ΟΑΕΔ για τις ανάγκες των εργοδοτών σχεδιάζει ο νέος πρόεδρος

1033
οαεδ

Ωμά και προκλητικά είπε ότι αιτία της ανεργίας είναι πως οι εργαζόμενοι δεν έχουν την κατάρτιση που επιθυμούν οι εργοδότες και γι’ αυτό πολλά προγράμματα πρέπει να σχεδιάζονται μαζί με τις επιχειρήσεις, μαζί με τον ιδιωτικό τομέα.

Αν κανείς συνδέσει τις δηλώσεις του νέου προέδρου του ΟΑΕΔ Σπύρου Πρωτοψάλτη με τα όσα είπε προσφάτως η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, μετά τα αποτελέσματα για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ότι θέλει, δηλαδή, παιδεία προσαρμοσμένη στις ανάγκες της αγοράς, εύκολα και για μια ακόμη φορά βγάζει κανείς το συμπέρασμα προς τα πού οδηγεί (και) η κυβέρνηση της ΝΔ τον κόσμο εργασίας: επισφαλή δουλειά, φθηνή εργασία, εργαζομένους χωρίς δικαιώματα, ασυνδικάλιστους κτλ. Αναλυτικότερα:

Ο νέος πρόεδρος του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης, που προτάθηκε για τη θέση από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, μιλώντας στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, αποκάλυψε τα σχέδια της κυβέρνησης για τον ΟΑΕΔ: τη μετατροπή του σε μηχανισμό εξυπηρέτησης των αναγκών της εργοδοσίας.

«Θα πρέπει να είμαστε πολύ πιο κοντά στους εργοδότες, για να μαθαίνουμε, ποιες είναι αυτές οι ανάγκες. Θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στην ανάλυση, θα πρέπει να έχουμε στατιστικολόγους και άλλους οι οποίοι κοιτάζουν τα στοιχεία και συνεχώς μας παρέχουν πληροφορίες, για το τι χρειάζονται και αυτές να διοχετεύονται στους εκπαιδευτικούς και σε αυτούς που σχεδιάζουν τα προγράμματα. Πολλά προγράμματα πρέπει να σχεδιάζονται μαζί με τις επιχειρήσεις, μαζί με τον ιδιωτικό τομέα».

Επιπλέον, ο νέος πρόεδρος του ΟΑΕΔ είπε ότι αυτό θα γίνει «με την μετατόπιση του βάρους από τις παθητικές στις ενεργητικές πολιτικές της απασχόλησης που προσαρμόζονται γρήγορα στις εξελίξεις». Πρακτικά, δηλαδή, με την ενίσχυση των εργοδοτών. Μάλιστα, στην παρέμβαση του ούτε καν αναφέρθηκε στο ύψος του επιδόματος ανεργίας, πόσο μάλλον στην αύξησή του ή στην κάλυψη των μακροχρόνια ανέργων.

Τέλος, ο νέος πρόεδρος του ΟΑΕΔ, για να δικαιολογήσει τα όσα είπε, δήλωσε πως σε αυτό οφείλεται η ανεργία: στο ότι δεν υπάρχει σύνδεση της παιδείας (δεξιότητες, προσόντα, γνώσεις κ.λπ.) με την αγορά εργασίας.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση, που είναι, όμως, συνάμα και η μεγαλύτερη ευκαιρία του ΟΑΕΔ, είναι η εξάλειψη της αναντιστοιχίας μεταξύ των δεξιοτήτων και των προσόντων που διαθέτουν οι αναζητούντες εργασία και αυτών που απαιτούνται για την επαρκή κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας», είπε και προσέθεσε ότι: «πρώτιστο μέλημα πρέπει να είναι η καλύτερη αντιστοίχιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων και αναζητούντων εργασίας με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, όχι μόνο τώρα αλλά και στο μέλλον με τη χρήση διεθνώς αναγνωρισμένων μεθόδων προβλέψεων και η ευρεία και στοχευμένη εφαρμογή ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, έτσι ώστε να μειωθεί το χάσμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης προσόντων και της προσαρμογής στις μεγάλες τεχνολογικές, θεσμικές και οικονομικές μεταβολές που δημιουργούν ζήτηση για νέα προσόντα».

Βρούτσης

Ύστερα από τα παραπάνω, δεν υπάρχει αμφιβολία για το περιεχόμενο που θα έχουν οι νομοθετικές παρεμβάσεις που ανήγγειλε (και) από στην συνεδρίαση της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης. Όπως είπε, στόχος θα είναι «να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο στο οποίο οικονομικό – θεσμικό, οι επιχειρήσεις θα είναι πιο ελκυστικές στο να δημιουργούν θέσεις εργασίας, είναι το μη μισθολογικό κόστος ή οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές οι οποίες είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη και την ενημερώνω την Επιτροπή ό,τι ήδη επεξεργαζόμαστε ένα σχέδιο περαιτέρω μείωσης των εισφορών του μη μισθολογικού κόστους. Πολύ σημαντικό, 5 μονάδες του μισθολογικού κόστους θα το κάνουμε και των εργαζομένων και των εργοδοτών, το οποίο θα αυξήσει τον μισθό των εργαζομένων και θα μειώσει το κόστος της εργασίας στις επιχειρήσεις κατά πέντε μονάδες, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια».

Κατά τον υπουργό Εργασίας, «δεν είναι εύκολη υπόθεση, διότι αυτό κοστίζει και επειδή κοστίζει πρέπει να γίνει με έναν δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, για να μην έχει επιπτώσεις στα δημόσια έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων. Και για να γίνει αυτό πρέπει να γίνει επιθετικά, καθαρά από πλευράς πολιτικής, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να συνειδητοποιήσουν το καθήκον που έχουν και αυτό να γίνει έλξη, μαγνήτης, για να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Να νιώσουν ότι αυτή η Κυβέρνηση επιτέλους βλέπει τα πράγματα στη σωστή κατεύθυνση και όχι μεροληπτικά και ιδεοληπτικά».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας