. ευρώ.  Όμως η μείωση ήταν μόνο 173,1 εκατ. ευρώ. Είναι προφανές λοιπόν ότι μέσα στο 11μηνο του 2016 τα Νοσοκομεία συσσώρευσαν νέα χρέη ύψους 690,5 εκατ. ευρώ (863,6-173,1).
Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις που κάναμε σε προηγούμενο δημοσίευμα ότι τα Νοσοκομεία μέσα στο 2016 θα δημιουργήσουν νέα χρέη που θα ξεπεράσουν τα 600 εκατ. ευρώ. Καταρρίπτουν επίσης τους ισχυρισμούς του κ. Πολάκη ότι διασφαλίστηκε επαρκώς η χρηματοδότηση των δημόσιων Νοσοκομείων για το 2016 και αντίστοιχα για το 2017 μιας και η χρηματοδότηση για το τρέχον έτος είναι στα ίδια επίπεδα.
Μπορεί λοιπόν ο κ. Πολάκης να έχει υψηλές επιδόσεις στην επικοινωνιακή πολιτική και στις δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όμως για λόγους προφανείς έχει ένα πρόβλημα με την ακρίβεια στις αριθμητικές πράξεις. Δεν του ξέφυγαν πολλά στους υπολογισμούς, μόνο μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
* Ο Χ. Κόνιαρης είναι μέλος της Γραμματείας του ΜΕΤΑ Υγειονομικών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας