Ξύπνα, έρχονται οι επενδυτές…

1502
τουρισμού

Πώς γίνεται αλήθεια η γλώσσα των Ευρωπαίων αξιωματούχων να λύνεται όταν ολοκληρώνεται η θητεία τους και να ομολογούν πράγματα που, αν τα έλεγαν την ώρα που έπαιρναν τις σχετικές αποφάσεις, θα είχαν ξεσηκώσει τεράστιες αντιδράσεις, που ίσως οδηγούσαν ακόμη και στη ματαίωσή τους; Ο κύριος Ντάισελμπλουμ, που η θητεία του ως Προέδρου του Γιούρογκρουπ τερματίζεται σε λίγες εβδομάδες, το διέπραξε πάλι ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις Ελλήνων ευρωβουλευτών, ανάμεσα σε άλλα είπε και τα εξής:
«Τα πρώτα χρόνια έγιναν λάθη και στα πρώτα προγράμματα αυτοσχεδιάσαμε. Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίσαμε τις τράπεζες ήταν δαπανηρός και μη αποτελεσματικός. Είναι αλήθεια ότι στόχος ήταν να σωθούν οι επενδυτές εκτός Ελλάδας και γι’ αυτό είμαι υπέρ των κανόνων για το bail-in, έτσι ώστε να μη διασωθούν επενδυτές με τα χρήματα φορολογουμένων»…
Τα είχε ξαναπεί αυτά ο «μαυρισμένος» από τους Ολλανδούς ψηφοφόρους σοσιαλδημοκράτης πολιτικός. Μόνο που τα είπε με εφτά χρόνια καθυστέρηση. Τώρα που, πηγαίνοντας για δουλειά στο Λουξεμβούργο με μισθό πάνω από δέκα πέντε χιλιάδες ευρώ, νιώθει απελευθερωμένος και λέει καινούργιες αλήθειες. Τον καιρό που περνούσαν στην Ελλάδα τον στενό κορσέ των μνημονίων έλεγε άλλα. Έλεγε ότι οι χώρες του Νότου έτρωγαν τα λεφτά στις γυναίκες. Τι σημασία έχει που αναγκάστηκε να ανασκευάσει τις δηλώσεις του μετά από τον θόρυβο που ξεσηκώθηκε. Αυτά είπε ο πολύς Γερούν για να αποκαλυφθεί η τιμωρητική διάθεση που είχαν πολλοί από τους ευρωπαίους Εταίρους απέναντι στην Ελλάδα και τους… γυναικάδες Έλληνες.
Τότε ήταν που ο κ. Ντάισελμπλουμ και πολλοί άλλοι άλλοι έδειχναν τις πραγματικές προθέσεις τους απέναντι στην Ελλάδα, μετατρέποντάς τη σε πειραματόζωο εφαρμογής της πιο σκληρής λιτότητας. Τώρα όμως ο κύριος αυτός έχει έναν ακόμα λόγο να λέει ορισμένες αλήθειες πέρα από το θρησκευτικό ενδιαφέρον του για το τι ψυχή θα παραδώσει. Τώρα μπορεί να τα λέει αυτά και γιατί απευθύνεται σε ένα εγχώριο πολιτικό σύστημα που δεν σκοπεύει να αντιδράσει. Να ξεσηκωθεί να διαμαρτυρηθεί, να απαιτήσει.
Το τρίτο μνημόνιο προβλέπει μέτρα που θα ισχύουν μέχρι και το 2060. Όλα έχουν διευθετηθεί. Η θηλιά έχει περάσει για τα καλά στον λαιμό των κατοίκων αυτής της χώρας, των παιδιών και των εγγονιών τους. Το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα είναι υποταγμένο στη μνημονιακή λογική και τίποτα -έτσι νομίζουν ο κ. Ντάισελμπλουμ και οι συν αυτώ- δεν μπορεί να διαταράξει την εφαρμογή των δεσμεύσεων. Κυβέρνηση, αξιωματική και λοιπή εκ δεξιών αντιπολίτευση δεν αμφισβητούν τον μνημονιακό ζυγό.
Ωστόσο τέτοιες δηλώσεις είναι αποκαλυπτικές. Δείχνουν καθαρά τη συμπεριφορά που μας επιφύλαξαν οι Ευρωπαίοι εταίροι. Το μόνο μέλημά τους ήταν να διασώσουν τις τράπεζές τους και όσους θεωρούσαν και εξακολουθούν να θεωρούν επενδυτές. Τα περί αλληλεγγύης είναι για να γράφονται στις σχολικές εκθέσεις με θέμα τη λεγόμενη ευρωπαϊκή ιδέα. Οι ισχυροί περιφρούρησαν τον πλούτο τους και οι οικονομικά αδύναμοι πλήρωσαν και συνεχίζουν να πληρώνουν μια κρίση που δεν δημιούργησαν.
Οι επενδυτές που διασώθηκαν τότε ετοιμάζονται να επιστρέψουν τώρα για να φέρουν την «ανάπτυξη». Τώρα που οι μισθοί έφτασαν στα τετρακόσια ευρώ και τα εργασιακά δικαιώματα εξαφανίστηκαν από την κυβέρνηση της κάποια φορά αριστεράς, θα καταφτάσουν οι «επενδυτές» για να μεγαλώσουν τα κέρδη τους ασελγώντας στο σώμα ενός λεηλατημένου λαού. Ίσως μετά από λίγα χρόνια ο κ. Ντάισελμπλουμ λύσει τη γλώσσα του και να μας μιλήσει για την «ανάπτυξη» που τώρα μας ετοιμάζουν…
*Πηγή: www.parapolitika.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας