Ξανά η κοροϊδία της δήθεν διαπραγμάτευσης…

2273

Διαπραγματεύεται υποτίθεται η κυβέρνηση με ΕΕ και ΔΝΤ για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και διαπραγματεύεται σκληρά, όπως θέλουν να μας πείσουν.
Δυστυχώς, δεν υπάρχει μεγαλύτερη κοροϊδία από την δήθεν κυβερνητική διαπραγμάτευση.
Διότι διαπραγμάτευση δεν υπάρχει ούτε μπορεί να υπάρξει.
Και δεν υπάρχει γιατί η κυβέρνηση δεν διαθέτει εναλλακτική λύση απέναντι στους πιστωτές, παρά μόνο να υποκύψει στις πιο σκληρές απαιτήσεις τους.
Και αυτό διότι η ίδια η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως αν δεν υποκύψει, η χώρα δεν έχει άλλη επιλογή, αφού η μόνη άλλη επιλογή, χωρίς πιστώσεις από ΕΕ, προϋποθέτει την έξοδο από το ευρώ, πράγμα που η εθελόδουλη κυβέρνηση Τσίπρα και όλο το παραδομένο μνημονιακό μπλοκ χαρακτηρίζουν ως καταστροφή!
Επομένως η κυβέρνηση δεν διαθέτει κανένα χαρτί διαπραγμάτευσης αφού η ίδια έχει περάσει στον λαιμό της τη θηλιά που σφίγγουν οι δανειστές.
Το μόνο που κάνει η κυβέρνηση Τσίπρα, όπως έκαναν και οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις, είναι όχι να διαπραγματεύεται, αλλά να εκλιπαρεί τους πιστωτές να λυπηθούν την Ελλάδα και τις θυσίες του ελληνικού λαού.
Να εκλιπαρεί, δηλαδή, τα αρπακτικά να μην κατασπαράξουν πλήρως το παραδομένο θύμα τους.
Δεν ξέρουν, φαίνεται, στην κυβέρνηση ή καμώνονται πως δεν ξέρουν, τι σημαίνει απληστία των αποικιοκρατών όταν, μάλιστα, χορηγούν και πιστώσεις.
Γιατί, τότε, το μόνο που σκέφτονται είναι πώς να πάρουν σίγουρα και όσο πιο γρήγορα τις πιστώσεις πίσω, μαζί με όλα όσα περισσότερα μπορούν να ληστέψουν από το δανειζόμενο θύμα τους.
Αν, όμως, δεν υπάρχει διαπραγμάτευση κυβέρνησης με τους πιστωτές αλλά παράδοση της πρώτης στους δεύτερους, υπάρχει διαπραγμάτευση και αντιπαράθεση και μάλιστα σκληρή, ανάμεσα στους πιστωτές. Ανάμεσα στη (γερμανική) ΕΕ και το ΔΝΤ κυρίως και μέσα στην ΕΕ δευτερευόντως.
Το ΔΝΤ δεν θέλει για λόγους διαφύλαξης του κύρους του, βλέποντας το ελληνικό αδιέξοδο, να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα ούτε καν ως τεχνικός σύμβουλος. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, όταν η ΗΠΑ, ως βασικός μέτοχος του Ταμείου, με τη νέα ηγεσία τους δεν ενδιαφέρονται πλέον για την ακεραιότητα της ευρωζώνης, αν δεν ενθαρρύνουν τη διάλυσή της.
Η Γερμανία, όμως (Schaeuble – Dijsselbloem) έχει δηλώσει ότι χωρίς ΔΝΤ πρόγραμμα δεν υπάρχει.
Άρα το κλειδί για την δεύτερη αξιολόγηση το κρατά το ΔΝΤ.
Και είναι λάθος πληροφόρηση αυτά που λέγονται ότι ΕΕ και ΔΝΤ «τα βρήκαν». Τίποτα δεν βρήκαν και η αντιπαράθεσή τους παραμένει.
Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν διαπραγματεύεται, αλλά και δίνει, δυστυχώς, «γην και ύδωρ» προκειμένου να μπει και το ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Γιατί χωρίς το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, την ίδια ώρα που το ΔΝΤ χαρακτηρίζει «εξαιρετικά μη βιώσιμο» το χρέος, η δεύτερη αξιολόγηση, ακόμα και αν ολοκληρωθεί, θα βρίσκεται στον αέρα και η Ελλάδα δεν πρόκειται να βγει ποτέ στις αγορές. Καμιά «αγορά» δεν θα δανείζει την Ελλάδα χωρίς και ενάντια στο ΔΝΤ.
Με δυο λόγια, μια τέτοια δεύτερη αξιολόγηση θα είναι «ανάπηρη» και θα έχει ανοίξει τον δρόμο της ελληνικής χρεοκοπίας, με τους Γερμανούς, μάλλον, να σπεύδουν να κάνουν σενάρια για μια γερμανική δραχμή.
Η Ελλάδα αυτήν την ώρα δεν έχει καμιά άλλη επιλογή παρά την ανατροπή του μνημονιακού μπλοκ και την συντεταγμένη αποχώρηση από το ευρώ, με ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα διαγραφής του χρέους, σεισάχθειας στα ιδιωτικά χρέη των αδυνάτων, εθνικοποιήσεις των τραπεζών, σταματήματος των ιδιωτικοποιήσεων, ανάκτησης του εθνικού πλούτου, ακύρωσης μνημονίων και λιτότητας, παραγωγικής ανασυγκρότησης και παραγωγικού μετασχηματισμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας