Τουρκικό ναυάγιο: ΟΗΕ-Σάρατζ-Χαφτάρ υπογράφουν συμφωνία μόνιμης κατάπαυσης του πυρός!

1040
οηε

Η  δημοκρατικά εκλεγμένη Βουλή των Αντιπροσώπων και ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός, με επικεφαλής τους Ακίλα Σάλεχ και Χαλίφα Χαφτάρ, η νόμιμη πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Λιβύης, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, υπέγραψαν συμφωνία για «μόνιμη κατάπαυση του πυρός σε όλες τις περιοχές της Λιβύης», με την διορισμένη από Δύση κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας του Φ. Σάρατζ, ανακοίνωσε σήμερα (23/10) μέσω του Facebook η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη, αναρτώντας βίντεο από την τελετή της υπογραφής της συμφωνίας.

Η συμφωνία υπογράφηκε έπειτα από πέντε ημέρες συνομιλιών στη Γενεύη της κοινής στρατιωτικής επιτροπής5+5″,οι οποίες οργανώθηκαν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

«Τα λιβυκά μέρη κατέληξαν σε μια συμφωνία μόνιμης κατάπαυσης του πυρός σε όλη τη Λιβύη. Το επίτευγμα αυτό συνιστά μια σημαντική καμπή προς την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Λιβύη», ανέφερε η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη.

Μεταξύ άλλων ρυθμίσεων, καθολικής και δεσμευτικής ισχύος η οποία θα εφαρμοστεί άμεσα, προβλέπεται η αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων από τις γραμμές του μετώπου και η άμεση επιστροφή στις βάσεις τους.

Επίσης, με την καταλυτική συμβολή των χωρών που στάθηκαν στο πλευρό του Α. Σάλεχ και του Χαλίφα Χαφτάρ της Ανατολικής Λιβύης,  όπως η Αίγυπτος και η Ρωσική Ομοσπονδία, προβλέπεται εντός χρονικού διαστήματος 3 μηνών η αποχώρηση όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων όπως και μισθοφόρων από την χώρα.

Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Ερντογάν θα έρθει  άμεσα αντιμέτωπος με την συμφωνία που μόλις υπογράφηκε, καθολικής ισχύος, στη Λιβύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, εφόσον θα θελήσει να διατηρήσει τους μισθοφόρους όπως και ανώτατους αξιωματούχους του τουρκικού στρατού στο λιβυκό έδαφος.

Επίσης, από τη νέα κυβέρνηση θα κριθεί και η παρουσία τουρκικών στρατιωτικών βάσεων στη χώρα, όπως η αεροπορική στρατιωτική βάση στην Al Watyia, που εμπεριέχονται στο Μνημόνιο αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Σάρατζ-Ερντογάν και θα επανεξεταστούν από το νέο Προεδρικό Συμβούλιο.

Η νέα κυβερνητική αρχή, θα εγκριθεί από τον Διεθνή Οργανισμό και θα προετοιμάσει τους κρατικούς θεσμούς-μηχανισμούς της χώρας, ώστε στη συνέχεια να διεξαχθούν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

Ο νέος πρόεδρος, σύμφωνα με όλες τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, θα είναι ο φίλος της Ελλάδας και Κύπρου, ο Καγκελάριος, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Ακίλα Σάλεχ.

Με την εκλογή του νέου Προέδρου, μια από τις πρώτες προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης θα είναι η άμεση επανεξέταση των συμφωνιών, Μνημονίων, που έχουν υπογραφεί με την Τουρκική Δημοκρατία.

Και ενώ η συμφωνία υπογράφηκε, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων TRT, Τούρκοι κομάντος εκπαιδεύουν  στην πόλη Isparta της Τουρκίας μονάδες χερσαίων λιβυκών δυνάμεων  του Φ. Σάρατζ!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας