Ελεύθεροι οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί. Δεν θα εκδοθούν στην Τουρκία

1611
κυβέρνηση

Τα Ποινικά Τμήματα του Αρείου Πάγου αποφάσισαν να μην εκδοθούν οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί στη γείτονα χώρα. Όπως είναι γνωστό, οι 8 στρατιωτικοί είχαν φθάσει στην Αλεξανδρούπολη με στρατιωτικό ελικόπτερο, το περασμένο καλοκαίρι, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου, «η πιθανότητα ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων, ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάσεων που ρυθμίζουν την έκδοσή τους, αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν τα δικαιώματα του ανθρώπου».
Οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης σε βάρος των Tούρκων στρατιωτικών
Η Άγκυρα εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος των Tούρκων στρατιωτικών που αρνείται να εκδώσει η Αθήνα, μεταδίδουν τουρκικά πρακτορεία ειδήσεων.
Συνήγοροι Τούρκων στρατιωτικών: Mεγάλη νίκη της ελληνικής Δικαιοσύνης
Οι δύο συνήγοροι των 8 Τούρκων στρατιωτικών, Χρίστος Μυλωνόπουλος και Όμηρος Ζέλιος, μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων του Αρείου Πάγου, με τις οποίες κρίθηκε ότι δεν θα εκδοθούν στην γείτονα χώρα οι «8», προέβησαν στις κάτωθι δηλώσεις:
Δήλωση Χρίστου Μυλόπουλου: «Ήταν μια μεγάλη νίκη για τις ευρωπαϊκές αξίες και την ελληνική Δικαιοσύνη. Διακυβευόταν η αξιοπρέπεια του ελληνικού δικαστικού συστήματος. Η απόφαση αποτελεί υποθήκη για τους νέους νομικούς.
Μετά τα εμπόδια που τέθηκαν στον πρώτο βαθμό, δεν ήμουν τόσο σίγουρος για την απόφαση του Αρείου Πάγου.
Κανονικά θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι, καθώς δεν υπάρχουν διοικητικά μέτρα σε βάρος τους.
Οι ίδιοι, με αξιοπρέπεια υπέμειναν όλον αυτό τον Γολγοθά και εκφράζουν ευχαριστίες για τη συμπαράσταση των Ελλήνων».
Δήλωση Όμηρου Ζέλιου: «Η σημερινή απόφαση δείχνει ότι στην Ελλάδα του 2017 η Δικαιοσύνη μπορεί να αποτελέσει μια φωτεινή ελπίδα για το μέλλον, όταν αφήνεται να λειτουργήσει ανεξάρτητη. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους αρεοπαγίτες και τους εισαγγελείς, που έδειξαν σθένος, αποδεικνύοντας ότι η χώρα μας όχι μόνο γέννησε, αλλά διασφαλίζει τις ευρωπαϊκές και τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η απόφαση της Ελλάδας είχε πολιτικά κίνητρα
Την έντονη αντίδραση της Τουρκίας προκάλεσε η απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδοθούν οι 8 τούρκοι στρατιωτικοί τους οποίους η Άγκυρα κατηγορεί για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου.
Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, παραβλέποντας οτι η απόφαση ήταν της ελληνικής δικαιοσύνης και όχι κυβερνητική, ανέφερε ότι «η απόφαση της Ελλάδας είχε πολιτικά κίνητρα» και σημείωσε ότι «οι ελληνικοί θεσμοί απέτυχαν στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας»!
Το τουρκικό υπουργείο, διαμαρτυρόμενο για την απόφαση του Αρείου Πάγου, σημείωσε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να επιδιώκει την έκδοση των 8 στρατιωτικών. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι η απόφαση προσφέρει προστασία σε ανθρώπους που σχεδίασαν την απόπειρα πραξικοπήματος.
Μάλιστα, το τουρκικό υπουργείο ανέφερε στην ανακοίνωσή του «ότι η απόφαση παραβιάζει τους διεθνείς κανονισμούς».
Στην ανακόινωσή του, το τουρκικό υπουργείο αναφέρει ότι «η συμπεριφορά αυτή της ελληνικής δικαιοσύνης οδηγεί στην παραβίαση των δικαιωμάτων των θυμάτων και την ατιμωρησία των εγκληματιών σε αντίθεση με τις αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Η Ελλάδα που στο παρελθόν έχει βιώσει πραξικοπήματα, δυστυχώς με την απόφαση αυτή περιήλθε στη θέση μιας χώρας που προστατεύει πραξικοπηματίες».
«Οι πρωτοβουλίες μας για την έκδοση των εγκληματιών και την παρουσίαση τους ενώπιων της τουρκικής δικαιοσύνης θα συνεχιστούν με κάθε νόμιμο μέσο. Οι επιπτώσεις στις διμερείς μας σχέσεις, η συνεργασία μας απέναντι στην τρομοκρατία, και άλλες κοινές συνεργασίες σε διμερή και πολυμερή ζητήματα, αυτής της απόφασης, που πιστεύουμε ότι ελήφθη με πολιτικά κριτήρια, θα αξιολογηθεί διεξοδικά» καταλήγει, μάλλον απειλητικά, η ανακοίνωση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας